URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 11 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce ne-am face fără Bulgaria? Am fi chiar ultimii din Europa. Acum, că s-au dat rezultatele mirifice de la testele PISA, constatăm cu stupoare că elevii noștri sunt la fel de analfabeți funcționali ca acum 20 de ani, chit că între timp am avut un președinte dascăl, care a lansat jenantul program România Educată.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
08 Noiembrie 2022, 20:21

Spectacolul „Lux” va putea fi văzut și în luna decembrie, la Sala Arcadia

Spectacolul „Lux” va putea fi văzut și în luna decembrie, la Sala Arcadia (credit foto: Remus Toderici)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spectacolul de teatru LUX, realizat în cadrul proiectului „a.LIVE”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, va putea fi văzut pe scena orădeană și în luna decembrie, după ce a fost preluat în repertoriul Teatrului Regina Maria. 

LUX aduce în fața publicului patru personaje, fiecare cu povestea lui, influențată mai mult sau mai puțin de evenimente precum războiul din Ucraina și pandemia Covid. 
„Spectacolul propune o incursiune onirică în viețile a patru personaje aparte, aduse împreună de circumstanțe speciale în care acestea își pot releva adevăratul sine. Plecând de la premisa că pandemia, războiul, criza iminentă economică generează schimbări masive în noi, spectacolul urmărește acea doză de echilibru de care avem nevoie pentru a putea merge mai departe”, spune Gabriel Sandu, cel care a scris textul, semnează conceptul scenografic, precum și regia.

Din distribuție fac parte actorii Teatrului Regina Maria, Carina Bunea, Anda Tămășanu, Giorgiana Coman și Eugen Neag. Din echipa artistică mai fac parte Ruxandra Bobleagă (coregrafie și lighting design), Răzvan Chendrean (decor și costume), Miruna Croitoru (video design), Eugen Neluțescu (muzică) și Oana Pușcatu (coordonare muzicală). 

În perioada 31 octombrie - 6 noiembrie s-au jucat cu sala plină cinci reprezentații ale spectacolului, dintre care o vizionare cu public și patru reprezentații pentru publicul larg. Intrarea a fost liberă, pe bază de rezervare. 

Proiectul a.LIVE este scris și coordonat de Andreea Costea, implementat de Fundația Culturală „Festivalul Internațional de Teatru Oradea”, în parteneriat cu Teatrul Regina Maria și cofinanțat, în cadrul sesiunii a II-a de finanțare, de Administrația Fondului Cultural Național, aria Artele Spectacolului-Teatru. 

Din luna decembrie, spectacolul LUX va fi preluat de Teatrul Regina Maria și integrat în repertoriul Trupei Iosif Vulcan, iar primele reprezentații vor avea loc în 13 și 18 decembrie, de la ora 19, la Sala Arcadia. Biletele vor putea fi cumpărate de la Agenția teatrului sau online de pe www.eventim.ro.

Proiectul „a.LIVE” a mai cuprins o perioadă de documentare pentru realizarea spectacolului, precum și ateliere de psihodramă ținute de psihologul Ioana Drugaș, consilier școlar al Liceului Don Orione din Oradea, a căror temă principală a fost frica, cu accent pe frica de moarte, potențată în ultimii ani de crizele care au străbătut lumea. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6059 RON
  • 1 EUR = 4.9677 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON