URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Noiembrie 2019, 09:54

Suntem sau nu suntem rasiști?

Suntem sau nu suntem rasiști? foto: Lucian Cremeneanu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când vorbim despre rasism avem tendinţa de a vorbi la persoana a II-a sau a III-a. Privindu-ne în oglindă, rasismul nu se vede ca un rid şi nici nu ustură ca o zgârietură. La fel şi xenofobia. Iar discriminarea nu se vindecă cu alifii sau pastile. Rasism, xenofobie, discriminare - păcate pe care le punem în cârcă altora fiindcă oglinda în care ne reflectăm este fermecată şi ne arată doar ce vrem să vedem noi. Aşa că, ia să aruncăm noi oglinda mincinoasă la gunoi şi să vedem adevărul gol-goluţ!

A vorbi despre rasism fără a ne raporta la propria entitate e mai mult decât incomplet şi incorect, e chiar imposibil. Dar la care entitate trebuie să facem raportarea? La propria mea persoană? La poporul din care fac parte? La ţara în care m-am născut? La continentul pe care se află ţara? Sau la întreaga umanitate? Cel mai corect ar fi să ne raportăm la toate acestea, căci rasismul şi discriminarea există dintotdeauna. Mai trebuie doar să le punem în context istoric, ceea ce doar exactitatea şi disciplina unui istoric o poate face.

Istoricul Marius Turda, profesor la prestigioasa Universitate Oxford Brookes, autor de cărţi şi lucrări academice şi realizator de documentare pentru BBC, a transpus în 140 de pagini de carte problema rasismului în toate aspectele sale. Scris într-un mod accesibil şi inteligibil pentru publicul larg, volumul "Istorie şi rasism – Ideea de rasă de la Iluminism la Donald Trump" a fost lansat (într-o nemeritată discreţie) în Sala Mare a Primăriei, sub forma unei conferinţe susţinute de autor cu intervenţii din partea prietenului său orădean, profesorul Mihai Maci.

Istoria ne arată că majorităţile au tendinţa, ba chiar obsesia, de a omogeniza spaţiul în care trăiesc, de a-i face pe toţi la fel. Ne este ruşine de cum ne văd alţii şi, neavând puterea de a accepta, negăm şi ne apărăm atacând. Unde e linia de demarcaţie între "sunt mândru că sunt român" şi discriminarea împotriva celor care nu sunt la fel? Când devine albul culoarea supremă? De ce revine naţionalismul etnic? Cum a fost posibil ca Europa, leagănul civilizaţiei umane, să dea nazismul, imperiile colonialiste şi să extermine populaţii? Care ne sunt spaimele ce pot da naştere acestor monştri?

Cartea reputatului profesor poate furniza multe răspunsuri. În ce priveşte episoadele de rasism din istoria României, autorul crede că statul trebuie să îşi ceară iertare pentru discriminările pe care le-a făcut şi să-şi asume greşelile pentru a putea merge mai departe. "Dacă refuzăm în permanenţă să ne acceptăm greşelile, procesul de vindecare morală nu poate exista", crede Marius Turda, care ne mai face o recomandare: să nu îi mai lăsăm în poziţii de decizie pe cei care promovează mesaje de ură rasială. Coincidenţă sau nu, întâlnirea de la Oradea avea loc la exact 81 de ani de la aşa-numita "Noapte de cristal" din Germania, cea care a declanşat pogromul împotriva evreilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
rasismul și xenofobia e o reeacție
de la cei care încep .....către cei din ailantă parte și probabil justificat ailantă parte le continuă
Postat 17 Noiembrie 2019, 19:49 de crisan
@ 1011010
poti sa mergi in Africa si sa traiesti mult si bine dar iti trebuie garzi de corp dintre localnici recomandati de clicile la putere in regiunea respectiva. Bineinteles nu poti merge singur pe strada, te lasa aia in cu*ul gol la propriu daca nu te si omoara sau te rapesc pentru racumparare.
Postat 12 Noiembrie 2019, 21:32 de DaNu
Inca un exemplu
Du-te sa traiesti, barbat sau femeie, printre islamisti, dupa legile tale nu dupa ale lor, sa vezi cat timp suprvietuiesti la proriu sau cat timp ramai in libertate.
Postat 12 Noiembrie 2019, 16:13 de 1011010
Drepturile minoritatilor
Nenea asta care scurma in * uita ca Romania este un exemplu in ceea ce priveste drepturile minoritatilor. Poti sa spui asta si despre tarile din jur ?
Postat 12 Noiembrie 2019, 15:48 de 1011010
Rasisti ?
Du-te sa traiesti in Africa sa vezi cate zile supravietuiesti. Cati migranti ecnomici/"refugee" din Asia (Orientul Mijlociu, India, Pakistan, etc) sau Africa primeste Japonia sau China, anual ?
Postat 12 Noiembrie 2019, 15:44 de 1011010
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON