URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Martie 2019, 09:55

Ştrandul Ioşia, ştrandul nostalgiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Am plătit 18 lei cu cardul şi am validat biletul la un scanner cu infraroşu de la intrare. Acestea au fost singurele aspecte de modernitate pe care le-am întâlnit în vizita de acum o săptămână de la Ştrandul Ioşia. Trecut de poartă, m-am întors în timp. Podeaua, uşile, băncile, zugrăveala şi culorile, toate par să provină din vremurile de care îşi amintesc cu plăcere doar nostalgicii. De fapt, întregul loc pare dedicat nostalgiei.

La final de iarnă, deci în extra-sezon, un singur bazin este funcţional, ceea ce nu se reflectă şi în preţul biletului. Asta poate să explice parţial şi numărul mic de clienţi pentru o zi de duminică.

Dar cei care vin regulat ştiu că apa termală pică mult mai bine iarna decât vara. Mă aflu printre puţinii care au plătit bilet întreg (pensionarii au 50% reducere) şi, totodată, sunt mezinul adunării despuiate. Cam toată lumea pare să se cunoască, mă simt ca picat în mijlocul unei comunităţi.

Pe oriunde m-aş învârti, prind un crâmpei de discuţie: cu câte numere se câştigă la Loto la noi faţă de "la ei", cum a ratat un june pregătit de însurătoare o donaţie în pălincă pentru nuntă din cauză că n-a participat la adunatul prunelor, cum se dezgheaţă motorul maşinii după ce, inspirat, ai scos antigelul şi l-ai înlocuit cu apă la mijlocul lui februarie...

Revenind la pălincă, cineva se laudă cu una bună. "Hai s-o guşti", îl invită pe interlocutor către bagajul de pe marginea piscinei.

Din interior, oamenii intră în bazin pe culoarul de apă termală cu bagajele deasupra capului, aşa cum puşcaşii marini îşi ţin armele când traversează râuri. Ajunşi în larg, fiecare îşi amplasează geanta undeva.

Se întâmplă aşa fiindcă garderoba din interior are un concept demn de ţările nordice - nu există dulapuri individuale cu cheie, hainele şi încălţămintea se lasă la vedere pe cuier şi pe băncuţe. Încrederea generală pare să guverneze locul acesta uitat de timp.

"Nu vă lăsaţi lucrurile de valoare. Luaţi-le cu dvs. afară", avertizează, totuşi, o angajată.

În bazin, un el şi o ea trecuţi amândoi de 60 de ani execută un mozol de Guiness Book, interminabil - după un minut fără întrerupere sau pauze de respiraţie, renunţ să mai trag cu coada ochiului.

Un senior poartă cea mai ingenioasă cască de baie - o pungă de plastic trasă pe cap. Cu un ochi la bagaje şi cu altul la mediul înconjurător, oamenii ocupă jumătatea cu apă mică a bazinului. În zona cu apă adâncă nu se aventurează decât înotătorii, aproape la fel de rari precum rechinii. Locul are o energie bună, e linişte şi pace.

După deschiderea sezonului, peisajul se va completa cu mititei, cefe şi cârnaţi la grătar, cu bere rece şi îngheţată. Distracţiile simple vor fi mereu la modă. Ştrandul Ioşia este un refugiu al celor care se mulţumesc cu ieftinul şi puţinul.

Nu ştiu cât va mai rezista în formula actuală, având în vedere locaţia şi avântul de modernizare cu orice preţ prin care trece oraşul. Sper doar ca, atunci când i se va schimba faţa, cei simpli să nu fie alungaţi din acest loc care, cumva, este al lor dintotdeauna. Şi, parcă, aşa ar fi bine să rămână.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nostalgie
nostalgíe f. (vgr. nostalgia, d. nóstos, înturnare, și álgos, durere.). Dor de înturnare(intoarcere) în patrie saŭ în alt loc ĭubit. Domnul Lucian nu mai este receptiv la dezvoltare?...care este perceputa ca un potential pericol:"cei simpli să nu fie alungaţi din acest loc care, cumva, este al lor dintotdeauna. Şi, parcă, aşa ar fi bine să rămână."
Postat 05 Martie 2019, 10:26 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON