URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Septembrie 2024, 18:17

Studenți din Oradea, la Pentagonul Facultăților de Fizică

Studenți din Oradea, la Pentagonul Facultăților de Fizică (foto: Universitatea din Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tineri fizicieni ai Universității din Oradea au participat la Pentagonul Facultăților de Fizică, întâlnirea națională a studenților aflați la începutul unei cariere în cercetarea științifică, a anunțat Universitatea din Oradea. Ediția din acest an a evenimentului a fost găzduită de Facultatea de Fizică a Universității Babeș-Bolyai, din Cluj Napoca.

La evenimentul științific, desfășurat între 23 și 26 iulie, au participat studenți fizicieni de la mai multe centrele universitare din țară: Universitatea din Oradea, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

UO a fost reprezentată de Maximilian Darius Mangra (anul 2 master), Kiss Greta Tamara (anul 2 master), Larisa Ioana Matcăbojă (anul 2 master), Andrada Diana Pop (anul 1 master) și Mircea Hartmann (anul 3 licență). Studenții orădeni au fost îndrumați de către directorul Departamentului de Fizică al Facultății de Informatică și Științe, lector univ. dr. Adina Monica Toderaș.

Proiectul „Pentagonul Facultăților de Fizică” a apărut din dorința de a oferi o șansă tuturor celor aflați la un început de carieră în cercetare, astfel încât ei să fie într-o legătură strânsă cu aspectele și rezultatele cele recente din diferite domenii de interes ale fizicii moderne. Grupul țintă al proiectului este format din studenții fizicieni care desfășoară activități de cercetare în domeniul fizicii și domenii conexe.

Întrunirea fizicienilor din acest an și-a propus creșterea gradului de conștientizare al tinerilor în legătură cu situația actuală din institutele și centrele de cercetare din țară, îmbunătățirea relațiilor de colaborare dintre studenții fizicieni, viitori cercetători și zona academică, cunoașterea principalelor direcții de cercetare din domeniu, inițierea unor proiecte comune pentru promovarea fizicii pe plan național și promovarea tinerilor fizicieni.

„Dintre toate științele naturii, fizica este cea mai importantă, deoarece ea este cea care explică, în principiu, orice fenomen existent, iar singurele sale limitări sunt legate de incapacitatea umană de a obține suficiente date experimentale. Dezvoltarea acestui domeniu atrage automat dezvoltarea tuturor celorlalte domenii deoarece descoperirile din fizică sunt cel mai adesea utilizare în sectorul tehnic și medical. Menținerea în actualitate a studenților cu cercetările și descoperirile din domeniu reprezintă un prim pas pentru a insera, pe piața muncii, profesioniști capabili să facă față provocărilor secolului XXI”, a spus Maximilian Mangra.

La ediția de anul trecut a Pentagonului Facultăților de Fizică, desfășurată la Iași, Universitatea din Oradea a obținut un premiu II și un premiu special, cu două prezentări în cadrul secțiunii de Fizică Medicală și Biofizică.

Conform spuselor studenților care au participat la Pentagonul Facultăților de Fizică și ale coordonatoarei lor, ei își propun ca următoarea întâlnire națională a tinerilor fizicieni să se desfășoare la Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON