URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iulie 2020, 17:16

Sri-lankezii concediaţi la Focşani, prima zi de lucru în Oradea: Compania Valtryp a arătat ce condiţii de muncă şi cazare le asigură (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Eveniment puţin obişnuit în Oradea. Proprietarul companiei orădene Valtryp, prima firmă cu capital 100% românesc care din 1995 şi până în prezent livrează volane îmbrăcate în piele şi în lemn pentru producători auto de prestigiu din întreaga lume – Mercedes, Porsche, Volvo, Jaguar, VW, Toyota etc – a invitat presa locală pentru a arăta ce condiţii de muncă şi de cazare le oferă primilor angajaţi străini, pe care i-a "plasat" filiala din Vrancea a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie.

De la 5 la 16, până la 20

Aşa cum BIHOREANUL a mai relatat, cu o lună în urmă Crucea Roşie din Vrancea a solicitat companiei orădene angajarea unei părţi dintr-un grup de 144 muncitori din Sri Lanka salariaţi, până în martie, ai unei fabrici de textile din Focşani, dar rămaşi pe drumuri după ce 50 din ei s-au îmbolnăvit de Covid, alţii fiind concediaţi şi alţii, în fine, demisionând pentru a se putea repatria, fapt care nu este posibil având în vedere contextul pandemiei.

În urma discuţiile dintre directoarea Crucii Roşii din Vrancea, Rodica Davideanu, de altfel prezentă şi ea la Oradea marţi, şi cu sprijinul Serviciului de Imigrări şi al Ministerului Muncii, un grup de sri-lankezi au fost "plasaţi" la compania din Oradea. "La început a fost vorba de 5-6 persoane, dar luna trecută au venit la proba de lucru 16, iar până la urmă am angajat 20", a explicat proprietarul Valtryp, Valeriu Trip.

Cazare, masă, abonamente...

Cei 20 de lucrători din Sri Lanka au ajuns la Oradea în urmă cu două săptămâni şi, după ce toate formalităţile birocratice au fost finalizate şi au parcurs şi instructaje de protecţia muncii, au avut azi prima lor zi de muncă în unitatea de producţie din Parcul Industrial II inaugurată anul trecut în luna octombrie.

"Am vrut să le creăm toate condiţiile civilizate. Le-am amenajat spaţiu de cazare, cu bucătărie complet utilată, dormitoare mobilate, grupuri sanitare dotate şi ele inclusiv cu maşini de spălat", a spus Valeriu Trip despre spaţiile de locuit oferite celor 20 de muncitori chiar în incinta fabricii.

"Suntem în România de trei ani şi trei luni. Nouă ne place aici, putem să câştigăm salarii din care ne ajutăm şi rude rămase acasă", a declarat presei unul dintre cei 20 de muncitori, dintre care trei sunt femei, iar ceilalţi 17 bărbaţi. Cel mai tânăr srilankez are 22 de ani, cel mai vârstnic 60 de ani şi toţi, spune Trip, s-au dovedit buni muncitori şi foarte civilizaţi.

"Vrem să le asigurăm şi abonamente OTL, pentru a avea posibilitatea să iasă în oraş, şi vom organiza curând tradiţionala excursie a firmei la Stâna de Vale, la care, bineînţeles, vor participa şi ei", a mai spus proprietarul Valtryp.

Trip a spus că în prezent fabrica produce 1.300 - 1.400 de volane pe zi (într-un singur schimb de 8 ore, care începe dimineaţa la ora 7.00) şi intenţionează să urce la 3.000 - 3.500 volane pe zi, astfel că va mai face angajări, "încă 200 de persoane".

"Cred în Oradea faptelor bune"

Proprietarul Valtryp şi-a reiterat convingerea că o persoană care "a reuşit în viaţă" este datoare să îi ajute şi pe alţii, de la acest impuls pornind când a luat decizia angajării celor 20 de srilankezi aflaţi într-o situaţie dificilă.

Mai mult, Valeriu Trip a repetat că el crede şi în "Oradea faptelor bune!", motiv pentru care în plină pandemie a comandat şi plătit 600 de viziere pentru a le dona personalului Spitalului Municipal şi Spitalului Judeţean, UPU-SMURD şi Poliţiei Bihor.

Tot în perioada stării de urgenţă, Valtryp a donat şi tablete pentru elevii şcolii din satul Cornişeşti, comuna Dobreşti.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Sunlight
Si tu o sa te uiți la ei cum lucrează, si castiga bani
Postat 14 Iulie 2020, 23:08 de Sandu2100
Vitorul "de aur" al Orazii
Pt a-si putea cumpara o casa/un apartament, (proprietati care nu sunt ieftine deloc raportate la salarii locale), incercand sa-si intemeieze astfel o familie, tinerii romani/bihoreni/oradeni iau drumul strainatatii. Multi dintre ei nu se mai intorc. "Rezolva" patronii (unii din ei) - inceputul si primul exemplu e mai greu - problema inlocuirii localnicilor care pleaca. Cum o rezolva? Dupa cum se vede. Vor fi tot mai multe astfel de cazuri!
Postat 14 Iulie 2020, 23:04 de Sunlight
Corectie
Oferindu-le...
Postat 14 Iulie 2020, 22:50 de Sunlight
Asta e (si) viitorul Orazii
Sri Lanka, Bangladesh, India, Pakistan, Africa, etc. Povestile patronilor (unora din ei), care, cica, vor sa-i ajute si pe altii. Ii ajuta ei si pe altii, dar ce se mai ajuta pe ei, platind salarii minime pe economie. Celor adusi din alte tari, pe aceste salarii le convine. La ei in tara nu castiga aproape nimic. In legatura cu localnicii, patronii respectivi numai sar cu textele ca vor sa-i ajute oferindule salarii decente. Asta e viitorul de aur al Orazii.
Postat 14 Iulie 2020, 22:48 de Sunlight
Christa
Că să-ti mărești salariul, îți cauți un al 2 lea job
Postat 14 Iulie 2020, 17:48 de Sandu2100
mda
in loc sa marim salariile......
Postat 14 Iulie 2020, 17:36 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON