URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2013, 17:10

Timbrul de mediu, o nouă taxă nelegală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Monitorul Oficial nr. 119 din 04.03.2013 a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu, care va intra în vigoare la data de 15 martie 2013. Un element de noutate adus de ordonanţă este acela că, la momentul radierii autoturismului, ultimului proprietar îi va fi restituită valoarea reziduală a timbrului de mediu.

Potrivit art. 7 alin. 2 din OUG 9/2013 valoare reziduală a timbrului reprezintă suma care ar fi plătită pentru respectivul autovehicul dacă acesta ar fi înmatriculat la momentul scoaterii din parcul auto naţional. Suma e calculată în baza legislaţiei după care s-a stabilit cuantumul taxei datorate la momentul înmatriculării, în lei la cursul de schimb valutar aplicabil la momentul înmatriculării sau transcrierii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul rulat, folosinduse vârsta vehiculului de la momentul scoaterii din parcul auto naţional.

Conform articolului 4 al ordonanţei, timbrul de mediu va fi plătit o singură dată în patru situaţii: la prima înmatriculare a unui autovehicul în România, la reintroducerea unui autoturism în parcul naţional dacă la momentul scoaterii acestuia din parcul auto naţional i se restituise ultimului proprietar valoare reziduală a timbrului de mediu, în situaţia autoturismelor deja înmatriculate pentru care nu s-a achitat taxa de poluare, precum şi în situaţia în care s-a achitat această taxă dar s-a obţinut recuperarea ei printr-o hotărâre judecătorească.

Dacă în primele două situaţii perceperea acestei taxe trebuie analizată prin raportare la normele dreptului comunitar, în ultimele două cazuri nelegalitatea ei este vădită. Practic, toate persoanele, care s-au judecat sub vechea reglementare cu statul şi au obţinut printr-o hotărâre judecătorească înmatricularea fără taxă a autoturismului sau restituirea taxei de poluare percepută nelegal, vor avea obligaţia să achite noua taxă, noua ordonanţă lipsind de efecte zeci de mii de hotărâri judecătoreşti.

Este împotriva oricăror principii de drept să institui taxe în situaţii în care taxa datorată iniţial a fost declarată nelegală printr-o hotărâre irevocabilă a unei instanţe de judecată, fiind astfel previzibilă declanşarea un nou val de litigii pentru declararea ca nelegală a noii taxe instituite abuziv.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@sandu
Esti ,,istet", doar ca numai tu crezi asta ! Cateva randuri despre proprietate. Atributele proprietăţii sunt totuna cu drepturile proprietarului. Aceste atribute sunt: dreptul de posesiune ,dreptul de dispoziţie (adica POTI VINDE PROPRIETATEA!) ,dreptul de utilizare ,dreptul de uzufruct. Deci dobitocul asta de copy-lot imi afecteaza dreptul de a dispune de bunul meu ! In fond nu m-am cununat cu masina, s-o tin pana la moarte !
Postat 19 Martie 2013, 06:12 de pinonel
E asa... si nu prea
Sunt total de acord ca (si) taxa asta e aberanta! Dar faceti putina dezinformare, domnule Ursuta. Respectiv atunci cand afirmati ca eu, avand un autoturism inmatriculat fara plata taxei pe poluare, in baza unei sentinte judecatoresti, sunt obligat conform noii legi (O.U.G) sa platesc taxa de timbru. Complet fals! Daca nu o vand, nu sunt obligat sa platesc nimic! Vreau sa cred ca ati citit cu destula atentie textul O.U.G. 9/2013, dar se pare ca folositi doar jumatati de fraze, ca nu strica un pic de manipulare, nu?
Postat 19 Martie 2013, 03:30 de Sandu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON