URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Iunie 2017, 09:42

Şoferii sunt de pe Venus, pietonii sunt de pe Marte

Şoferii sunt de pe Venus, pietonii sunt de pe Marte (sursa foto: wpmedia.driving.ca)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Pietonii ăştia-s nebuni! Inconştienţi! Uită-te la ei cum se aruncă pe trecere fără să se uite! Aşa, bă! Nu te asigura, că eşti făcut din fier!". Aţi ascultat un conducător auto ales la întâmplare din trafic. "Şoferii din ziua de azi sunt nişte criminali! Sunt în stare să se urce pe trotuar să ne omoare. Băăă, unde te grăbeşti? Nu vezi că e trecere de pietoni, boule?". Aceasta a fost replica probabilă a unui pieton supărat. Dialogul este inventat, dar inspirat din realitate.

Relaţia dintre pietoni şi şoferi e aidoma celei dintre şoarece şi pisică. Pentru pietoni, şoferii sunt duşmanii de la fiecare pas. Pentru conducătorii auto, pedeştrii sunt nişte organisme inutile, nişte piedici în calea cailor putere. Ambele entităţi şi-ar dori trasee separate, care să nu se întâlnească niciodată, precum nulul şi faza dintr-un cablu electric. Însă ambele grupuri uită ceva extrem de important: că un conducător auto, odată coborât pe pământ, devine pieton, iar un pieton care urcă într-o maşină devine şofer chiar dacă nu e la volan.

Într-un interviu radio de pe la începuturile democraţiei româneşti, un fost demnitar povestea o întâmplare de dinainte de 1989 al cărei erou fusese un primar de municipiu. Primarul trimisese la vremea respectivă un memoriu, o cerere, nu mai ţin minte exact ce anume, către un minister, în care cerea fonduri sau ceva aprobări pentru oraşul său. După luni de zile în care nu a primit niciun răspuns, o serie de întâmplări de neanticipat au făcut ca primarul respectiv să urce nişte trepte în cariera politică şi să ajungă tocmai şeful ministerului către care trimisese cererea.

La scurt timp după instalarea în fotoliul de ministru, ca într-o comedie absurdă, omul s-a trezit în faţă cu hârtia expediată de el însuşi. A citit-o cu atenţie, şi-a reamintit-o şi, după o analiză atentă, a respins-o. Auzind grozăvia, un cunoscut din oraşul de baştină l-a luat la rost: "Cum aţi putut, tovarăşe, să faceţi aşa ceva? Cum să respingeţi o cerere pe care aţi făcut-o chiar dumneavoastră?". Demnitarul i-a răspuns calm: "S-a schimbat perspectiva. De aici, de la minister, situaţia se vede diferit, priorităţile sunt altele, problemele sunt mai mari. Dacă aş fi aprobat-o, aş fi comis un abuz".

Schimbarea perspectivei e una din tehnicile de învăţare cele mai simple şi mai eficiente. Dacă şi noi, pietoni ori conducători auto, ne-am pune uneori în pantofii celuilalt, poate că am fi mai înţelegători şi mai responsabili, iar traficul ar fi mai civilizat. Am putea înţelege că ce e bun pentru noi poate fi rău pentru alţii şi viceversa. Ca şoferi, am realiza că, după ce scoatem cheia din contact, procedăm la fel ca pietonul pe care l-am înjurat acum câteva minute. Ca pietoni, am înţelege că un om se opreşte mai uşor decât o maşină. Şi, în definitiv, poate ne-am prinde cu toţii că pietonii şi şoferii sunt la fel şi vin de pe aceeaşi planetă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Iar gurnalisti de pe Luna
Perspectiva nu trebuie schimbata ci doar mai bine evidentiata - ca si pieton trecerea unei sosele (evident chiar si pe trecerea de pieteni) reprezinta un risc ce trebuie asumat - in caz contrar este posibil sa mori - soferul in cel mai rau caz primeste condamnare (marea majoritatea a cazurilor - in penal - dar si in functie de circumstante: beat sau drogat, mai multe vitcime etc.- este cu suspendare, repectiv in civil - da niste bani. Pietonul insa a murit - deci mai multa atentie la traversare - chiar daca e culoarea verde trebuie sa te asiguri ca masina a oprit. Mai ciudata este rasa biciclistilor care nici acum nu au inteles ca nu pot traversa trecerea pe biclicleta - masinile nici macar nu au timp sa opreasca pt. a salva vietile acestora. In rest bafta la circulat pe jos - in fond numar de masina a explodat si la noi in oras si urmeaza marea spargere de strazi. P.S. Gurnalistii sunt de pe Luna deoarece ei sunt fara pata bre - e cu doi creieri.
Postat 19 Iunie 2017, 10:50 de OradeanADN
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4662 RON
  • 1 EUR = 4.9738 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON