URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Tarom are un vechi monopol pe cursele București - Oradea, ba surse din industrie spun chiar că ruta este cea mai profitabilă a companiei. O informație intuită și din prețurile biletelor, exorbitante, și din faptul că se găsesc greu cu o zi - două înainte de zbor, iar adesea chiar deloc. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Septembrie 2012, 16:49

Spitalul Judeţean, mai "bogat" cu cinci aparate ultraperformante, achiziţionate printr-un program european (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pacienţii care ajung la Spitalul Judeţean vor fi diagnosticaţi şi implicit trataţi mai rapid, în urma unui proiect tranfrontalier în care unitatea este parteneră, împreună cu Spitalul de Recuperare din Băile Felix şi două spitale din Debreţin. Proiectul Biharmed va fi finalizat la 31 decembrie 2012 şi, ca urmare a implementării lui, la Oradea va fi înfiinţat un Centru Regional de Osteoporoză.

Dacă în ce priveşte Spitalul de Recuperare din Băile Felix proiectul a presupus procurarea unui aparat care, potrivit manageriţei Ramon Suciu, a ajutat deja sute de pacienţi să înveţe să meargă, pentru Oradea au fost achiziţionate 5 aparate. Este vorba de o masă de ortopedie ultraperformantă, pe care se pot opera cele mai complexe cazuri, inclusiv operaţii de coloană cervicală (care în prezent nu se execută la Oradea), un aparat de radiologie complex (C-Arm), care va uşura mult munca ortopezilor prin faptul că va capta imagini interioare în timpul operaţiei, un aparat de osteodensitometrie, care determină nivelul de minerale din oase şi riscul de fracturi, un Computer Tomograf cu 16 spire, care dă un diagnostic rapid, şi un sistem de telemedicină cu autorul căruia spitalul din Oradea şi Spitalul Kenezy din Debreţin vor putea colabora pe cazuri punctuale.

"Spitalul Judeţean a achiziţionat deja cele 5 aparate, care au costat 703.000 euro, iar Lokomatul de la Băile Felix a costat aproximativ 250.000 de euro. Sistemul de telemedicină nu este funcţional, pentru că încă se discută legat de modalitatea de implementare a acestuia. Astăzi (vineri - n.r.) are loc un workshop cu specialişti de la noi şi din Debreţin, iar sistemul va fi funcţional probabil în luna noiembrie, pentru că încă mai sunt discuţii legate de el", a declarat vineri, dr. Carmen Pantiş, managerul de proiect din partea Spitalului Judeţean.

Practic, prin acesta, medicii din Oradea vor putea solicita punctul de vedere al specialiştilor maghiari în cazul în care au nevoie de o a doua părere legată de un caz complex, dar şi invers.

Partenerii în proiect sunt: Consiliul Judeţean Bihor, Centrul Medical de Serviciu Ambulatoriu din Debreţin, Spitalul Kenezy - Centrul Medico-Social de Sănătate Debreţin, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi Spitalul Clinic de Recuperare Medicală din Băile Felix. Pe lângă implementarea sistemului de telemedicină, partenerii maghiari vizează, între altele, achiziţia unui aparat de rezonanţă magnetică nucleară (RMN) de diagnosticare rapidă.

Biharmed este un proiect finanţat de UE prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, ale cărui obiective sunt creşterea calităţii serviciilor medicale de urgenţă pe lângă culoarele majore de trafic internaţional din Bihor şi Hajdu Bihar, colaborarea între instituţiile medicale din Oradea şi Debreţin pentru creşterea capacităţii serviciilor de imagistică şi de intervenţie chirurgicală în afecţiunile de osteoporoză, precum şi colaborarea pentru satisfacerea cererii crescânde pentru serviciile de recuperare medicală în regim de spitalizare.

Potrivit proiectului, a cărui valoare totală este de 2,13 milioane euro, beneficiarii vor contribui cu sume nesemnificative, dar îşi vor rezolva probleme majore, inclusiv de dotare a spitalelor. Astfel, CJ Bihor trebuie să asigure doar 790 euro, Centrul Medical de Servicii Ambulatorii din Debreţin 914 euro, Spitalul Kenezy din Debreţin - 1.387 euro, Spitalul Judeţean din Oradea - 14.062 euro, iar Spitalul de Recuperare din Felix - 5.000 euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
trenul
luati trenul fratilor.nu va riscati .iar acum se vor baga microbuze la debrecen.degeaba sint aparate daca doctorii sint niste spagari incompetenti.
Postat 10 Septembrie 2012, 02:12 de alin
@hajnal
Cand spui ca umbla la tenis parca ai da cine stie ce informatie bomba,de pilda ca si cum ar umbla la c---e.
Postat 09 Septembrie 2012, 16:32 de Hajnalka
Din categoria: "Raluca, mai informeaza-te !"
Domnisoara Raluca, ai scris un articol care era actual anul trecut pe vremea asta! Iti propun sa citesti "Bihoreanul" (un ziar din Oradea, ce apare si online, adica pe www.....), si-ai sa gasesti ca, unele inaugurari, ale acestor aparate, s-au derulat in cursul anului trecut. Macar voi ziaristii sa cititi ce scrieti !
Postat 08 Septembrie 2012, 19:46 de ramon
degeaba
Degeaba, aceste investigatii trebuie sa le interpretezi, dar la Oradea lasa de dorit. Asa ca cel mai bun doctor este trenul catre Cluj, Debretin, etc.
Postat 08 Septembrie 2012, 19:46 de europa
asta e
Doctorul acela cu ochelari,din a doua fotografie,din stanga, umbla si la tenis.
Postat 08 Septembrie 2012, 11:15 de Hajnal
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON