URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 August 2021, 20:00

Școală Eco. Elevii Liceului Don Orione vor folosi din toamnă energie regenerabilă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din această toamnă, elevii Liceului "Don Orione" din Oradea vor folosi în clase energie obţinută din surse regenerabile. Printr-un proiect cu finanţare din străinătate, societatea "Don Orione" a instalat panouri fotovoltaice pe acoperişul şcolii, dar şi la refugiul turistic din Zece Hotare, comuna Şuncuiuş, amenajat de aceeaşi organizaţie.

Proiectul a fost depus în 2019 de către Societatea "Don Orione", în cadrul "Programului pentru energie în România", din cadrul Mecanismului financiar Norvegian, iar finalizarea acestuia a durat 15 luni. Investiţia a fost de 111.000 de euro, din care 99.000 a reprezentat finanţarea din străinătate.

"Obiectivul general al proiectului a avut în vedere creşterea eficienţei energetice prin utilizarea energiei solare ca energie regenerabilă, propunându-ne astfel să reducem cantitatea de emisii de poluanţi, dar, în acelaşi timp, să putem satisface cererea grupurilor ţintă pe care le avem în vedere, mai exact de a beneficia de energie în mod constant, într-un mediu sigur şi curat", se arată într-un comunicat transmis de Societatea "Don Orione".

Ambele centre sunt în funcţiune cu o putere instalată de câte 27 KWp şi au fost semnate contractele cu furnizorii de energie electrică în ambele locaţii, astfel energia produsă şi neconsumată va fi descărcată în reţeaua naţională.

"Cu ajutorul primit din partea Mecanismului financiar Norvegian, am dezvoltat un proiect prin care am optat în favoarea energiei solare, deoarece impactul său asupra mediului este minor în comparaţie cu orice altă sursă de energie. Nu produce gaze cu efect de seră şi nu poluează apa, solul sau aerul. Nu în ultimul rând, proiectul nostru a reprezentat şi o modalitate de a comunica un mesaj relevant grupurilor ţintă şi comunităţii, şi anume acela de a intensifica utilizarea energiei din surse regenerabile pentru ca şi generaţiile viitoare să se bucure de un mediu sănătos şi curat", a mai transmis organizaţia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ne desparte un zid
minunate lucruri se intampla la liceul greco-catolic, felicitari celor implicati! oare credeti ca domnu sofronie citeste Bihoreanul? sau macar se uita la poze? oare se zgaraie pe urechi si gat? cum arata liceul ortodox in Oradea si cum arata celalalt? care biserica credeti ca are mai multi enoriasi si bani? aaaa, sau sofronie ii da cumnatei Mina bani sa-si termine zidul, asemeni ctitorului trump?
Postat 31 August 2021, 22:06 de roger
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON