URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Aprilie 2011, 16:35

Şcoală pe stil nou

Şcoală pe stil nou PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA. Din toamnă, prima clasă de gimnaziu din România care foloseşte pedagogia Freinet, în care dascălii sunt egalii elevilor şi decid împreună activităţile clasei, va funcţiona în Oradea la Şcoala Generală nr. 11, care a implementat această alternativă educaţională la clasele primare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Câţi dintre adulţii de azi îşi pot imagina o clasă fără catedră pentru profesori şi fără bănci pentru elevi? Cine ar crede că un elev poate învăţa foarte bine chiar dacă nu are teme de casă şi nu dă teste? Aşa se întâmplă în unele şcoli şi grădiniţe din Oradea, care au implementat sisteme de educaţie alternativă.

Mulţi părinţi au îmbrăţişat cu entuziasm metodele de predare ale pedagogiilor Waldorf, Step by Step şi Freinet, chiar dacă asta înseamnă ca micuţii lor să facă şcoala altfel de cum au făcut-o ei. Atât cei mari, cât şi cadrele didactice au înţeles că societatea e diferită faţă de cea de acum 20-30 de ani, aşa că e firesc ca şi pedagogia să fie diferită.

Acelaşi scop, mijloace diferite

Alternativele educaţionale apărute după 1990 sunt pedagogii acreditate de Ministerul Educaţiei, care respectă programa şcolară, dar au metode diferite de a o aplica faţă de şcoala clasică, rezumată de multe ori la o ecuaţie pe cât de simplă, pe atât de păguboasă: dascălul predă, elevul notează.

Pentru preşcolarii din Oradea, astăzi există o singură alternativă: Waldorf. Grădiniţa Luceafărul a implementat acest sistem anul trecut, cu două secţii în limba română şi una în maghiară. Metodele pedagogice sunt mai artistice: aproape tot timpul micuţii cântă, dansează, desenează, iar talentele şi abilităţile lor ies astfel la suprafaţă. Nu există grupe de vârstă, micuţii fiind amestecaţi, indiferent câţi ani au, căci asta îi ajută să se integreze mai uşor.

07-lidia-petrica.jpgDirectoarea grădiniţei, Lidia Petrica (foto), afirmă că părinţii sunt mulţumiţi de sistem, drept urmare are grupele pline: "Părinţii spun că pedagogia este la înălţimea aşteptărilor lor". Singurul cost al părinţilor e contribuţia lunară pentru masa copiilor, iar înscrierea se face prin depunerea dosarului, ca la oricare altă grădiniţă.

Afară cu băncile

Părinţii care caută o alternativă educaţională când trebuie să-şi dea copilul la şcoală au două opţiuni: Step by Step, în traducere Pas cu Pas, sau Freinet, denumită astfel după Celestin Freinet, francezul care a fondat acest sistem pedagogic.

Prima şcoală care a introdus sistemul Step by Step a fost Liceul Teologic Greco-Catolic Iuliu Maniu, în 1998. Esenţa lui este învăţarea prin descoperire, ceea ce înseamnă că elevilor nu li se predau direct toate noţiunile, ci sunt lăsaţi să le descopere prin exerciţii.

07-step.jpg"Din amenajarea sălii dispar băncile şi scaunele fixe, ele fiind înlocuite de măsuţe cu câte 5-6 scaune (foto), numite centre de lucru", explică directorul şcolii, Andrei Cristea. Pentru a-şi înscrie copilul în aceste clase, un părinte trebuie să participe la o întâlnire în care i se explică ce presupune sistemul, să asiste la ore şi să dea un test ca să demonstreze că a înţeles procedeul.

Fără note sau teste!

O zi de şcoală începe prin explicarea de către învăţătoare a ceea ce vor preda în ziua respectivă, ele introducând noile noţiuni şi reamintindu-le cele învăţate. Fiecare centru de lucru reprezintă o materie şcolară (matematică, limba română, geografie etc.) şi are câte o listă cu sarcini pentru elevi, iar copiii aleg de unde vor să înceapă. Pentru rezolvarea sarcinilor ei lucrează individual sau în echipă. Când au terminat, se mută la alt centru. Într-o zi de şcoală, fiecare elev trece pe la fiecare centru, adică învaţă din fiecare materie.

După masa de prânz, copiilor li se evaluează exerciţiile făcute. Greşelile, dacă există, nu le sunt înroşite de învăţătoare, ci doar explicate şi îndreptate. Niciun elev nu primeşte note, pentru că în Step by Step nu se fac ierarhizări. Fiecare elev are un caiet de evaluare, completat periodic de învăţătoare, în funcţie de competenţe. De pildă, la limba română, dascălul scrie cât de bine ştie copilul să citească sau dacă înţelege un text auzit. De asemenea, copiii nu dau teste, însă participă la concursuri cu alte şcoli.

Şi în Oradea, şi în judeţ

Programul de şcoală se încheie la ora 16, şi niciun elev nu merge acasă cu cărţi sau caiete, pentru că niciodată nu are teme de făcut. În privinţa costurilor de şcolarizare, părinţii plătesc 5 lei pe zi pentru mâncare şi lunar 40 de lei pentru materiale didactice, astfel că nu cumpără niciodată rechizite.

Sistemul Step by step mai este implementat în Oradea la Şcoala Generală George Coşbuc, la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu şi în judeţ la şcolile generale din Aleşd şi Marghita. La acestea părinţii plătesc doar masa copilului, dar fiecare cumpără rechizitele.

Şcolile au implementat această pedagogie doar pentru clasele primare, astfel că din clasa a V-a elevii trec la sistemul clasic. Directorul de la Liceul Greco-Catolic susţine, însă, că trecerea nu e deloc dificilă pentru elevii de la Step by Step, care se adaptează mai uşor decât şcolarii din sistemul clasic.

Lideri de mici

O alternativă pentru clasele primare este şi Freinet, regăsită din acest an şcolar la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 11, deocamdată doar în clasa întâi. Această pedagogie pune accent pe stimularea elevilor să-şi exprime liber părerile şi să ia iniţiativa, dar şi pe munca în echipă. O clasă Freinet are bănci, dar nu are catedră, iar învăţătoarea stă printre elevi, insuflându-le ideea că micuţii îi sunt egali.

Clasa are un consiliu, în care săptămânal un elev e preşedintele, iar un altul secretar. Aceştia coordonează cu învăţătoarea întâlnirile de dimineaţă, când se discută ce activităţi vor face în ziua respectivă, şi nimeni nu poate lua cuvântul dacă nu s-a înscris pe lista de discuţii. La fiecare materie, elevii rezolvă fişe de lucru, pentru care sunt notaţi ca în clasele tradiţionale.

07-adelina-iacob.jpg"Dascălii dispun de diferite tehnici de predare, pe care le aplică cum cred de cuviinţă", explică directoarea şcolii, Adelina Iacob (foto). De pildă, învăţătoarea Maria Kor impune liniştea în clasă prin... tăcere. "Ridic o mână, ceea ce înseamnă că e gălăgie în clasă şi mă deranjează, iar fiecare elev, când e atent la mine şi observă că am mâna ridicată,  face la fel. Când toţi au mâna ridicată, în clasă e linişte", explică învăţătoarea.

Continuitate

Din toamnă, şcoala orădeană va fi prima din România care va introduce sistemul Freinet şi la gimnaziu, urmând să fie înfiinţate o clasă cu predare în limba română şi una în maghiară. Sistemul va funcţiona similar ca la clasele primare: profesorii şi elevii vor ţine săptămânal un consiliu al clasei, în care vor discuta tot ce ţine de procesul de învăţământ şi ce şi-ar dori elevii să facă. "Aşa vom asigura ceea ce alte pedagogii alternative nu au: continuitatea", spune Iacob.

Şcoala a făcut în acest an noi înscrieri pentru clasa I Freinet, iar locurile au fost ocupate în totalitate. Dovadă că părinţii, care în mod evident vor ce-i mai bun pentru copilul lor, sunt deschişi către alternativele educaţionale. Chiar dacă asta înseamnă că şcoala copiilor lor nu seamănă mai deloc cu cea pe care au făcut-o ei...


CURSURI SPECIALE
Şcoliţi mai mult, dar plătiţi la fel

Alternativele educaţionale se acreditează şi se evaluează periodic de Ministerul Educaţiei, dar beneficiază de autonomie organizatorică. Totodată, cadrele didactice care predau într-o alternativă sunt plătite la fel cu acelea din clasele clasice. Ca să predea, educatorii, învăţătorii sau profesorii fac un curs specific, cu formatori pregătiţi în acest sens. Instruirea şi perfecţionarea lor este recunoscută de Minister, astfel că ei pot preda în alternativa studiată la oricare unitate de învăţământ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bravisimo
Imaginati-va o clasa a -IX-a, cu asteptari... . Suna clopotelul si apare la Colegiul,ora de, o profesoara, masiva si incruntata. Intra in clasa si uita sa salute elevii. Scuze ! nu uita. N-a stiut niciodata ca un individ educat, darmite un pedagog, cand intalneste o colectivitate saluta, DAR SA NU RASPUNZI SALUTULUI CLASEI ESTE "INCATALOGABIL". SI ASTA ORA DE ORA. Incruntarea, nemultumirea si teroarea sunt starile pe care le transmite cel mai corect, si asa devine grozava, cea mai grozava. Nu conteaza ca zdrobeste psihicul elevilor - ea este grozava. Pretinde mult, restul materiilor scolare nu conteaza. Da note mici, ca elevul sa inteleaga ca " altceva a asteptat de la el". Nu-si autoanalizeaza comportamentul, relationarea cu elevii. Important este ca dezvoltand teroare, impun si devin celebru. Orice asemanare cu realitatea este pur intamplatoare. Felicitari tuturor pedagogilor care prin inteligenta, abnegatie si daruire ne educa copiii in timpul scolii. Felicitari pedagogilor care au curajul si stiinta de a renova sistemul de invatamant distrus in anii comunisti. Mult succes !
Postat 25 Aprilie 2011, 22:21 de inteletto
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON