URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Februarie 2022, 11:42

Școala de acasă nu e permisă: După zeci de cereri pentru homeschooling în Bihor, Inspectoratul Școlar atrage atenția că Legea Educației nu o acceptă

Școala de acasă nu e permisă: După zeci de cereri pentru homeschooling în Bihor, Inspectoratul Școlar atrage atenția că Legea Educației nu o acceptă sursa foto: bekid.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În acest an școlar, mai multe familii din Bihor ar fi vrut să țină circa 30 de copii de vârstă școlară acasă, în așa-numitul homeschooling, adică educarea de către părinți sau meditatori la domiciliu.

Asta înseamnă că elevii nu ar fi înscriși în nicio unitate de învățământ, ceea ce Legea Educației nu permite. Din contră, legea prevede că educația se face în unități de învățământ publice sau private.

Din afara Oradiei

O anchetă a ziarului Adevărul a scos la iveală, recent, că în județul Suceava, peste 80 de copii de vârstă școlară au fost retrași de părinți pentru a face școală acasă, adesea sub tutela unor instituții neacreditate, așa-numite școli de homeschooling.

Ca să facă o radiografie a situației din Bihor, Inspectoratul Școlar Județean a trimis o adresă către toți directorii din județ. „Am vrut să aflăm situația din Bihor și le-am cerut directorilor să ne dea informații despre aceste cereri. Am aflat că în acest an școlar au fost circa 30 de copii pentru care s-a făcut o asemenea solicitare”, a declarat inspectorul școlar general Horea Abrudan, miercuri, pentru BIHOREANUL.

Toți elevii sunt din afara Oradiei și majoritatea au vârsta învățământului primar a precizat el.

Nu de la școli vocaționale

Anterior, pentru site-ul educatieprivata.ro, șeful IȘJ Bihor a declarat că acești copii provin, majoritar, din familii neoprotestante, declarație preluată miercuri și de alte mijloace mass-media.

Acum, Abrudan susține că nu s-a referit la copiii din Bihor. „Nu m-am referit explicit la situația din Bihor. Din câte am înțeles, la Suceava sunt majoritare familiile de religii neoprotestante, dar nu știu dacă situația este similară și la noi, nu am astfel de date”, a precizat Abrudan.

Cert este că niciunul dintre copiii retrași din școlile din Bihor nu învăța la școli vocaționale cu profil religios, a menționat inspectorul școlar general.

În Suceava, potrivit ziarului Adevărul, părinții care au ales să opteze pentru homeschooling au făcut-o sub umbrela unor școli americane din cultele penticostal, creștin-evanghelic, menonit și ortodox (Oastea Domnului).

S-au răzgândit

Inspectoratul Școlar a cerut directorilor să le explice părinților care își exprimă aceste intenții că încalcă legea. „I-am rugat să consilieze părinții care își exprimă dorința de a-i muta în acest sistem de homeschooling”, a declarat Abrudan.

Totodată, IȘJ Bihor le-a cerut directorilor să sesizeze autoritățile locale, Direcția pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor sau Inspectoratul de Poliție, când părinții insistă să-și țină copiii acasă.

Consilierea a fost cu folos, deoarece părinții s-au răzgândit, iar toți copiii s-au întors la școală. „Din discuțiile cu directorii, după ce i-au informat pe părinți despre legislația în vigoare, s-a stopat fenomenul, i-au adus pe copii la școală”, a mai precizat șeful IȘJ Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON