URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Iunie 2021, 22:55

Sânzienele, sărbătorite în Oradea cu o paradă a zânelor, dansuri populare și descântece (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru a marca sărbătoarea Sânzienelor, Centrul de Cultură al judeţului Bihor (CCB) şi Ansamblul Artistic Profesionist Crişana au organizat, miercuri, două evenimente în centrul oraşului care au cuprins o paradă a sânzienelor, o expoziţie de costume populare, respectiv un spectacol în aer liber și un descântec în fața Teatrului Regina Maria.

Din cauza temperaturilor ridicate, de peste 30 de grade, evenimentele programate la ora 18 nu s-au bucurat însă de un număr mare de spectatori. 

Parada zânelor

Evenimentul "Sânzienele. Sărbătoarea soarelui. Florile soarelui şi lunii", organizat de CCB, a început cu o paradă a sânzienelor, nouă la număr, care au pornit de la Şcoala de Arte Francisc Hubic pe traseul magazinul Crişul – strada Republicii – Piaţa Unirii.

În timpul traseului, cele nouă artiste locale: Violeta Gherman, Ioana Urs, Anca Pavel, Andrada Crăciun, Andrada Tulvan, Georgiana Szilagyi, Oana Berdie, Romina Suciu și Maria-Alexandra Secan, îmbrăcate în costume populare albe și purtând cununi din flori pe cap, au împărţit pliante informative despre tradiţiile şi obiceiurile legate de sărbătoarea Sânzienelor puținilor trecători și orădenilor care stăteau la terase. 

Ajunse în piaţa din centrul oraşului, acestea au format un cerc şi, ţinându-se de mâini, au interpretat un cântec din folclor dedicat sânzienelor.

La final, pentru a marca şi Ziua Iei care se sărbătoreşte joi, în acelaşi timp cu Sânzienele, interpreta de muzică populară Violeta Gherman a prezentat 10 costume populare din colecţia personală.

"Pentru mine costumul popular nu reprezintă o haină, ci un obiect identitar, cu care putem identifica un neam, un popor, o regiune dintr-o ţară. Acestea sunt doar o parte dintre costumele mele, iar majoritatea au simboluri specifice regiunii traversate de Crişul Repede. Ele sunt formate din spăcel, poală, zadie, cojoc şi batic, sau cârpă, cum se spune la noi", a spus artista.

Descântec la Teatru

Organizat separat, dar în acelaşi interval de timp şi tot pentru a marca sărbătoarea Sânzienelor, spectacolul de muzică şi dansuri populare al Ansamblului Profesionist Crişana (din subordinea Teatrului Regina Maria) a început în Piaţa Unirii, artiştii deplasându-se apoi, cântând, până în Piaţa Ferdinand, în faţa Teatrului Regina Maria.

În fața instituției de cultură, aceştia au împodobit steagul Drăgaicei (cum i se mai spune sărbătorii de Sânziene), o prăjină înaltă cu cruce în capăt, care trebuie împodobită conform tradiţiei, cu flori de sânziene, spice de grâu şi pelin, dar artiștii ansamblului au pus și o coroană din cepe.

Programul artiştilor s-a încheiat după ora 21, când câţiva tineri au descântat în faţa Teatrului, cu felinare în mâini, pentru a alunga spiritele rele (video).

În noaptea de 23 spre 24 iunie, tradiţia spune că sânzienele, care pot fi zâne bune sau rele, ies din pădurile întunecate în care trăiesc şi zboară deasupra pământului, cântând şi dansând. Dacă sunt sărbătorite aşa cum spune tradiţia, ele împart rod holdelor, înmulţesc animalele şi păsările şi tămăduiesc bolile şi suferinţele oamenilor, dar dacă ei nu celebrează sărbătoarea, ele se supără şi pot aduce boli pe pământ. 

Legenda mai spune că în această noapte sânziana sau sora soarelui s-a dus într-un lan, de unde a cules flori galbene, pe care le-a făcut cunună. La întoarcerea spre casă a aruncat cununa pe casă, spunând: „Cunună de vei cădea, voi muri, iar de vei rămâne, voi trăi o viață lungă!”. De atunci, oamenii obișnuiesc să împletească cununi din flori pe care le aruncă pe casă, dar nu pentru moarte, ci pentru viaţă şi dragoste. Dacă aceste cununi rămân pe acoperişuri este semn bun.

Fetele tinere pun cununile pe apă curgătoare, pentru a-şi cunoaşte ursitul. Ele le pot şi arunca pe case şi afla astfel anii care vor trece până când se vor mărita, şi anume de câte ori cade cununa de pe casă. În cazul în care "se prinde" pe acoperiş din prima încercare, fata se va mărita chiar în acel an.

Totodată, cununile pot fi aşezate la poartă, la uşile grajdurilor şi la icoane, pentru a fi protejată întreaga familie de rele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON