URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Mai 2023, 15:15

„Să faci pace cu trecutul...”. Două psiholoage din Oradea oferă ședințe gratuite în perioada 1-9 iunie 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Două psiholoage din Oradea, Diana Alungi și Adina Șinca Ciucur, oferă în perioada 1-9 iunie ședințe gratuite de terapie în cadrul unei campanii naționale intitulate „Sprijin copilul din tine să ajungă omul care și-a dorit mereu să fie”. Cele două specialiste subliniază că este importantă vindecarea „copilului interior” pentru fi capabili de relații sănătoase ca adulți. 

Despre „copilul interior”

Campania menționată a fost lansată la nivel național în cadrul programului #Sens by Daniela Gavankar. Cei care doresc să beneficieze de ședințe le pot contacta pe cele două psiholoage prin mesaje transmise pe paginile lor de Facebook. Pentru a se înscrie, doritorii trebuie să-și descrie în câteva cuvinte copilăria și să răspundă la întrebarea „În ce domeniu al vieții tale reacționezi mai degrabă că un copil și nu ca un adult?”.

„Cu toate ca nu există o definiție general valabilă pentru acest concept, putem spune despre «copilul interior» că reprezintă acea parte din noi care înglobează experiențele, senzațiile, emoțiile trăite în primii ani de viață și care determină modul în care vom acționa ca adulți, în momentul în care vom trăi experiențe asemănătoare sau care ne trimit cu gândul la ceea ce am experimentat, din punct de vedere emoțional, în primii ani din viață”, subliniază în contextul acestei campanii Diana Alungi, psiholog clinician.

Să nu plângi... 

Specialista spune că, bunăoară, „un copil căruia părinții îi spuneau mereu că «nu este frumos să plângă», când va deveni adult, își va reprima acele emoții care l-ar putea face să plângă, deoarece mintea lui păstrează încă vie asocierea dintre lacrimi și un gest rușinos, nepotrivit”.

Dacă în copilărie o persoană a fost mereu criticată de părinți, este posibil să rămână cu ideea că nu este suficient de bună nici atunci când devină adultă. 

„Când începem o formă de conectare cu copilul interior, primul beneficiu este descoperirea rădăcinilor unor frici actuale, a unor anxietăți care ne îngreunează funcționarea, a unor insecurități și a unor comportamente dependente sau autosabotoare”, mai spune Diana Alungi, care precizează totodată că cei care încep un proces terapeutic vor „învăța să facă pace cu trecutul” și să devină adulți care au relații sănătoase și care sunt capabili de fericire.

Sprijin pentru femeile însărcinate 

Adina Șinca Ciucur, psiholog, și-a axat această campanie pe felul în care comportamentele nepotrivite ale celor din jur pot să le afecteze pe fetițe și pe adolescente, diminuându-le iubirea de sine, iar mai apoi, la maturitate, să le influențeze chiar și pe perioada sarcinii.

„De mici copile suntem blamate în legătură cum arată corpul nostru, chiar și de părinții noștri”, spune psiholoaga, iar asta înseamnă că „ajungem femei cu multe frici, cu o iubire de sine mică sau deloc, ne lipsește iubirea pentru propriul nostru corp, ne vine greu să avem încredere în corpul nostru și de aici se nasc foarte multe blocaje”. 

Specialista lucrează în special cu femei însărcinate pe perioada plină de emoții a sarcinii și spune că unele pot să nu aibă încredere că pot da viață unui copil pe cale naturală. 

„Am fost crescute să ne fie rușine de corpul nostru fără să realizam consecințele ce vor avea voce în viața de adulți”, transmite Adina Șinca Ciucur, spunând că, dacă în copilărie fetele nu s-au putut apăra de influențele negative primite de la cei din jur, „acum aveți puterea să vă revoltați, să vă apărați și să faceți alegerile potrivite”. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON