URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Septembrie 2021, 20:00

TIFF revine la Oradea: Filme în pivniţele Palatului Baroc, proiecţii în premieră şi invitaţi speciali (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea de-a IV-a ediţie a Festivalului internațional de film Transilvania Oradea va aduce în faţa privitorilor, weekend-ul următor, cele mai populare filme ale ediţiei aniversare de anul acesta, proiecţii în premieră şi invitaţi speciali, între care protagoniştii unui thriller, István Téglás şi Andi Vasluianu. Printre locurile alese pentru proiecţia filmelor anul acesta se numără şi Palatul Baroc, unde spectatorii sunt invitaţi atât în grădină cât şi în pivniţele clădirii.

Filme premiate

Ediţia din acest an va începe cu proiecţia în aer liber a filmului "Luca", cea mai nouă creație semnată de cunoscutul artist Horaţiu Mălăele, programată vineri, pe 17 septembrie, de la ora 20.30, în Piaţa Unirii.

Lungmetrajul spune povestea lui Luca, un tânăr imigrant român stabilit în New York care își dorește să devină star de cinema. Viața sa însă ajunge să fie un eșec, câştigându-şi traiul din taximetrie (video).

La finalul thriller-ului psihologic, spectatorii din Piaţa Unirii vor avea ocazia să-l întâlnească pe actorul care interpretează rolul principal, István Téglás, și pe actorul Andi Vasluianu. 

"Printre cele mai aşteptate titluri se numără şi documentarul-fenomen «România sălbatică», realizat de Dan Dinu şi Cosmin Dumitrache, «Lecţii de persană» (Persian Lessons, în regia lui Vadim Perelman), despre un tânăr belgian care încearcă să scape de execuţie, inventându-şi o altă identitate, şi «Anii noştri de glorie» (The Best Years, în regia lui Gabriele Muccino), o seducătoare poveste despre prietenie", au anunţat reprezentanții TIFF printr-un comunicat.

Cineaştii vor putea să vadă şi "Vara lui 85" ("Summer of 85"), cel mai recent film al regizorului şi scenaristului François Ozon (video), care a obţinut 12 nominalizări la Premiile César, şi "Noua ordine" ("New Order") în regia Michel Franco, o dramă premiată cu Leul de Argint la Veneţia.

Organizatorii TIFF le propun iubitorilor de comedii lungmetrajul "The Big Hit" ("Un triomphe", în regia lui Emmanuel Courcol), comedia anului la European Film Awards 2020, în care un regizor reuşeşte să realizeze o legătură incredibilă cu deţinuţii pe care îi pregăteşte pentru debutul în lumea teatrului.

Producții românești 

Din program nu vor lipsi nici producţiile româneşti. Printre acestea se numără documentarul "Spioni de ocazie" (r. Oana Giurgiu), thriller-ul poliţist (video) "Neidentificat" (r. Bogdan George Apetri), şi "Întregalde" (r. Radu Muntean), prezentat în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes.

Pentru prima dată în România, organizatorii TIFF vor aduce la Oradea filmul "Miracol", noua producţie a regizorului Bogdan George Apetri.

"Din selecţia Zilelor Maghiare, cinefilii vor vedea Spirala (Spirál), cel mai nou film al regizoarei Cecilia Felméri (video), şi Pregătire pentru a fi împreună o perioadă nedeterminată (Preparations to be Together for an Unknown Period of Time, r. Lili Horvát), propunerea Ungariei la Oscar 2021", mai transmit prezentanţii TIFF.

La cea de-a patra ediţie din Oradea, proiecţiile vor putea fi văzute atât în aer liber cât şi în interior. Lungmetrajele vor fi proiectate în Piaţa Unirii, la Teatrul Regina Maria, la Filarmonică, la Sinagoga Sion, iar cel mai nou loc va fi Palatul Baroc, unde cinefilii vor putea urmări filmele atât în grădină, cât şi în câteva săli din pivniţele clădirii impozante.

Pe lângă filme, reprezentanţii TIFF au pregătit şi cine-concerte, o expoziţie de fotografie şi două ateliere de animaţie pentru copii.

Programul complet al TIFF va fi disponibil în următoarele zile pe site-ul Oradea.tiff.ro.

TIFF Oradea este organizat de Asociaţia Film şi Cultură Urbană, în parteneriat cu Asociaţia Festivalul de Film Transilvania, şi Primăria Municipiului Oradea prin Visit Oradea – Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON