URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Septembrie 2019, 17:51

"Şi vremea vremuieşte...": Expoziţia artistului plastic Jovián György a fost vernisată la Muzeul Ţării Crişurilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Două dintre cele mai mari săli de expoziţii ale Muzeului Ţării Crişurilor găzduiesc, începând de luni, expoziţia retrospectivă de pictură a lui Jovián György. Cele 18 lucrări au fost vernisate în prezenţa unui public numeros. Momentele muzicale au fost asigurate de violoncelista Szabó Ildikó, laureată a Premiului Junior Prima.

Cunoscut orădenilor ca autor al mozaicului "Trei arbori" de pe faţada principală a fostului cinematograf Patria, Jovián György este originar din Şimleul Silvaniei. La cei aproape 58 de ani, are la activ zeci de expoziţii personale şi de grup, cu studii de specialitate începute la Liceul de Muzică şi Arte Plastice Oradea şi continuat la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu Bucureşti.

Parcursul său profesional a început la Întreprinderea Viitorul Oradea ca proiectant de ambalaje, în prezent fiind angajat al Muzeului de Literatură "Petöfi" din Budapesta. Totodată, este membru, din 2007, al Academiei Maghiare de Artă. Lucrările sale ocupă galeriile Muzeului Ţării Crişurilor şi ale mai multor muzee din Ungaria, Portugalia şi Ucraina.

Expoziţia "Şi vremea vremuieşte..." este a treia organizată în Oradea, după cele din Galeria Municipală, din 1973 şi 1982, respectiv a doua consecutivă în România, după "Constructiv", vernisată anul trecut în Mogoşoaia.

Ideea evenimentului a apărut acum 2-3 ani, când "ne-am întâlnit cu artistul şi cu Ingo Glass în Budapesta şi am discutat despre o posibilă expoziţie în noul sediu al Muzeului", a povestit directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac. Atât Jovián György, cât şi Ingo Glass au vorbit în faţa asistenţei despre colaborarea dintre cei doi, începută acum mai bine de 50 de ani.

Lucrările au fost realizate între anii 1985 şi 2018. "Artistul forţează de fiecare dată lumea devastată pe care o pictează să îşi spună propria poveste, a decăderii, dar şi a fostei măreţii, de fapt a frumosului pe care îl presupune orice sălbăticie, a normalităţii care stă în umbra oricărui cataclism", a mai precizat Aurel Chiriac.

Fiind retrospectivă, "expoziţia este un omagiu pentru Oradea, oraşul tinereţii mele, pentru tot ce am lăsat aici", a declarat Jovián György. Acesta a avut mai multe colaborări cu instituţiile locale, de pildă proiectând decoraţii şi costume pentru teatru.

Expoziţia va rămâne la dispoziţia vizitatorilor până în data de 27 octombrie. Programul de vizitare este marţi, joi şi sâmbătă între orele 10-16, iar miercuri, vineri şi duminică între orele 10-18.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON