URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 09 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Septembrie 2024, 17:21

Specialiștii, în căutare de soluții pentru a duce inteligența artificială în spitalele din Oradea (FOTO)

Specialiștii, în căutare de soluții pentru a duce inteligența artificială în spitalele din Oradea (FOTO) Marți, specialiștii s-au întâlnit cu reprezentanții presei locale în Aula Magna a Universității
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 40 de reprezentanți ai unor universități, ONG-uri și unități medicale din 8 țări dunărene, reuniți la Oradea, caută soluții pentru testarea, validarea și integrarea strategică a soluțiilor digitate și a inteligenței artificiale în domeniul medical.

Pacienți monitorizați

Întâlnirea face parte din proiectul „DIGI4Care - Transfigurarea traseelor pacienților prin inovare digitală în domeniul sănătății, în regiunea Dunării”, proiect derulat și de Facultatea de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea.

Prof. univ. dr. habil. Jurcă Tunde, reprezentanta Universității din Oradea în cadrul proiectului DIGI4Care, spune că două spitale locale vor beneficia de implementarea unor programe pilot, cu ajutorul cărora 30-50 de pacienți vor fi monitorizați, timp de șase luni, prin intermediul celor mai moderne tehnologii digitale.

„Se urmărește eficiența tratamentelor și durata perioadei de recuperare a acestor pacienți. În acest scop, pacienții vor beneficia de echipamente de monitorizare pe care le vor purta tot timpul, inele sau brățări conectate la un cloud informatic. Mai pot să vă spun că, în prelucrarea acestor date, se mizează foarte mult pe suportul Inteligenței Artificiale. Pentru că scopul declarat al proiectului este reducerea decalajului din domeniul sănătății pe planul tehnologiilor medicale, am realizat și o analiză locală a ceea ce înseamnă, în România, digitalizarea acestui domeniu”, a declarat Jurcă (foto), citată într-un comunicat al UO.

Inițiat în Ungaria

Proiectul, cu o valoare de 2,3 milioane de euro, se va derula pe o perioadă de 30 de luni. Liderul este Universitatea Semmelweis din Ungaria, iar partenerii provin din Slovacia, Republica Cehă, Ungaria, Austria, Bulgaria, Bosnia - Herțegovina, România, Ucraina.

Întâlnirea de la Oradea este menită să analizeze starea de fapt din spitale și cum poate fi îmbunătățită activitatea lor. Sunt vizate secțiile unde sunt tratați pacienții care suferă de diabet, boli cardiovasculare, boala Alzheimer, demență și alte tulburări cognitive.

La finalul proiectului, specialiștii vor propune un model de îngrijire integrată, cu suport digital și a unui plan de acțiune pentru implementarea acestui model.

„Cel mai important, cred eu, este faptul că, derulând acest proiect într-un spațiu geografic cu multe asemănări în ceea ce privește practica medicală, dar și cu decalaje, dacă privim spre utilizarea noilor tehnologii, avem ocazia ca, împărtășind partenerilor politicile noastre de bune practici, să reducem aceste decalaje, în folosul pacienților. Pentru aceasta ne interesează foarte mult: experiența, strategiile de implementare a tehnologiilor digitale în sistemul medical, cunoștințele legate de finanțarea acestor investiții moderne, forța de muncă implicată în gestionarea datelor, cum îi putem convinge pe angajații din sistem să devină ei înșiși parte a acestei schimbări, tot ceea ce poate servi la utilizarea pe scară mai largă a noilor tehnologii în domeniul medical. Pe scurt, aici la Oradea, analizăm starea de fapt și propunem procese prin intermediul cărora tehnologia digitală să ajungă în toate spitalele din toate țările noastre”, a spus dr. Kovács Réka, de la Universitatea Semmelweis – Ungaria, managerul proiectului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Înainte de inteligență artificială...
... Să căutăm inteligență umană zic eu. Sau nu mai există nici o speranță să găsească inteligență umană?
Postat 18 Septembrie 2024, 06:52 de Vio_427
KP
Tu nu deții asa ceva. Propaganda e de tine, nu " intelijența "
Postat 17 Septembrie 2024, 22:54 de Sandu2100
Inteligența ține de cognitivitate și emoționalitate. Una fără alta nu-i inteligență.
Se poate aduce în spitale, dar să nu ne mirăm dacă modelul Pantelimon va fi regula.
Postat 17 Septembrie 2024, 19:18 de KP
A.I.......
Noi vrem A. I. ,cand nu avem domestos,personal,empatie,mancare comestibila,paturi care sa aiba 30 de ani,hartie la wc......
Postat 17 Septembrie 2024, 17:58 de Citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.529 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON