URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 24 NOIEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În primul rând, cred că ar trebui să definim ce însemnă drum de centură. O centură în adevăratul sens al cuvântului ar trebui să fie suficient de îndepărtată de oraş, încât, atunci când o străbaţi, abia să întrezăreşti localitatea pe care o ocoleşti. Practic, nici Oradea nu mai are centură, şoseaua e deja un inel interior al oraşului. Dar aşa cum e, centură sau nu, ne foloseşte de minune şi fără ea am fi fost cu nervii la pământ!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Cum ar putea, oare, o clasă politică, clădită ea însăși pe impostură și mediocritate, să instituie norme și criterii de selecție pe care chiar ea le-ar pica, cu brio? Răspunsul este, totuși, la îndemână: prin simpla transparentizare, pe care o cerem cu toții, și noi, cei din mass-media, și generațiile mai tinere, și Uniunea Europeană, în care ne-am zorit să intrăm, atrași de avantaje, nu de rigori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ce-a făcut şeful CJ Bihor săptămâna trecută, când a prezentat cele 12 criterii pentru alocarea banilor către primăriile din judeţ, este începutul celei mai importante reforme administrative din ultimii 30 de ani. Poate singura pe bune, nu formală, pentru că ţinteşte la rădăcina relelor din administraţia noastră. Dacă va fi adoptat - şi va fi - setul de reguli va scoate Bihorul, pur şi simplu, din feudalismul politic în care băltesc, de fapt, toate judeţele, oraşele şi comunele României.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Sunt un fan mărturisit al instrumentelor digitale făcute să ne ușureze viața. Nu am mai plătit o factură la ghișeu de câțiva ani, evitând să pierd timp prețios și să văd fețe acre și plictisite dincolo de un geam de sticlă. Cumpăr de pe internet de câte ori am ocazia, comunic fervent prin mesaje și emailuri cu cei pe care nu îi pot întâlni, mă informez de pe diverse site-uri și platforme. Internetul îmi este util, chiar indispensabil, în toate activitățile profesionale, așa că îmi recunosc dependența de el.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre modul în care își face campania electorală Viorel Cataramă, candidatul Pro România Bihor pentru Senat?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Având în vedere faptul că în curând chiar se vor desfăşura alegeri parlamentare în România, în ciuda crizei sanitare, cred că este important să se cunoască cele mai importante aspecte prevăzute în Constituţie în legătură cu rolul şi activitatea Parlamentului, precum şi cu statutul senatorilor şi deputaţilor. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea gripei se efectuează prin utilizarea vaccinurilor cu virus inactivat. Aceste vaccinuri sunt preparate din virusuri gripale de tip A şi B ce au circulat în sezonul precedent. Dacă tipul de virus circulant în momentul vaccinării este strâns înrudit cu cel din compoziţia vaccinului, se realizează o protecţie de 50-80% faţă de infecţie.
29 Septembrie 2016, 07:43

Sofronie, mână-lungă: Episcopul ortodox al Oradiei şi-a luat Mercedes din banii alocaţi de Guvern Bisericii

Sofronie, mână-lungă: Episcopul ortodox al Oradiei şi-a luat Mercedes din banii alocaţi de Guvern Bisericii PĂCATELE TINEREŢII. Obişnuit cu luxul de tânăr, în 1999, când era episcop de Gyula, Sofronie a "spart" 300 milioane de lei vechi daţi de Guvernul României comunităţii româneşti din Ungaria pe un Mercedes cu care să facă naveta acasă, la Arad
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vestea că episcopul ortodox al Oradiei, Sofronie Drincec, este cercetat de DNA alături de arhimandritul Mihail Tărău, stareţul Mănăstirii Izbuc, a provocat o adevărată furtună.

Credincioşii care îşi cunosc întâistătătorul doar din rarele apariţii publice s-au crucit la gândul că acesta ar putea fi prins cu şpăgi, în vreme ce preoţimea păţită zice că era doar o chestine de timp ca slăbiciunea Preasfinţitului pentru lux să iasă la iveală. Mai ales că şi-a cultivat-o încă din tinereţea petrecută la Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, şi acolo fiind acuzat că a dijmuit banii credincioşilor. Iar vechile obiceiuri nu mor uşor...

Afacerişti în sutană

Mihail Tărău, stareţul Mănăstirii IzbucLa două săptămâni după percheziţiile făcute pe 15 septembrie în apartamentele lui Sofronie Drincec din Palatul Episcopal din Oradea şi la Mănăstirea Izbuc, condusă de credinciosul său arhimandrit Mihail Tărău (foto), procurorii anticorupţie ţin încă ancheta la secret. DNA Oradea a anunţat în acea zi doar că ancheta vizează "suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie comise în perioada 2014-2016", iar un comunicat emis a doua zi de Biroul de presă al Episcopiei zicea că anchetatorii n-au precizat calitatea procesuală a ierarhului ori a altor slujbaşi, aşa că biserica se abţine de la comentarii.

În absenţa datelor certe, s-au răspândit zvonurile că DNA urmăreşte o afacere de proporţii, atribuirea pe şpăgi a parohiilor din judeţ, nefiind însă clar ce fel de probe au. BIHOREANUL a dezvăluit încă din urmă cu 3 ani, pe baza unor surse din interiorul Bisericii, că preţul unei parohii de ţară începe de la câteva mii de euro, ajungând la 10.000 în cazul uneia de lângă oraşe şi depăşind cu mult această sumă pentru un post în Oradea.

Biserici la mezat

Cum episcopul nu ţine audienţe şi nu vorbeşte la telefon, vânzarea de parohii ar fi condusă prin arhimandritul Mihail Tărău. Harnic şi descurcăreţ, stareţul a intrat în graţiile episcopului împlinindu-i poftele, amenajându-i la mănăstire o casă de vacanţă şi preluându-i prerogrativele plictisitoare. Treptat, Mihail a transformat Izbucul într-un loc de pelerinaj unic în regiune şi a devenit un adevărat pol de putere la care se raportează preoţimea bihoreană.

Camelia DindeleganLa Mihail se spovedesc tinerii în căutarea de parohii şi preoţii care vor altele mai bune. Candidaţii sunt testaţi apoi de sora sa, Camelia Dindelegan (foto), psihologă la Universitate, cea trimisă în judecată pentru că i-ar fi mituit pe rectorul Constantin Bungău şi pe ex-decăniţa Floare Chipea. Sub pretextul de a îndepărta personalităţile deviante, aceasta selecta preoţii obedienţi, cei dispuşi să cumpere parohiile şi care după instalare să cotizeze găzduind pelerinajul cu moaşte al călugărilor de la Izbuc, o colectă de bani disimulată ritualic.

Acest fel de a masca şpăgile sub formă de donaţii a fost perfecţionat în anii de păstorire a PS Sofronie, văzut în 2007, la instalarea în Oradea, ca o speranţă a ortodoxiei din această parte a ţării. Tânăr, cultivat, orator desăvârşit, acesta i-a cucerit, la început, pe preoţii şi credincioşii bihoreni, interpretând magistral rolul bunului păstor atent la nevoile turmei.

Fan Mercedes

La Gyula, însă, de unde venea, o dăduse rău cu bota în baltă. BIHOREANUL a descoperit că acum 17 ani, pe când era episcop în Ungaria, Sofronie, pe atunci în vârstă de numai 32 de ani, avea deja apucături de sutană bătrână, poftind cu lăcomie la banii comunităţii.

Costel Oprea, jurnalist la Curierul Naţional"În 1999 documentam un articol despre românii din Ungaria. Oamenii se plângeau că nu aveau drepturi, că limba maternă nu se folosea nici la liceul românesc din Gyula, şi erau foarte supăraţi că fondurile alocate de Guvernul României comunităţii româneşti au fost cheltuite de episcop", povesteşte Costel Oprea (foto), la acea vreme jurnalist la Curierul Naţional.

Prin HG 129/1999, Guvernul Radu Vasile atribuise 300 milioane lei Episcopiei Ortodoxe din Gyula "pentru susţinerea unor acţiuni". "Cu banii alocaţi comunităţii româneşti, episcopul şi-a cumpărat, însă, un Mercedes", povesteşte Oprea. Drincec, care nu are permis de conducere şi nici nu ieşea "pe teren", lăcomise la limuzină ca să facă naveta la Arad, unde locuieşte mama sa.

Obişnuit să fie lăudat, episcopul a fost foarte enervat de apariţia articolului lui Oprea care i-a dat în vileag isprava şi a reacţionat urât, afurisindu-l pe ziarist. "Sofronie mi-a trimis un drept la replică interminabil, din care se înţelegea doar că îmi interzicea să mai calc, eu sau colegii mei, vreme de un an, în eparhia românească din Ungaria", povesteşte Oprea. Căci poate s-ar fi aflat şi altele...

Suspiciuni...

Cei care l-au adus pe Sofronie în Oradea au aflat abia după instalare despre scandalul cu Mercedesul. "Ne-a amăgit pe toţi cu carisma sa", admite acum unul dintre susţinătorii de atunci. Iar orice amăgire duce la dezamăgiri.

Suspicios până la paranoia, Drincec şi-a pus colaboratorii să-i jure credinţă, îi percheziţionează de microfoane, nu ţine telefonul în cameră ca să nu fie ascultat, ţine storurile trase ca să nu fie interceptat de la distanţă, iar la mobil vorbeşte doar cu mama lui şi cu stareţul Mihail. În schimb, se spune că, superstiţios, îşi începe ziua citind în cafea sau interpretând vise şi că s-ar teme de vrăji la fel de tare ca de pisicile negre şi de fatidicul 13.

Indiferent dacă o fi sau nu adevărat, cert e că Sofronie şi-a îndepărtat credincioşii ieşind rar între ei şi doar cu o gardă de preoţi care să-l apere de vreun eventual contestatar, iar preoţimea şi-a ostilizat-o prin ameninţări cu caterisirea, numiri discreţionare şi dublă măsură. Spre exemplu, dacă pe preotul Ovidiu Pop de la Biserica cu Lună, reţinut în 2014 pentru evaziune fiscală, l-a scos imediat de la slujire, pe maica Mina Bădilă, stareţa de la Mănăstirea Sfintei Cruci, trimisă în judecată în 2013 pentru spălare de bani, şi pe cumnatul arhimandritului Tărău, preotul Marin Dindelegan, inculpat recent pentru complicitate la dare de mită, i-a păstrat în posturi.

Să fie pace!

Ovidiu Pop, preot anchetat pentru evaziune fiscalăÎn atmosfera tulbure ce-a urmat percheziţiilor, Sofronie a încercat să liniştească apele. Închis în Palatul Episcopal, a ordonat săptămâna trecută, subit, reprimirea lui Ovidiu Pop (foto) la slujire, ca să nu facă gură, şi a anulat concursurile programate pentru ocuparea parohiilor vacante. Oricum, bănuind că de data asta competiţiile vor fi "pe bune", de teama DNA, candidaţii nu s-au mai înghesuit să se înscrie: ca niciodată, pentru cinci posturi s-au depus doar două dosare!

De altfel, episcopul încearcă să se protejeze cât mai bine. Preoţii vorbesc deja că Mihail Tărău va fi scos de Sofronie ţapul ispăşitor, asupra căruia va pasa responsabilitatea tuturor faptelor cercetate de procurori, deşi s-a bucurat mereu de rodul lor. De altfel, după percheziţii, Preasfinţitul n-a mai ieşit din Palat şi s-a răcit cu arhimandritul de la Izbuc. "Lasă, că trecem noi şi peste asta", le spune el apropiaţilor, convins că va scăpa şi de această dată. Invocând, ca de fiecare dată, mila Domnului...


CA-N FILME
Un episcop "exemplar"

preotul Ciprian Mega, senarist şi producătorPersonalitate complexă, în care discursul rafinat se îmbină năravuri din cele mai respingătoare, Sofronie Drincec a inspirat personajul unui film cu finanţare canadiană. Preotul Ciprian Mega (foto), scenaristul şi producătorul filmului "Nunta lui Iov", selecţionat în 2015 la Festivalul Internaţional de la Cannes, a creat după chipul şi asemănarea lui Sofronie un personaj despre care zice că îi va da replica celebrului actor american Tom Hanks. "E un film puternic, despre provocările de a trăi în România", spune Mega, adăugând că inspiraţia i-a venit natural. "Nu mi-am propus să fac din Sofronie un personaj, pur şi simplu figura lui m-a inspirat. Privindu-l, analizându-l, identifici criza prin care trece Biserica".

Mega s-a întâlnit cu Sofronie la Oradea în 2009, când episcopul i-ar fi promis că îl va instala diacon pe 25 martie. "Cu o seară înainte, am fost chemat la Episcopie. Exarhul mănăstirilor din Bihor mi-a spus că Preasfinţitul a primit un telefon de la Patriarh, cum că scrierile mele de până atunci au deranjat, iar hirotonia nu poate avea loc decât dacă facem un efort să îl înduplecăm pe Preasfinţitul. «Un efort financiar», a completat exarhul", povesteşte tânărul. Mega e convins că a fost respins fiindcă n-a cotizat, dar nu regretă, pentru că acum e preot în Cipru şi are o experienţă pe care o poate valorifica artistic. Iar în cazul lui Sofronie, viaţa chiar bate filmul!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
pe asta...
...as vrea sa-l vad la puscarie !
Postat 29 Septembrie 2016, 20:08 de AgentulTermic
BABY CAROT CU CHELTUIALA SE TINE
Pe bune, de ce sa-ti doresti Mercedes, episcop fiin?! Singurele placeri lumesti ce si le poate permite ar fi un mititel, un carnacior, un hot-dog! Unde? In dormitor fireste...unde nu te vede nimeni! Doar esti banuit! Cand e post, trece pe legume!
Postat 29 Septembrie 2016, 17:27 de TDS
piuneza, tata
ca de obicei, concret si la subiect!
Postat 29 Septembrie 2016, 16:23 de anticomunist
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1013 RON
  • 1 EUR = 4.8732 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON