URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2019, 22:00

S-a deschis Târgul de Paşti, în Cetate: Ouă gigant, iepuraşi, un labirint verde şi multe bunătăţi (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Târgul de Paşti din Oradea a fost deschis, vineri, în curtea Palatului Princiar din Cetate, împodobită cu ouă gigant colorate, un labirint verde pentru copii, ateliere de creaţie şi zone de relaxare.

De la târg se pot cumpăra brânzeturi, turtă dulce, ciocolată de casă, uleiuri presate la rece, precum şi ouă încondeiate. Nu lipsesc nici căsuţele cu decoraţiuni de Paşte.

Uleiurile presate la rece sunt vândute chiar de producătorul lor, bihoreanul Teodor Tincău din Girişu de Criş, care spune că uleiurile sale naturale, obţinute din susan, in, muştar sau nucă, au efecte benefice asupra sănătăţii.

Ouăle încondeiate au fost aduse din Drăgoteni, un sat bihorean cu mare tradiţie în această artă populară, în care se ţine anual chiar şi un concurs de încondeiat. Cei care vor să-şi îmbogăţească masa de Paşti cu astfel de creaţii le pot cumpăra cu 4 sau 5 lei bucata, în funcţie de mărime.

De asemenea, de la aceeaşi căsuţă se pot cumpăra şi ustensilele cu ajutorul cărora se pot încondeia ouă.

(VIDEO: Paul Lelea)

Tot în curtea Palatului Princiar se găsesc mai multe food-truck-uri, cu burgeri şi deserturi, precum şi standul Castelul Brutarilor, cu dinnede nemţeşti. Nu lipsesc nici tarabele cu kurtos kalacs.

Iepuraşul de Paşte şi-a făcut apariţia din prima zi a Târgului, iar copiii cuminţi au primit de la el ouă de ciocolată. De asemenea, într-o zonă special amenajată, cei mici au putut participa la ateliere creative.

Totuşi, cel mai mult s-au bucurat parcă de standul Grădinii Zoologice, unde au putut vedea capre cameruze, păsări şi iepuraşi. Pe aceştia din urmă, spre încântarea lor, i-au şi putut lua în braţe. 


PROGRAMUL TÂRGULUI DE PAŞTI

19-29 aprilie, Cetatea Oradea (Curtea Palatului Princiar)

Vineri - Luni, orele 12-22

Marţi - Joi, orele 14-21

- Atelier de pictură pe ceramică (Lutelierul) – Vineri-Luni, orele 12 - 22; Marţi - Joi, 14-21

- Întâlnire cu Iepuraşul de Paşti – Vineri-Luni, orele 12-13 şi de la 18-19; Marţi-Joi, 14-15 şi 18-19

- Decorează Oul Gigant alături de Prietenii Veseliei – Luni-Vineri, orele 17-19; Sâmbătă – Duminică, 16-20

- Găseşte comoara! – Vânătoarea surprizelor de Paşti – 19-27 aprilie, orele 15-16

- Jocuri interactive – 19-27 aprilie, orele 16-17

- Pictură pe faţă – 19-27 aprilie, orele 17-18

- Modelaj de baloane – 19-29 aprilie, orele 18-19

- Atelier de origami 3D (Asociaţia Noua Acropolă) – Vineri, Sâmbătă şi Luni, orele 12-14:30 şi 16:30-19; Duminică, 16:30-19

- Atelier de pictură pe ouă din lemn (Noua Acropolă) – Vineri, Sâmbătă şi Luni, 12:30-14:30 şi 17-19; Duminică, 17-19

- Ruleta virtuţilor (Noua Acropolă) – Duminică, orele 12-14

- Atelier de pictură pe reproduceri arheologice (Noua Acropolă) – Duminică, orele 12-14

- Simbolistica oului în colţurile lumii (Prezentare Noua Acropolă) – Duminică, orele 19-20

- Tradiţii şi meşteşuguri din judeţul Bihor şi Biharkeresztes – 21 aprilie, orele 15-18

- Airsoft şi tir cu arcul (Asociaţia Deus Vult) – 19-20 aprilie, orele 12-20

- Ateliere de încondeiat ouă – 19-21 aprilie, orele 12-20

- Workshop "Elemente de Teatru Dans şi Mişcare Ecologică" (Asociaţia de Teatru Experimental Clandestin) – 26-27 aprilie, orele 19-21:30

- Spectacol de teatru de păpuşi în limba maghiară "Hollós Mátyás" (Teatrul "Szigligeti Színház" - Trupa Lilliput) – 19 aprilie, ora 17

- Poveşti populare ruseşti (Teatrul Arcadia) – 20 aprilie, ora 17

- Atelier interactiv de poveşti (Fundaţia Culturală "Festivalul Internaţional de Teatru Oradea") – 19-21 aprilie, orele 15-17

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON