URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 IULIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Lumea se întreabă de ce trebuie să achite asigurări de sănătate și veteranii de război. Sau de ce mamele aflate în îngrijirea copilului sunt supuse aceleiași obligații. Doar cu banii astfel adunați în plus nu astupăm marea gaură din buget. Numai că Ilie Bolojan știe că, dacă faci o excepție, imediat urmează și altele. Când a introdus plata parcării pentru absolut toți cetățenii Oradiei, au sunat telefoanele în draci. Ziariști, judecători, polițiști, atârnători de partid ș.a. s-au trezit cu amenzi pe parbrize. Știți care a fost reacția lui Bolojan? „Vă rog să trimiteți amenda la mine la birou, că o s-o plătesc eu”. Așa i-a pus la punct.
Zic şi eu
Adrian Cris
În 2008, când prelua Primăria Oradea, îl știam deja binișor pe Ilie Bolojan. Își începuse ascensiunea cu patru ani înainte. În 2004, câteva luni, fusese consilier județean, unul venit „de la țară”, dar singurul care citea toate proiectele de hotărâri (ceea ce, cred, nu făceau nici măcar șefii Consiliului Județean) și care punea întrebări.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că măsurile fiscale adoptate de Guvernul Bolojan sunt necesare și eficiente?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public faptul că măsurile fiscale de austeritate așteptate în cursul lunii iulie vor fi cuprinse într-un act normativ ce nu va fi ordonanță de urgență, cum se întâmplă de obicei, ci o lege care va fi adoptată prin procedura specială a angajării răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 August 2017, 14:00

Scăpăm de Codul Roşu! Judeţul Bihor trece sub cod galben de caniculă, dar vin furtuni!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judeţul Bihor scapă de codul roşu de caniculă, însă rămâne sub cod galben. Maximele termice se vor situa în jurul valorii de 35 de grade, iar în a doua parte a zilei, respectiv în noaptea de duminică spre luni, vor fi furtuni.

"În nord-vestul şi nordul ţării şi local în zonele de munte, disconfortul termic va fi ridicat, iar maximele termice se vor situa în jurul valorii de 35 de grade", se arată pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Specialiştii avertizează, însă, că în a doua parte a zilei de duminică (6 august) şi în noaptea de duminică spre luni (6/7 august) vor fi averse torenţiale, însoţite de frecvente descărcări electrice, grindină şi vijelii, în special la munte, în nord-vestul şi nordul teritoriului, iar în cursul zilei de luni (7 august) mai ales în jumătatea de nord.

În total, codul galben va viza 12 judeţe (unele doar parţial), două judeţe – Mehedinţi şi Dolj – vor rămâne sub cod roşu, iar restul ţării va fi sub cod portocaliu.

Potrivit ANM, în judeţele Mehedinţi şi Dolj se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40 - 41 de grade. Valul de căldură va persista, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi şi se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 şi 84 de unităţi. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 şi 25 de grade. 

În ce priveşte zonele vizate de cod portocaliu - în Banat, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei şi a Transilvaniei, precum şi în nordul şi estul Olteniei şi în sudul Crişanei, temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 - 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.

Vremea caniculară se va menţine şi pe parcursul săptămânii viitoare, îndeosebi în zonele de câmpie.

De altfel, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunţat că prelungeşte restricţia pentru maşinile de mare tonaj. Duminică, între orele 12 şi 20, pe reţeaua de drumuri naţionale şi autostrăzi care tranzitează teritoriul României vor fi instituite restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu o masă autorizată mai mare 7,5 tone. Este posibil ca aceste restricţii, în funcţie de avertizările şi prognozele emise de A.N.M., să fie menţinute si pentru ziua de luni, 07.08.2017.

Sâmbătă, județul Bihor se află sub cod roșu de caniculă.

Vezi recomandările specialiștilor pe această temă în articolele:

ISU Crişana, mesaj pentru bihoreni: În zilele cu caniculă, evitaţi să ieşiţi din casă!

În plină arşiţă, Direcţia de Sănătate Publică aminteşte regulile pentru menţinerea sănătăţii în perioadele caniculare

Canicula şi aerul condiţionat

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3461 RON
  • 1 EUR = 5.081 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON