URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
29 Mai 2024, 16:00

Spectacole premiate la Gala UNITER, incluse în programul Festivalului Internațional de Teatru Oradea. Lista completă a reprezentațiilor

Spectacole premiate la Gala UNITER, incluse în programul Festivalului Internațional de Teatru Oradea. Lista completă a reprezentațiilor Imagine din spectacolul „Trilogia Memoriei”, regizat de Radu Afrim, care se va juca 7 iunie, de la ora 19, la Sala Mare a Teatrului Regina Maria. Sursa foto: Teatrul National "Marin Sorescu" din Craiova
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea este pe cale să înceapă, astfel că între 1 şi 9 iunie, orădenii se pot bucura de zeci de spectacole, printre care unele premiate recent la Gala UNITER, cum ar fi producţia „Cine l-a ucis pe tata” a Teatrului Metropolis din Bucureşti, care i-a adus lui Andrei Măjeri premiul pentru cea mai bună regie.

Pe parcursul celor nouă zile, publicul va avea ocazia să vizioneze 27 de spectacole de la teatre de renume din ţară şi din străinătate, să asiste la două concerte, să participe la premiere şi la spectacole în aer liber.

Spectacole de UNITER

FITO este structurat în trei mari secţiuni: Concurs – Festivalul de Teatru Scurt, Spectacole Invitate – Off Concurs şi secţiunea Outdoor.

Festivalul de Teatru Scurt, ajuns la a XXVII-a ediţie, va prezenta 19 spectacole care vor concura pentru cinci premii acordate de un juriu format din personalităţi din lumea teatrului: regizorul Bobi Pricop, actriţa Cosmina Stratan şi scenografa Irina Moscu. 

„Festivalul de Teatru Scurt este o manifestare culturală unică în peisajul teatral românesc, prima ediţie a avut loc în anul 1976. Până în anul 2013, când a fost creat conceptul FITO, care a fost gândit ca un eveniment mai amplu, a funcţionat ca un festival de sine stătător. Din 2013 a devenit secţiunea principală a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea şi are caracter competitiv", au transmis organizatorii într-un comunicat de presă.

În această secţiune concurează, de pildă, musicalul "Hedwig and the Angry Inch", pus în scenă de Răzvan Mazilu la Teatrul "Stela Popescu" din Bucureşti, producţie pentru care tânărul Tudor Cucu Dumitrescu a primit premiul UNITER pentru cel mai bun actor în rol principal. Spectacolul se va juca luni, 3 iunie, la Sala Mare a Teatrului Regina Maria. 

Tot în concurs se va juca și „Cine l-a ucis pe tata?”, regizat de Andrei Măjeri, la Teatrul Metropolis. Este un spectacol „care spune povestea relației tumultoase tată-fiu, marcată de teme precum apartenența la comunitate, compasiunea și masculinitatea toxică”. 

Secţiunea Off Concurs aduce în faţa spectatorilor producții ca "Nelinişte", care se va juca marţi, 4 iunie, de la ora 20, în regia lui Bobi Pricop, "Tzuki şi Tati" de Florin Piersic Jr., care va avea loc joi, 6 iunie, de la ora 18:00 şi "Trilogia memoriei" regizată de Radu Afrim, care este programată pentru vineri, 7 iunie, de la ora 19:00, toate la Sala Mare.

De asemenea, publicul va putea urmări reprezentaţii ale trupelor de teatru din Ungaria şi Polonia, care se vor juca atât în cadrul secţiunii Festivalului de Teatru Scurt, cât şi în cadrul secţiunii Off Concurs. Teatrul Naţional Csokonai din Debrecen concurează cu spectacolul "Nincstelenek/Deposedaţi", iar Teatrul Jókai din Békéscsaba cu spectacolul "Az Öltöztetőt/ Cabinierul", în timp ce Teatri Polski Bydgoszcz aduce la Oradea spectacolul "The Last Days of Elena and Nicolae Ceauşescu".  

Premiere orădene 

Secţiunea Outdoor va include spectacole stradale în diverse locaţii din oraş, precum Pasajul Vulturul Negru, unde în data de 5 iunie se va juca "Pictorul de pancarte" sau Cetatea Oradea, unde sunt programate în 4 iunie şi 8 iunie spectacolele "Ce abureală nemaipomenită!", respectiv "Hellequin".

În cadrul FITO, Teatrul Regina Maria va prezenta două premiere: „Eu pentru cine votez?”, un spectacol itinerant care se va juca în tramvai, regizat de Gavriil Pinte, şi „Piciul”, un musical inspirat de Charlie Chaplin, regizat de Halasy Imre.

Mai mult, în 7 iunie, de la ora 21:00, în Piaţa Unirii, publicul este invitat la un concert de jazz, în care vor cânta trupele VanDerCris şi Balkan Union, iar duminică, 9 iunie, de la ora 20:00 pe scena Sălii Mari a Teatrului vor concerta Nicu Alifantis şi Fragileband. 

În spectacolele FITO 2024 publicul va putea urmări nume sonore ale teatrului românesc, printre care actorii Marius Bodochi, Florin Piersic Jr., Dorina Lazăr, Alexandru Papadopol sau Emilian Oprea, acesta din urmă fiind nominalizat anul acesta la UNITER pentru rolul din „Falsa Servitoare”, spectacol ce va putea fi văzut miercuri, 5 iunie, de la ora 19:00, la Sala Mare.

Biletele sunt puse în vânzare la Agenţia Teatrului sau online pe Eventim.ro.


PROGRAMUL FITO 2024:

Sâmbătă, 1 iunie 2024

Ora 21:00 – CINE L-A UCIS PE TATA?

(Teatrul Metropolis Bucureşti)

dramatizare de Mihaela Michailov după romanul omonim de Édouard Louis

regia: Andrei Măjeri

Sala Transilvania

Duminică, 2 iunie 2024

Ora 17:00 – AMERICAN BUFFALO

(Teatrul de Artă Bucureşti)

de David Mamet

regia: Bogdan Budeş

Sala Transilvania

Ora 19:00 – PICIUL – PREMIERĂ

(Teatrul Regina Maria Oradea)

Un musical în 2 acte în amintirea lui Charlie Chaplin

Muzica: Nagy Tibor, Versurile: Bradányi Iván, Textul: Pozsgai Zsolt

regia: Halasy Imre

Sala Mare

Luni, 3 iunie 2024

Ora 17:00 – NINCSTELENEK/DEPOSEDAŢI

(Teatrul Csokonai Debreţin)

de Botos Bálint

regia: Botos Bálint

Sala Arcadia

Ora 19:00 – THE LAST DAYS OF ELENA AND NICOLAE CEAUŞESCU

(Teatri Polski Bydgoszcz)

scenariu şi dramaturgie de Julia Holewińska

regia: Wojciech Faruga

Casa de Cultură a Sindicatelor

Ora 19:00 – POATE VISEZI

(Teatrul de Nord Satu Mare)

după Izumi Suzuki

regia: Diana Dragoş

Sala Transilvania

Ora 21:00 – HEDWIG AND THE ANGRY INCH

(Teatrul Stela Popescu Bucureşti)

de John Cameron Mitchell

regia: Răzvan Mazilu

Sala Mare

Marţi, 4 iunie 2024

Ora 17:00 – ONE (WO)MAN SHOW

(Teatrul Clasic "Ioan Slavici" Arad)

un spectacol cu şi de Zoltan Lovas

Sala Transilvania

Ora 19:00 – NELINIŞTE

(Teatrul Odeon Bucureşti)

de Ivan Vîrîpaev

regia: Bobi Pricop

Sala Mare

Ora 21:00 – VIAŢA E VIS

(Teatrul de Vest Reşiţa)

de Pedro Calderón de la Barca

regia: Toma Enache

Sala Arcadia

Miercuri, 5 iunie 2024

Ora 17:00 – DOLORES

(Teatrul Tineretului Piatra Neamţ)

de Edward Allan Baker

regia: Ciprian V. Nechita

Sala Arcadia

Ora 19:00 – FALSA SERVITOARE

(Teatrul "Maria Filotti" Brăila)

de Marivaux

regia artistică: Alexandru Mâzgăreanu

Sala Mare

Ora 21:00 – MAMĂ

(Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu)

de Marta Barceló

regia: Mariana Cămărăşan

Sala Transilvania

Joi, 6 iunie 2024

Ora 17:00 – AZ ÖLTÖZTETŐT / CABINIERUL

(Teatrul Jókai Bichişciaba)

de Varsányi Anna

regia: Krisztina Tarsoly

Sala Arcadia

Ora 18:00 – TZUKI ŞI TATI

(Teatrul Dramaturgilor Români Bucureşti)

un spectacol de Florin Piersic Jr

Sala Mare

Ora 21:00 – O POVESTE SUPER FERICITĂ (DESPRE CUM E SĂ FII FOARTE TRIST)

(Teatrul Municipal "Bacovia" Bacău)

de Jon Brittain

regia: Horia Suru

Sala Transilvania

Vineri, 7 iunie 2024

Ora 17.00 – TEA AND MILK

un spectacol scris şi jucat de Edith Alibec

regia: Dana Paraschiv

Teatrul Arcadia

Ora 19:00 – TRILOGIA MEMORIEI

(Teatrul Naţional "Marin Sorescu" Craiova)

de Arne Lygre

regia: Radu Afrim

Sala Mare

Ora 20:00 – OAMENI. DE VÂNZARE

(Teatrul German de Stat Timişoara)

de Carmen Lidia Vidu

regia: Carmen Lidia Vidu

Sala Transilvania

Sâmbătă, 8 iunie 2024

Ora 17:00 – ZEIŢE DE CATEGORIA B

(coproducţie Teatrelli, Teatrul Regina Maria Oradea, Teatrul Naţional "Lucian Blaga" Cluj-Napoca şi Teatrul "Mihai Eminescu" Botoşani)

de Alexandra Felseghi, după o idee de Andrei Măjeri

regia: Andrei Măjeri

Sala Arcadia

Ora 19:00 – ELEKTRA

(Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca)

adaptare scenică de Ágnes Kali şi Botond Nagy după tragedia lui Sofocle

regia: Botond Nagy

Sala Mare

Ora 21:00 – JOCURI ÎN CURTEA DIN SPATE

(Teatrul de Stat Constanţa)

de Edna Mazya

regia artistică: Diana Mititelu

Sala Transilvania

Duminică, 9 iunie 2024

Ora 17:00 – ADEVĂRUL

(Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" Timişoara)

de Florian Zeller

regia: Radu Iacoban

Sala Transilvania

Ora 20:00 – Concert ALIFANTIS & FRAGILEBAND

Sala Mare

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON