URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Decembrie 2019, 11:45

Scena rotativă și conducerea rotativă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Am făcut o glumiţă pe Facebook săptămâna trecută, în ziua în care era inaugurată noua scenă rotativă a teatrului Regina Maria: "Acuma, că are scenă rotativă, teatrul orădean ar putea avea şi conducere rotativă - o dată Elvira, o dată Daniel. Aşa nu se mai supără nimeni". Mi-am permis să folosesc numele mici ale ultimilor doi manageri ai trupei Iosif Vulcan, Elvira Rîmbu şi Daniel Vulcu, tocmai pentru a sublinia caracterul amical al comentariului.

Dar scoţând gluma din ecuaţie, în unele domenii de activitate, conducerea rotativă face treabă bună. Am drept exemple cluburile filantropice Lion’s şi Rotary, care practică acest sistem. Mandatul de preşedinte durează un an şi nu se prelungeşte în ruptul capului, astfel că aproape toţi membrii ajung la un moment dat la conducere. Se evită astfel înşurubarea pe viaţă în funcţie şi lupta acerbă pentru menţinerea în poziţie.

Rotaţia prin jilţul de preşedinte are un efect foarte bun asupra organizaţiilor amintite. În primul rând creează omogenitate şi o oarecare egalitate între membri. Apoi, este un exerciţiu de responsabilitate şi respect faţă de funcţia de conducere, care, e drept, nu înseamnă huzur şi glorie, ci muncă serioasă pentru a duce la capăt diverse proiecte. După ce ai fost o dată preşedinte, înţelegi mai bine cât de greu este să urneşti lucrurile şi pui umărul mai serios la împins maşinăria.

Cei cu mentalitate de slugă nu au niciun respect faţă de conducători. Mai mult, îi consideră pe sus-puşi duşmani din oficiu, oameni cu un singur scop - să-l distrugă pe el, bunul, nevinovatul şi imaculatul, care ar avea o viaţă minunată dacă răul de conducător nu l-ar oprima continuu. Complicata relaţie a cetăţeanului român cu leadership-ul ar putea fi descrisă pe scurt aşa: a fi conducător e rău, dar bine, a fi supus e bine, dar, totuşi, rău. Depinde din ce unghi priveşti problema.

Pe de o parte, e nedrept să-i condamni pe oameni că îşi doresc funcţiile de conducere, după ce o viaţă întreagă au fost îndoctrinaţi cu ideea că succesul înseamnă să fii şef. Pe de altă parte, odată ajuns în funcţie, schimbarea la faţă devine explicabilă, din moment ce toţi din jurul tău devin brusc slugarnici şi se îmbulzesc să se pună bine cu tine şi să te pupe în cur.

A-i învesti cu putere, chiar şi temporar, pe cei de jos poate fi un exerciţiu de la absurd la sublim. I-ar ajuta pe mulţi să înţeleagă că a fi în vârful unei organizaţii nu este o fericire continuă trăită pe un norişor de pluş. Şi, cel mai important, i-ar ajuta pe oameni să-şi accepte locurile pe scara socială fără a se mai considera victime ale unui sistem nedrept. În fond, e ca la cinema: avem fiecare locurile pe care le merităm, pe care ni le permitem. Iar dacă ne mutăm mai în faţă, nu e sigur că vom vedea şi vom înţelege filmul mai bine.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Sunt bugetar,deci exist...
Secretul unei vieti reusite se rezuma la 2 aspecte:accesul la bani si/sau accesul la influenta.Pe vremuri,daca soarta te propulsa intr-o functie inalta,sa zicem ministru,iti vindeai o mosie ca sa-ti permiti pozitia respectiva,care presupunea cheltuieli.Cei cu adevarat gentlemeni nici nu-si ridicau indemnizatiile statului roman.Iar cei atinsi de sacralitate isi donau averile strinse de generatii,prin rapt,si ridicau spitale ,scoli...pentru comunitate.Bunaoara,actualul prezident,daca statul nu-i confisca o casa,putea renunta lejer la indemnizatia de presedinte,caci nu-i era de nici un folos...poate chiar de prisos.
Postat 25 Decembrie 2019, 12:47 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON