URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2021, 19:41

Să învăţăm mate cu Simo! O învăţătoare dintr-un sat din Bihor face animaţii cu lecţii de matematică pe YouTube (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şcoala online nu trebuie să fie doar o povară, ci şi o provocare. Autodidactă, Camelia Simona Florea, învăţătoarea din satul bihorean Petreasa, comuna Remetea, face singură animaţii video cu lecţii de matematică şi le publică pe YouTube, ca să-i ajute pe copii, profesori şi părinţi deopotrivă.

Inspirată de americani

"La americani am văzut asemenea lecţii, foarte utile, mai ales pentru homeschooling (n.r. şcolirea acasă, pentru copiii care nu sunt înscrişi într-o unitate de învăţământ). Videoclipurile au un impact foarte mare pentru copii şi sunt o modalitate eficientă pentru predare. În zece minute, ai făcut o lecţie de mate", a explicat învăţătoarea, marţi, pentru BIHOREANUL.

Dornică să facă ea însăşi asemenea videoclipuri animate, l-a rugat pe fiul ei să o înveţe cum să le creeze. "Mi-a trimis o aplicaţie, sunt foarte multe de acest gen, şi am învăţat singură cum să o folosesc", a mai spus cadrul didactic.

În vacanţa de vară din anul trecut, a exersat şi a creat videoclipuri despre şcoala în pandemie, cu sfaturi pentru motivarea copiilor ori despre regulile anti-Covid. Cum între timp toate lecţiile s-au mutat pe internet, Camelia s-a adaptat şi, pe lângă orele online pe care le ţine cu elevii ei, face lecţii video disponibile oricui intră pe canalul ei de YouTube.

Şcoala pe YouTube

Prima lecţie de mate, publicată pe YouTube pe 8 ianuarie, a avut ca subiect fracţiile. "Matematica pe înţelesul celor mici: Să învăţăm fracţiile cu Simo!" a adunat până acum 2.473 de vizualizări. Cea de-a doua, cu înmulţirea, a postat-o pe 16 ianuarie şi deja a strâns 5.540 de urmăriri. "Acum lucrez la animaţia cu împărţirea, va avea cam 12 minute", a explicat învăţătoarea. Miercuri, ulterior discuţiei cu BIHOREANUL, învăţătoarea a şi publicat videoclipul pe YouTube.

A ales să folosească un limbaj simplu, exact ca la clasă, şi, pentru a personaliza videoclipurile, a creat şi o variantă animată a ei, profesoara digitală "Simo" (Simona fiind al doilea ei prenume), care le explică micuţilor "misterele" matematicii.

Învăţătoarea este convinsă că menirea ei de cadru didactic nu este doar să predea respectând programa şcolară, ci să se perfecţioneze continuu, pentru ca mesajul ei să ajungă mai uşor la copii.

De altfel, Camelia a participat în ultimul deceniu la mai multe cursuri şi programe de formare, inclusiv pentru dobândirea de aptitudiuni digitale. "Sunt convinsă că, în următorii ani, conţinutul audio şi vizual va avea un succes şi mai mare şi va fi nelipsit din educaţie", spune ea, observând cum lecţiile clasice îi plictisesc tot mai repede pe elevi.  

"Classroom" de Petreasa

Învăţătoare de 30 de ani, Camelia şi-a petrecut cariera de până acum la catedrele şcolilor din comuna Remetea. În satul Petreasa, unde predă acum, are o clasă simultană, în care sunt înscrişi 12 elevi de vârste diferite. Din aceştia, doar cinci participă la lecţii regulat, ceilalţi fiind copii din comunitatea de romi, care sunt mai greu de mobilizat la ore. "Probabil că în următorii ani, şcoala se va şi închide", spune ea.

De când şcoala s-a mutat pe internet, învăţătoarea se "întâlneşte" zilnic cu elevii ei, pe platforma Google Classroom. Cu ajutorul unui orădean, Dorel Dan, a găsit şi soluţia ca micuţii să aibă dispozitivele necesare. "Dânsul face regulat donaţii pentru şcoală. Anul trecut, a vrut să ne cumpere o tablă inteligentă, i-am spus că, în acest context, mai utile ar fi tabletele, şi a achiziţionat tablete pentru toţi elevii, aşa că putem să ţinem orele online", a explicat cadrul didactic.

Chiar dacă elevii se vor întoarce la şcoală pe 8 februarie, Camelia spune că va posta în continuare lecţii animate pe internet şi ia în calcul să creeze animaţii şi pentru alte discipline.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON