URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 August 2013, 17:05

Şefa de la Statistică, Dana Paşc: "Ne pleacă valorile, ne pleacă tinerii"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inginer de meserie, licenţiată şi în Ştiinţe Economice, Dana Paşc este unul dintre puţinii manageri rămaşi în funcţie indiferent de partidele de la putere, deşi nu are carnet de partid, dar nici nu face un secret că are prieteni liberali. Originară din Târgu Neamţ şi căsătorită în Bihor, e angajată a direcţiei din 1992, iar din 1999 o şi conduce. Specialista a interpretat, pentru BIHOREANUL, datele ultimului recensământ, cu bunele şi relele lui.

Mai aproape de adevăr

- Populaţia stabilă a judeţului a scăzut la 575.398 persoane (cu 24.800 mai puţine decât în 2002), iar cea a Oradiei a scăzut la 196.400 persoane (deşi datele preliminare vorbeau de 180.000 de orădeni). Cum se explică diferenţele?

- Scăderea populaţiei era evidentă şi previziblă şi din cercetările noastre curente. Din anii 1991-92, sporul natural, atât la nivel de ţară, cât şi de judeţ, este constant negativ: se nasc mai puţini oameni decât mor. Scăderea populaţiei se coroborează şi cu migraţia externă. Legat de diferenţa dintre datele preliminare şi cele finale ale recesământului, există o subînregistrare a populaţiei, aşa că s-a decis consultarea tuturor bazelor de date din sursele administrative, de la Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor, Administraţia Fiscală, ITM, Casa de Pensii, CAS, etc. În Bihor am identificat în plus 26.000 de persoane. Noi, specialiştii, suntem ferm convinşi că cifrele din 2011 sunt mult mai aproape de adevăr decât precedentele recensăminte, făcute doar pe baza declaraţiilor repondenţilor.

- Cum s-ar fi putut face recensământul altfel?

- În UE nici nu se mai fac recensăminte "clasice". Bazele de date sunt puse la punct şi informaţiile fie se colectează din sursele indirecte, fie se face un recensământ mixt, fie online. La noi mai sunt localităţi neelectrificate, ce să mai vorbim de internet sau de gradul de instruire al oamenilor?

- Pe al câtelea loc în ţară suntem după numărul de locuitori?

- Suntem pe locul 10 din 41 de judeţe, în urcare de pe locul 11. Sunt judeţe, în general în Moldova, cu o scădere mult mai drastică a populaţiei.

- Cum stăm cu natalitatea, respectiv mortalitatea?

- Cum spuneam, sporul natural e constant negativ: în 2011, în Bihor am avut 5.902 născuţi vii, în timp ce numărul deceselor a fost de 7.210. Dacă nu se schimbă ceva, vom avea tot mai puţini salariaţi, populaţia va fi îmbătrânită şi nu vom mai putea susţine pensii, ajutoare sociale, alocaţii pentru copii.

Bihoreni fără etnie

- Numărul maghiarilor scade cel mai drastic. Unde dispar ungurii?

- Toate etniile au scăzut. Principala cauză ar fi că la celelalte recensăminte, o mare parte din populaţia romă s-a declarat maghiară ori română. Acum, liderii lor le-au explicat avantajele, că le vin ajutoare, facilităţi... Apoi, dacă în 2002 persoanele au fost înregistrate la domiciliu, acum fiecare om a fost înregistrat unde l-a găsit recenzorul. Studenţii au fost înregistraţi în oraşul în care studiază, iar maghiarii din Oradea merg, majoritatea, la Cluj. În 2002, doar 120 de persoane nu şi-au declarat etnia, dar în 2011 au fost 28.000, pentru că la cei 26.000 de bihoreni identificaţi ulterior n-am avut voie să completăm etnia, religia, limba maternă...

- Revenind la romi, numărul lor e aproape de 10 ori mai mare, faţă de acum jumătate de secol. De la 3.678, în 1966, au ajuns la 34.640. În cât timp vor fi majoritari?

- Creşterea se datorează atât declarării etniei, cât şi faptului că fertilitatea femeilor rome e mult mai mare. Proiecţiile demografice nu se fac pe etnii, ci doar la nivel de populaţie totală, pe mediu, rural, urban...

- Ortodocşii şi catolicii sunt tot mai puţini. În schimb, neoprotestanţii, îndeosebi penticostalii, sunt în creştere. De ce?

- Probabil că motivele sunt de natură personală: lipsa unei reforme în Biserica Ortodoxă, comunităţile de neoprotestanţi sunt mult mai unite şi nu e de neglijat ajutorul de peste hotare primit de adepţii acestor religii.

- Biserica Greco-Catolică acuză că datele recensământului nu sunt corecte, afirmând că de fapt numărul credincioşilor ar fi mult mai mare.

- Datele sunt înregistrate de recenzor la libera declaraţie a recenzatului, prin urmare fiecare confesiune trebuia să îşi sensibilizeze adepţii. Degeaba contestă biserica datele dacă oamenii nu s-au declarat greco-catolici. Repet, în ce priveşte cele 26.000 de persoane identificate în bazele de date nu am avut voie să le trecem nici religia.

Statistica propune, decidenţii fac

- Cum vedeţi, prin prisma datelor oferite de recensământ, felul în care se gândeşte regionalizarea ţării? Argumentul că Bihorul contribuie "peste medie" la PIB califică Oradea să devină centru de regiune?

- Din punctul meu de vedere, nu. Sigur, e un criteriu economic, dar printre multe altele. Depinde foarte mult şi de delimitarea regiunilor, pentru că dacă rămânem pe varianta actuală a celor 8 regiuni, oricât patriotism local am avea, nu putem pretinde că Oradea are atuuri în faţa Clujului. Nici ca mărime, nici ca dezvoltare economică, nici ca infrastructură, nici ca centru universitar, nici ca aeroport internaţional.

- Am rămas tot în faza de comercianţi şi consumatori de malluri?

- Din 2006, producţia a scăzut constant, până în 2009, apoi a început să crească uşor. Suntem din ce în ce mai mult consumatori şi tot mai puţini producători, iar asta se vede şi din evoluţia numărului de unităţi economice, şi din evoluţia numărului de salariaţi, de şomeri şi din evoluţia populaţiei active. Consumăm, din păcate, ce produc alţii. Care ar fi soluţia? Nu pe mine mă întrebaţi. Statistica pune la dispoziţia factorilor decidenţi datele pentru ca aceştia să facă strategii şi să ia decizii...

Bihorul a fost un judeţ atractiv

- Care sunt veniturile în Bihor?

- Salariile sunt sub media naţională (în luna mai câştigul salarial mediu net era de 1.164 lei) şi asta de mulţi ani, pentru că economia s-a bazat mult pe ramuri slab plătite, pe industrie uşoară, turism, servicii, comerţ, lohn. Mai e şi munca la negru...

- Cum stăm cu forţa de muncă?

- Numărul de salariaţi a crescut din 2005 (când erau 150.289) până în 2008 (167.334), iar în 2009 a început să scadă, până în 2011 când am avut 144.475 salariaţi. În mai 2013 erau 157.066 salariaţi, deci creştem, ceea ce se vede şi pe rata şomajului. Dacă cea mai mare rată a şomajului a fost 5,8, în 2009, azi avem 3,6. Ne referim însă doar la şomeri înregistraţi la AJOFM.

 - Câţi bihoreni avem plecaţi în străinătate?

- Conform recensământului - 13.000, dar numărul poate fi mai mare, deoarece au fost cazuri în care nu a fost găsit niciun membru din familie acasă ori nu s-au declarat. Datele vor fi recuperate din recensămintele ţărilor UE.

- Se dovedesc Bihorul şi Oradea atractive pentru investitori?

- Bihorul a fost un judeţ atractiv pentru investitorii străini, mai ales datorită poziţiei geografice, la graniţa de vest a ţării. Faptul că autorităţile locale acordă mare atenţie atragerii investitorilor, prin crearea de parcuri industriale, e un lucru bun, dar nu suficient, pentru că şi politicile naţionale din domeniul fiscal ar trebui adaptate. Cei care au lucrat lohn la noi s-au dus spre Ucraina, Moldova, Bulgaria, unde şi forţa de muncă e mai ieftină şi facilităţile fiscale sunt în avantajul lor.

Redresarea economiei?

- Cum se reflectă criza în datele statistice şi cât va mai dura ea?

- Din 2005-2008, indicatorii au avut trend pozitiv, iar din 2008 până 2011-2012 au început să scadă. A scăzut numărul de salariaţi, a crescut şomajul, a scăzut numărul de unităţi active, investiţiile, cifra de afaceri a unităţilor active, veniturile, cheltuielile şi consumul populaţiei, numărul de locuinţe terminate etc. Nu putem estima cât va mai dura criza dar, după cum spuneam, din indicii producţiei industriale, din rata şomajului şi numărul de salariaţi se întrevede o redresare a situaţiei economice.

- Cum e cu burlacii? Este adevărat că sunt două burlăciţe pe cap de burlac?

- Nu am constatat. Diferenţe mari sunt la văduvi. La nivel de judeţ, avem văduve 45.978, iar văduvi 9.873.

- Adică femeile trăiesc mai mult...

- Speranţa medie de viaţă e mai mare la femei decât la bărbaţi, cu vreun an. În general, stilul de viaţă al unei femei e mai sănătos.

- E adevărat că suntem o naţiune de proprietari, aşa cum zicea preşedintele Băsescu? Cum a evoluat fondul locativ în Bihor?

- Afirmaţia mi se pare exagerată şi nu o comentez, dar am ajuns în 2011 ca 98% din locuinţe să fie proprietate privată, puţin peste 1% sunt proprietate de stat, restul aparţin cultelor. Ţine şi de modul nostru de a fi. Noi, românii, facem sacrificii enorme ca să avem o casă, punem accent mai puţin pe cultură sau distracţie. În străinătate e invers.

Ne pleacă tinerii

- Ce alte cifre interesante furnizează recensământul? Ce tendinţe arată ele?

- Telegrafic, că populaţia scade, îmbătrâneşte, creşte numărul populaţiei de etnie romă, creşte populaţia de religie neoprotestantă, se observă o migrare a locuitorilor din mediul urban spre rural, îndeosebi în localităţile limitrofe marilor oraşe, precum Sântandrei, Sânmartin, Nojorid sau Oşorhei, şi creşte numărul persoanelor plecate în străinătate. Lumea ar trebui să ştie că pe site-ul www.recensamantromania.ro se găsesc detaliate toate datele.

- Oradea a scăzut sub 200.000 de locuitori. Va afecta asta rangul oraşului?

- Oradea are 196.367 locuitori, dar poate vom mai găsi orădeni plecaţi în străinătate şi neînregistraţi la recensământ, iar numărul va trece de 200.000. Deocamdată astea sunt cifrele, iar în conformitate cu legislaţia vor afecta rangul municipiului. Dacă se păstrează acest trend, Oradea va cădea mult sub prag, pentru că grosul bihorenilor care pleacă în străinătate e din Oradea. Trebuie făcut ceva să se reţină forţa de muncă în ţară. Ne pleacă valorile, ne pleacă tinerii. Asta e durerea mare..

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
ce fata
plange pe umerii nostri ca ne pleaca valorile,o putem intreba daca la concursurile pt slujbe la stat,cate valori au intrat?sau au intrat aia, de stiau subiectele de dinainte, sau le erau schimbate lucrarile cu unele de 11?
Postat 05 August 2013, 14:57 de rambo
D-na, lasati ranga asa cum e, n-o ridicati !
Faptul ca suntem sub 200.000 este benefic pt. noi, oradenii ! In loc sa avem in consiliul local 27 de trantori platiti (basca ce-si ,,trag\" ei !) de noi, nu se stie pt. ce, vom avea 23 si tot vor fi foarte multi. De pilda New York City are aproape 8,5 mil. de locuitori si este condus de un consiliu avand 50 (!!!) de membri. SUA au 100 de senatori la o pupulatie de peste 300 de mil. de locuitori, noi avem 137 la nici 20 de mil.
Postat 05 August 2013, 11:21 de pinonel
prostii
sunt cateva "valori"locale pe care eu le-as dori...plecate! una din ele chiar era pe punctul sa ajunga in coreea de sud(probabil ca economist, nu ca popa!). se pune? sau de ce nu, Don Pedro! Ce bine i-ar sta in Spania! Asta se pune?
Postat 05 August 2013, 10:06 de TDS
statistica
a scazut numarul locuitorilor deoarece multi unguri au plecat in Ungaria,iar multi si-au facut cetatenie dubla (romana-maghiara)ca sa poata lucra in strainatate sa poata primi pasaport unguresc, apoi viza de america.multi chiriasi nu au deschis usa la recensamint de frica ,ca nu aveau actele in regula (adica contract de inchiriere cu proprietarul de apartament),stiu precis deoarece am participat la recensamint
Postat 05 August 2013, 10:00 de trifa
peste poate!
@Farfuridi: Iar te faci chinez! Ai putintica rabdare...
Postat 05 August 2013, 09:57 de TDS
@TDS
Cum adica "ce sa zic" ? Zi ca de obicei, prostii.
Postat 05 August 2013, 09:45 de Farfuridi
zoe
De regula Zoe e mai directa si o inteleg ce vrea! Despre tine, ce sa zic?
Postat 05 August 2013, 09:31 de TDS
@TDS
Ai o gandire profunda si un limbaj elevat. In comparatie cu time Trahanache era zero. Bravos musiu.
Postat 05 August 2013, 09:15 de Farfuridi
limbaj de lemn
"Scăderea populaţiei era evidentă şi previziblă şi din cercetările noastre curente" spune D-na inginera. Ce pacat ca in 2012 INS nu facea "cercetari" curente! Si uite-asa ne-am ales cu un guvernator. PS Chestia cu "ne pleaca valorile, ne pleaca tinerii" este o mostra de limbaj uluitoare!
Postat 05 August 2013, 08:15 de TDS
Bolojan
Timisoara il are pe Florian Bolojan ....fratele lui Ilie Bolojan .....
Postat 05 August 2013, 07:01 de Sandu
he, he, he
- Am inceput sa traim mai bine ! zic guvernantii. - Ne bucuram pt. voi ! raspunde poporul.
Postat 05 August 2013, 06:53 de DlGoe
TSR
E plina Timisoara de oradeni! Firme, joburi, alta atmosfera, salarii, universitate etc...Din pacate, Timisoara nu-l are pe Bolojan!
Postat 04 August 2013, 22:50 de neo
Profesionistii
D.na Pasc alaturi de dl.Cretu de la Metrologie sunt printre putinii adevarati profesionisti pe care judetul ii mai are. Schimbarea lor din functie este o greseala. A pune in locul lor niste politruci ratati este o crima.
Postat 04 August 2013, 22:34 de Oradean
vai si amar
Domnisoara coafata "on wave " ....esti pe din-afara total . Tinerii fdug ca sa aiba bani sa traiasca ....si bine fac ....o sa ajungeti , voi marii stabi de Oradea sa stingeti lumina , pentru ca ce baniii li-se ofera tinerilor , le ajung sa- i cheltuie in cluburi in mod modest . Patronii care iti pupa tie mana , ca esti o mica bosulica , isis fac vacantele pe unde vor isi iau masini de care vor , isi fac case de care vor pentru ca tineriii sunt considerati niste sclavi . Asta este ....ce spui tu e doar un apel ca va scade numarul de sclavi la dispozitie . Hai PA .....esti pe nuicaieri
Postat 04 August 2013, 22:07 de gabriel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON