URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Decembrie 2022, 12:01

Salonul de iarnă: O nouă expoziţie de pictură în Galeriile Reperaj din Cetatea Oradea

Salonul de iarnă: O nouă expoziţie de pictură în Galeriile Reperaj din Cetatea Oradea (Foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Uniunea Artiştilor Plastici filiala Oradea îi invită pe iubitorii de artă, sâmbătă, la ora 16, în Galeriile Reperaj din Cetatea Oradea, unde va avea loc vernisajul unei expoziţii de artă contemporană.

Participanţii la eveniment vor putea vedea creaţii diverse, de la fotografii, picturi, sculpturi, instalaţii sau grafică, reunite în Salonul de iarnă.

Conform unei informări a UAP, vor fi expuse zeci de lucrări realizate de artiştii: Ana Turkalj, Adela Lia Rusu, Angela Pap, Cristian Ciubotaru, Dan Mircea, Cristina Dereş, Dates Câmpeanu, Dan Hora, Daniel Dăian, Dorel Găină, Dorina Morna, Dorina Andrei-Aldea, Eugenia Mangra, Eva Muranyi, Felicia Popescu,  Florina Iepure, Gabriela Petrică, Geta Avram, Gheorghe Tirla, Horea Sălăgean, Ioan Augustin Pop, Ioana Klein, Ieronim Moruţ, Ilinca Ghimbăşan, Jankó-Szép Noémi,  Juhasz Imre, Kati Márton, Liana Corb,  Loredana Culea, Marinela Asăvoaie, Mariana Pădurean, Marcel Slezinger, Maria Pirta, Mariana Achim, Ovidiu Sălăgean, Ovi D. Pop, Patricia Alexa Farcaş, Paul Covaci, Petru Bara, Radu Pământ, Remus Ilisie, Roxana Stan - Netea, Terez Matza, Teodora Vlaicu, Tudor Frâncu, Ştefi Fofiu, Viorica Pogăceanu şi Vioara Bara, cea din urmă fiind şi preşedinta UAP Oradea. 

Cei mai mulţi dintre expozanţi sunt membri UAP Oradea, ceilalţi fiind artişti din alte judeţe ale ţării.

Curatorul expoziţiei va fi pictorul Ioan Augustin Pop. "Potrivit istoriei parcurse de Uniunea Artiştilor Plastici din România, Salonul de iarnă din prezent corespunde tradiţiei colective a cărei origine se regăseşte în secolele anterioare. (...) În 1667, Académie royale de peinture et de sculpture din Paris a organizat prima expoziţie de artă la Salonul Carré. Scopul a urmărit expunerea lucrărilor realizate de absolvenţii de la École des Beaux-Arts creată în 1648 de prim-ministrul Franţei de atunci, Mazarin. Expoziţiile din Paris au fost esenţiale pentru artişti în următoarele două secole, fiind marcate de înalta distincţie regală", a transmis pictorul, citat în comunicat.

Intrarea la vernisaj este liberă.

Expoziția va rămâne în Galeriile Reperaj până în ianuarie 2023 și va putea fi vizitată gratuit.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON