URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2022, 23:15

Şeful NATO spune că vor fi trimise noi trupe de luptă în România, coordonate de Franţa. "Este noua normalitate în Europa" (VIDEO)

Şeful NATO spune că vor fi trimise noi trupe de luptă în România, coordonate de Franţa. 'Este noua normalitate în Europa' (VIDEO) (ilustraţie generică, sursa: nato.int)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şeful NATO a mai spus că România ar urma să găzduiască un grup de luptă al NATO, care să rămână în ţara noastră pe termen lung. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut declaraţiile, miercuri, după întâlnirea miniştrilor apărării din ţările NATO, ţinută la Bruxelles. 

În aceeaşi conferinţă, Stoltenberg a declarat că Alianţa este gata să discute cu Rusia despre reducerea armamentului şi transparenţă, dar Rusia trebuie să respecte dreptul fiecărei ţări de a-şi stabili viitorul.

Niciun semn de dezamorsare

Concret, Jens Stoltenberg a spus că, chiar dacă Rusia arată semne că ar accepta soluţii diplomatice pentru criza creată, "până acum, nu am văzut niciun semn de dezamorsare a situaţiei în teren, nicio retragere de trupe sau de echipamente". 

"Ceea ce vedem astăzi este că Rusia are în continuare o forţă de invazie pregătită să atace. (...) Este cea mai mare adunare de forţe în Europa de la Războiul Rece. De la început, aliaţii din NATO au spus clar că agresiunile asupra Ucrainei vor avea un preţ mare", a mai spus acesta, adăugând, însă, că "în acelaşi timp, NATO rămâne pregătită pentru dialog" şi că nu este prea târziu ca Rusia să dea înapoi şi să aleagă calea păcii. 

În context, secretarul general Stoltenberg a spus că NATO nu va face compromisuri în ceea ce priveşte principii de bază, cum ar fi dreptul fiecărei naţiuni de a-şi alege propriul drum, precum şi abilitatea de a proteja toţi aliaţii. 

"Nu ştim ce se va întâmpla în Ucraina"

Astfel, secretarul general al NATO a spus că Alianţa îşi pregăteşte forţele de răspuns, forţe strict defensive. "Aceşti paşi sunt defensivi. NATO nu este o ameninţare pentru Rusia. Nu ştim ce se va întâmpla în Ucraina, dar suntem în faţa unei crize în securitatea europeană. Moscova a arătat clar că este pregătită să conteste principiile fundamentale care au subliniat securitatea noastră de decenii şi că este pregătită să facă asta folosind forţa", a spus Jens Stoltenberg.

Şeful NATO a adăugat: "Regret să spun că aceasta este noua normalitate în Europa". Ulterior, el a subliniat că se referă la acţiunile Rusiei de a intimida alte ţări din Europa pentru ca acestea să accepte pretenţiile Moscovei.

El a adăugat că, în acest context, miniştrii apărării din ţările NATO, prezenţi la reuniunea de la Bruxelles, au discutat diverse opţiuni pentru a întări capacitatea de apărare a NATO. 

Noi trupe în România

Printre acestea se numără şi desfăşurarea de noi grupuri de luptă în Europa centrală şi de sud-est, inclusiv în România. "(n.r. - miniştrii apărării) au salutat oferta făcută de Franţa de a coordona un astfel de grup de luptă în România. Comandanţii noştri militari vor lucra de-acum la detalii şi vor raporta rezultatele în câteva săptămâni", a spus Jens Stoltenberg.

Răspunând unei întrebări a reporterului BBC, secretarul general al NATO a spus că nu poate să dea deocamdată detalii suplimentare, însă a dat de înţeles că trupele ar putea să rămână "pe termen mai lung" în Europa de Est, inclusiv în Europa.

Tot răspunzând unor întrebări, politicianul norvegian a adăugat: "Nu s-a luat vreo decizie finală. Dar am vizitat România vineri. Ei sunt pregătiţi să găzduiască un grup de luptă, iar Franţa este pregătită să-l conducă. Alţi aliaţi au arătat că vor şi ei să fie parte a operaţiuni". 

Amintim că, în contextul conflictului Rusia-Ucraina, Statele Unite ale Americii, cu consimţământul NATO, au decis trimiterea a 1.000 de soldaţi americani în România, alături de echipamente militare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
desi critic si eu ideile extremiste de stanga occidentala
Macar in occident ai libertate de exprimare si poti sa le critici. Macar in occident ai democratie si dupa 4 ani daca o majoritate de oameni e impotriva, se poate schimba ceva (dar uneori suntem in minoritate si asta e viata). Democratia liberala e cea mai putin abuziva forma de guvernare de pe planeta asta!
Postat 17 Februarie 2022, 16:34 de unu
Hanterii anti-Nato pot sa se mute in Donetzk , sau Crimeea
Romania nu va fi invadata de dictatorii rusi din cauza ca duntem in NATO. Nu suntem tinta, suntem ocoliti de razboi. Indepententii de Ucrainieni din pacate nu au acelasi noroc, si deja au pierdut mii de vieti umane si miliarde de euro pentru a-si apara independenta in fata imperialismului rus, prin zona Lugansk, Dontetsk. O fi avand dreptate PSD pe ici colo cu cate o chestiune, exagerari in pandemie, un presedinte fara curaj pe scena internationala, dar ti-e groaza de tampeniile anti-Nato ce le debiteaza PSD si AUR.
Postat 17 Februarie 2022, 13:53 de unu
Să vină toți euro-atlanticii, ca să mai schimbe peisajul ...
... că fetele lui Dincă ajunseseră să stea flămânde, mai mult pe marginea centurilor patriei decât pe lângă gardurile bazelor militare americane și curând cele franceze. Bașca faptul că România trebuie să preia statutul de țintă de la Germania mai ales, pentru cei care consideră că NATO e un agresor, nicidecum o alianță defensivă.
Postat 17 Februarie 2022, 10:24 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON