URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Aprilie 2019, 20:10

"Ştim să respectăm ceea ce este frumos!". Expoziţia etnografică Basarabia-Crişana a fost deschisă la Muzeul Ţării Crişurilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Ţării Crişurilor - Complex muzeal, împreună cu Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău au vernisat, joi, expoziţia temporară "Basarabia şi Crişana - perenitatea artei populare în două provincii de la graniţele României Mari", dedicată Centenarului Marii Uniri şi Centenarului intrării Armatei Române în Oradea.

Expoziţia cuprinde numeroase piese din lumea folclorică a celor două regiuni: ceramică, obiecte de uz casnic, mobilier ţărănesc, şterguri, feţe de masă, ponevi, port popular, toate având diferite elemente atât comune, cât şi specifice, realizate în ultimele două secole.

Evenimentul a strâns numeroase persoane, între ele un grup de elevi veniţi din Republica Moldova la un schimb de experienţă în Oradea. Prima prezentare a fost susţinută de directorul Muzeului Ţării Crişurilor (MŢC), Aurel Chiriac. Acesta a arătat că "expoziţia are o frumuseţe de necontestat în toate obiectele, în care descoperim geniul ţăranului român în a crea artă aflată în comuniune cu natura. (…) Despre acest ţăran se vorbea, înainte, mult ca despre un truditor al pământului, nu ca un artist. Eleganţa pieselor vorbeşte despre un suflet curat şi credincios".

Din partea Consiliului Judeţean Bihor a fost prezent Traian Bodea, vicepreşedinte, care a transmis un cuvânt de salut, arătând că obiectele expuse provin dintr-o lume lipsită de producţie în masă, ele fiind realizate manual.

Prezent în Oradea împreună cu echipa sa de muzeografi, directorul cu Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău, Petru Vicol, a dat ca exemplu de bună practică colaborarea cu MŢC, indicând una din cele mai importante piese ale expoziţiei: o scoarţă din anul 1889, aparţinând familiei lui Ion Belevan, membru al Sfatului Ţării care a decis unirea Basarabiei cu România în 1918.

Şeful Secţiei de Etnografie a MŢC, Ioan Goman, a arătat că "expoziţia are caracter simbolic. Obiectele sunt valori de cultură şi civilizaţie românească de dincolo şi de dicoace de Prut". Expoziţia este "împărţită frăţeşte", fiecare zonă având câte o jumătate de sală.

Expoziţia va rămâne deschisă până în 21 iulie, preţul biletului de intrare fiind de 8 lei pentru adulţi şi 4 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari. Intrarea este gratuită pentru copiii până în 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Valori ale neamului romanesc
Foarte frumos spus: "Valori de cultură şi civilizaţie românească de dincolo şi de dincoace de Prut". Sincere felicitari organizatorilor!
Postat 18 Aprilie 2019, 20:49 de ZIP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON