URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Mai 2019, 16:58

S-a deschis Târgul Gaudeamus: Cu ce cărţi sunt îmbiaţi orădenii (FOTO)

Cea de-a şasea ediţie a Târgului Gaudeamus de la Oradea s-a deschis oficial, miercuri, după prânz, la eveniment participând, între alţii, preşedintele Radio România, Georgică Severin şi primarul Ilie Bolojan.

În pavilionul expoziţional amenajat în Piaţa Unirii, unul mai mare decât în alţi ani, orădenii pot găsi beletristică, cărţi istorice, cărţi pentru copii şi adolescenţi, volume cu sfaturi practice şi reţete, precum şi CD-uri şi vinyl-uri. Multe dintre acestea sunt la reducere.

Radio România Oradea? 

Deschiderea târgului a avut loc la ora 13, edilul oraşului fiind primul invitat care a luat cuvântul. "Nu cred că puteam marca mai bine Ziua Europei decât prin acest târg de carte. Europa înseamnă cultură", a spus primarul.

Şi în acest an, evenimentul este organizat de Radio România şi de Primăria Oradea, prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune.

La deschiderea târgului a participat şi Georgică Severin, preşedintele Radio România, care a lăudat faptul că administraţia orădeană este singura din ţară care sprijină financiar târgul.

Cu această ocazie, Severin a vorbit şi despre faptul că Oradea are o staţie locală a Radio România, spunând că acest lucru ar putea să se schimbe.

"I-am rugat să vină aici şi pe colegii de la Cluj şi pe cei din Timişoara (n.r. - Bogdan Roşca, manager Radio Cluj, şi Mihai Anghel, manager Radio Timişoara). Nu aveţi o acoperire foarte clară din partea noastră. Ba sunteţi eclipsaţi de Timişoara, ba de Cluj. De aceea, discutam cu primarul Ilie Bolojan că ar fi foarte bine şi vom începe diligenţele ca într-un termen cât mai scurt să avem un Radio România Oradea. Recent s-a inaugurat primul post public de radio în Braşov şi ar fi frumos ca la anul să avem şi Oradea", a spus preşedintele.

La deschidere a mai vorbit şi poetul orădean Lucian Scurtu, preşedintele de onoare al acestei ediţii a Târgului Gaudeamus. "Oradea va fi de miercuri până duminică o bibliotecă imensă. Nimic nu este mai plăcut, mai benefic decât să ne retragem în acest univers plăcut al cărţii şi să devii un rob al său de la prima la ultima filă", a spus poetul. 

Bolojan şi Unirea

După deschiderea oficială, la fel ca-n fiecare an, primarul Ilie Bolojan a vizitat pavilionul expoziţional, oprindu-se la mai multe standuri şi cumpărând cărţi. Unul dintre volumele achiziţionate de edil a fost "Despre Unirea românilor cu românii", care cuprinde studii despre Unirea din 1918, realizate de Dumitru Drăghescu.

În pavilionul Gaudeamus au fost amenajate 50 de standuri în care sunt prezenţi 60 de expozanţi, între care edituri precum Polirom, Humanitas, Editura Casa Cărţii, Editura ALL, Grupul Editorial Corint, Fischer International, Editura Herald, Editura Niculescu, RAO şi Okian - Pearson.

La Gaudeamus, orădenii pot găsi volume de beletristică, precum şi cărţi istorice, de dezvoltare personală, biografii celebre, cărţi cu reţete şi cărţi ilustrate.

Editura Litera vinde, între altele, volume ilustrate despre Primul Război Mondial şi al Doilea Război Mondial. De asemenea, la Gaudeamus se pot găsi dicţionare, culegeri şi cărţi cu teste. 

Liceeni la târg

Pavilionul expoziţional s-a umplut, în jurul prânzului, de vizitatori, între care mulţi elevi de şcoală gimnazială şi de liceu. "Lasă gramatica, hai la cărţile Assasin Creed", l-a îndemnat un şcolar pe prietenul său.

Dacă şcolarii mai mici au fost atraşi de cărţile Science Fiction, liceeni au avut şi alte preferinţe. Fetele au fost atrase de best seller-urile momentului ca "La cinci paşi de tine", cărţi din seria serialului "Riverdale" şi "Suge-o Andrei", continuarea bestsellerului românesc "Suge-o Ramona".

"În fiecare an vin la acest târg pentru că găsesc multe cărţi preferate la reduceri", spune Cristina, care a cumpărat "Hunting Prince Dracula" a lui James Patterson.

Alţii au fost atraşi şi de muzică. "Încercăm să profităm cât mai mult de târg pentru că pe lângă cărţi găsim şi albume de muzică care sunt mai greu de găsit în oraş. Ne place muzica rock, aşa că îmi caut nişte albume de la Metallica şi Rammstein", a spus Ruxandra, liceană la "Eminescu". 

Cele mai multe edituri au pregătit reduceri şi promoţii consistente pentru orădeni. Spre exemplu, la editura Corint, "Anna Karenina" de Lev Tolstoi, poate fi cumpărată cu 32 de lei, preţul fiind redus de la 50 de lei. Unii expozanţi vând cărţi şi cu 5 lei.

De miercuri până sâmbătă, Târgul Gaudeamus va fi deschis între orele 10 şi 20, iar duminică între orele 10 şi 15.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON