URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Octombrie 2022, 07:57

Sinagoga cu... povești: Sinagoga Neologă Sion din Oradea devine loc al jocurilor și spectacolelor

Sinagoga cu... povești: Sinagoga Neologă Sion din Oradea devine loc al jocurilor și spectacolelor ELEVI ȘI ACTORI. Proiectul „Sinagoga ludică” a fost lansat în urmă cu două săptămâni, când micuții actori ai Teatrului de copii din Oradea au intrat în pielea personajelor din spectacolul „Gâlcevile din Chioggia”, o comedie de Carlo Goldoni, în fața a 30 de părinți
Sinagoga cu... povești: Sinagoga Neologă Sion din Oradea devine loc al jocurilor și spectacolelor (Sursa foto: Facebook - Caravana cu Jocuri)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Familiile care vor să-și petreacă timpul împreună într-o lume a fanteziei, a jocului și a teatrului sunt invitate în centrul orașului, unde impresionanta clădire a Sinagogii Sion devine săptămânal un lăcaș al veseliei.

În fiecare marți sunt programate spectacole de teatru, unde vedetele vor fi elevi din Oradea, pregătiți de actorul Șerban Borda, iar în zilele de duminică vor avea loc, între altele, o caravană a jocurilor și teatru de umbre. La toate activitățile intrarea va fi liberă.

Inspirat de Purim

Ideea de a transforma obiectivul turistic administrat de Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice (Oradea Heritage) a fost inspirată de sărbătoarea evreiască Purim. Aceasta comemorează, într-un mod vesel, eliberarea evreilor din Imperiul antic Persan, după executarea, în anul 427 î.Hr., a vizirului răufăcător Haman, care plănuia să nimiceascăpoporul sfânt.

Printre obiceiurile acestei sărbători, păstrate de-a lungul veacurilor, se numără și transformarea lăcașurilor de cult în săli de spectacole, unde copiii sunt mereu în centrul atenției.

Spectacole cu copii 

Angela LupşeaProiectul de transformare a Sinagogii Sion a fost prezentat în urmă cu două săptămâni de directoarea Oradea Heritage, Angela Lupșea (foto).

"Pentru a organiza astfel de evenimente, dedicate familiilor, am încheiat un parteneriat cu Asociaţia Teatrul de copii din Oradea, coordonată de actorul orădean Şerban Borda, care va pregăti în fiecare marţi, până anul viitor, câte un spectacol pentru familii, alături de micii actori ai trupei. Intrarea va fi gratuită", a spus Lupșea.

Trupa de artiști este formată din 14 copii, cu vârste cuprinse între 8 și 15 ani, care vor anima interiorul clădirii religioase interpretând roluri din spectacole precum "Avarul", de Molière, "Revizorul", de Gogol, sau "Visul unei nopţi de vară - scenele meșteșugarilor", de Shakespeare.

Toate spectacolele vor dura aproximativ o oră, mai puțin decât la teatru, unde sunt pregătite de profesioniști, piesele fiind adaptate astfel încât să fie memorate ușor de școlari.

Octombrie la Sion

Luna octombrie va fi plină la Sinagoga Sion. Săptămâna aceasta, marți, va avea loc spectacolul "Avarul", o poveste în care personajele principale trăiesc într-o lume superficială și sunt măcinate doar de două dorințe: să fie iubite şi să-și sporească averea, relațiile umane contând prea puțin.

Pentru 11 octombrie este programată o nouă reprezentație a comediei "Gâlcevile din Chioggia", iar pe data de 18 va avea loc premiera "Visul unei nopţi de vară - scenele meșteșugarilor", o comedie romantică în care se prezintă încercarea unor actori amatori de a recrea o poveste de iubire asemănătoare celei dintre Romeo și Julieta.

Luna de spectacole se va încheia o săptămână mai târziu, pe 25 octombrie, când oaspeții din lăcașul de cult vor asista la "Matemagica", un show interactiv pentru toți membrii familiei, unde personajele principale vor fi Mate și Magia. Toate spectacolele de la sinagogă vor începe la ora 18.

Jocuri pentru familii

Pentru zilele de duminică, programul nu e încă definitivat. Oradea Heritage a anunțat, însă, că în această toamnă trupa Prietenii Veseliei din Oradea, care animează petrecerile pentru copii, va pregăti un spectacol de teatru de umbre.

Caravana, eveniment Sinagoga Ludică
(Sursa foto: Facebook - Caravana cu Jocuri)

La Sinagoga Sion va ajunge în octombrie și Festivalul "Caravana jocurilor", care a avut mai multe ediții în țară și va fi, pentru prima dată, prezent și la Oradea. În cadrul acestuia, părinții și copiii vor putea încerca jocuri de stimulare a memoriei, interactive, strategice și de echipă, precum Pengoloo, unde câștigător este jucătorul care adună cei mai mulți pinguini, sau Quoridor, ce presupune ieșirea dintr-un labirint, după ce adversarii pun tot felul de obstacole. 

Așadar, orădenii de toate vârstele sunt invitați să ia parte la evenimentele organizate în lăcașul de cult, care va fi animat cum n-a mai fost în bogata sa istorie...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Geniala solutie pt parinti
Initiativa este grozava din mai multe punte de vedere. In primul rand, intotdeauna este loc de mai mult program artistic si cultural pt copii. In al doilea rand, eu si familia mea iubim board game-urile, ultima data am cumparat Monopoly si acum am citit despre unul nou Catan pe jocuridesocietate.ro Cum vine toamna, copiii vor avea nevoie de locuri noi in care sa isi petreaca timpul educativ deci evenimentele de la Sinagoga Sion sunt o solutie minunata pentru parinti. De-abia astept sa inceapa si Caravana jocurilor, voi merge si eu cu nepotica mea :D Nu imi place sezonul rece ca mereu e o provocare de gasit lucruri noi de facut indoor :))
Postat 04 Octombrie 2022, 12:14 de Bog2022
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON