URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Septembrie 2024, 11:30

Șeful Parchetului Salonta, suspendat din funcție. CSM îl trimite la control psihiatric, acuzându-l de „conduită necorespunzătoare”

Șeful Parchetului Salonta, suspendat din funcție. CSM îl trimite la control psihiatric, acuzându-l de „conduită necorespunzătoare” sursa foto: luju.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorul Ioan Bene, șeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta, a fost suspendat din funcția de conducere, începând cu data de 11 septembrie, de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care îl acuză de conduită „necorespunzătoare”. Mai mult decât atât, Bene a fost trimis de CSM în fața unei comisii de specialitate, pentru constatarea unor eventuale probleme psihice.

Informațiile au fost publicate de luju.ro, care face trimitere la documente puternic anonimizate ale CSM, din care nu reies, decât parțial, motivele care au stat la baza unor suspiciuni atât de grave.

Potrivit sursei citate, Secția pentru procurori a CSM a decis, în 10 septembrie, suspendarea din funcția de conducere a șefului Parchetului Salonta, dar și declanșarea procedurii de revocare a lui Ioan Bene din funcția de prim-procuror, precum și „sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării verificărilor cu privire la aspectele semnalate”.

„Din cuprinsul înscrisurilor rezultă indicii cu privire la exercitarea necorespunzătoare a atribuțiilor manageriale” de către prim-procurorul Bene, „aspecte care pot pune în discuție revocarea din funcția deținută”, se arată în hotărârea Secției pentru procurori.

Printre deficiențe s-ar număra „comunicarea defectuoasă” cu procurorii din cadrul Parchetului și „comportamentul necorespunzător” față de un prim-procuror și adjunctul acestuia, fiind vorba de șefa Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Bianca Vulcan, și de adjuncta sa, Ramona Filip.

Lui Bene i se mai reproșează „conduita necorespunzătoare manifestată în exercitarea prerogativelor funcției, nesoluționarea unor plângeri împotriva soluțiilor de clasare în termenul de soluționare și lipsa coordonării suficiente a procurorilor din subordine, cărora nu le-au fost stabilite în mod clar atribuțiile și sarcinile atât în ceea ce privește activitatea de urmărire penală, cât și în ceea ce privește activitatea judiciară”.

Același site dezvăluie că, printr-o altă hotărâre a Secției de procurori, din 28 august a.c., același procuror Ioan Bene este trimis în fața unei comisii de specialitate, pentru constatarea unor eventuale probleme psihice.

Potrivit legii, „în situația în care există indicii că un judecător sau procuror suferă de o boală psihică, la sesizarea președintelui instanței sau a conducătorului parchetului, a colegiului de conducere al instanței sau parchetului ori din oficiu, secția corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii dispune prezentarea judecătorului sau procurorului la expertiză medicală de specialitate”. 

Contactat de luju.ro, Bene a confirmat că despre el este vorba, atât în hotărârea din 28 august, cât și în cea din 10 septembrie. Procurorul a refuzat, însă, să intre în detalii. „În acest moment, sunt parte în trei anchete sensibile în curs (inclusiv la structuri specializate). În două dintre ele am calitatea de persoană vătămată, iar în cea de-a treia sunt martor denunțător”, a declarat Bene, refuzând orice alt comentariu.

BIHOREANUL nu a reușit să îl contacteze pe prim-procurorul suspendat din funcție.

Ioan Bene a fost numit prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta pe 1 ianuarie 2024, pe o perioadă de 3 ani. Magistratul are o vechime de 8 ani și 8 luni în funcția de procuror și gradul profesional corespunzător parchetului de pe lângă judecătorie. În acest an s-a înscris la concursul pentru promovarea la Parchetul Bihor.

Vom reveni cu amănunte în măsura în care acestea vor fi disponibile.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Justitia zeita coruptiei
Daca deranjezi esti eliminat in orice structura. "STAT esuat" adevarul spus de presedinte. Majoritatea institutiilor de stat sunt conduse de grupuri infractionale organizate.
Postat 18 Septembrie 2024, 08:32 de scarbit
Question?
Există la noi ziaristul dornic să-i ia un interviu? E permis?
Postat 17 Septembrie 2024, 12:19 de Just-22
Nedumerire
Generația tânără. Uneori există persoane care vor să facă treabă și sistemul (Statul //) este deranjat. Voi capisci?
Postat 17 Septembrie 2024, 12:18 de Just-22
Media
Aici ar trebui să avem ziariștii activi precum la 2 Mai
Postat 17 Septembrie 2024, 12:15 de Just-22
Nu cunosc persoana...
..dar stiu cazuri in politie, unde dacă ești agent corect și îți faci treaba cu dosare corect, "brusc" șefii consideră că ai nevoie de control psihologic lunar, îți iau arma, taie sporurile etc. Deranjezi infractorii care sunt, surpriză / nesurpriză, în relații "bune" cu șefii tăi. Sigur, că dacă nu te lași, îi dai in judecată și recuperezi diferențele din salariu dar durează cam 2 ani. Mai ai și colegi "benevoli" care te "ajută" în relația cu șefii. Probabil o fi peste tot în administrație așa. Cei mai mari infractori, nu sunt foarte departe, de multe ori chiar aproape de tine și chiar deasupra ta.
Postat 16 Septembrie 2024, 18:22 de georgemarian
a deranjat "protipendada" locala ?
Ce "coincidenta", brusc a devenit indezirabil dupa ce i-a bagat la pitulata pe alde "oamenii de afaceri" din "metropola" Salonta. Ca sa vezi ce inseamna sa bagi infractorii la puscarie... CSM vrea sa-i dea pastilele "potrivite" :)))))))
Postat 16 Septembrie 2024, 14:37 de topograf
Noa beteshig
Asta nu e procurorul ce a bagat la zdup mai multi braconieri oameni de afaceri din salonta? Ciudata coincidenta… Bizar cum omul incepe sa aiba “probleme psihice” cand devine deranjant pentru unii :)))
Postat 16 Septembrie 2024, 12:29 de mr_right
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON