URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 18 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Anul trecut, Zilele întemeietorului oraşului Oradea au fost un succes nesperat. Cifrele privind audienţa au fost ameţitoare, organizatorii estimând chiar 60.000 de participanţi la manifestări. Din start, anul acesta organizatorii au anunţat că ar dori ca sărbătoarea să nu fie una a comunităţii maghiare, ci a tuturor orădenilor. Uşor de zis, dar greu de digerat pentru unii.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, şeful Poliţiei de Frontieră Române, orădeanul Ioan Buda, a dat o veste mare: după o întâlnire cu omologul de la Budapesta, a decis deschiderea "ocazională" a unui nou punct de trecere a frontierei în Bihor, la Santăul Mare, exclusiv pentru "efectuarea unor transporturi de materiale de construcţii" necesare construirii autostrăzii din Ungaria. Nimic rău până aici, dar asta numai dacă avem memorie de efemeridă şi nu ne amintim câteva detalii poate, totuşi, relevante...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?





De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În 7 iunie 2018, în calitate de cameră decizională, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege privind modificarea Codului de procedură civilă, care a fost trimis Preşedintelui României în vederea promulgării. În condiţiile în care unul dintre principalele subiecte actuale din mass media este reprezentat de modificarea codurilor penale, adoptarea acestei legi, mult mai importante pentru cetăţeanul de rând, a trecut aproape neobservată. Sunt modificate aproximativ 100 de articole din Codul de procedură civilă!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ne naştem, suntem crescuţi de părinţi, ne maturizăm, avem la rândul nostru propriii copii pe care îi creştem, îmbătrânim. Fiecare generaţie trece prin acelaşi ciclu, dar o face în perioade diferite de timp, pe măsură ce în urma noastră rămâne istoria. Aşa se face că aceia care au prins în adolescenţă începuturile comunismului în România au încă memoria vremurilor de dinainte şi au trebuit să se adapteze schimbării.
26 August 2017, 14:02

A luat-o pe ulei! Un bihorean face uleiuri din in, muştar, varză, dovleac, floarea soarelui şi susan, pe care l-a aclimatizat, în premieră, la Girişu de Criş

A luat-o pe ulei! Un bihorean face uleiuri din in, muştar, varză, dovleac, floarea soarelui şi susan, pe care l-a aclimatizat, în premieră, la Girişu de Criş NATURAL 100%. Teodor Tincău este singurul bihorean care face uleiuri presate la rece, într-un lanţ de producţie închis. "Bag mâna în foc pentru tot ce vând. Eu am semănat dovleacul, susanul şi inul, eu am recoltat, eu am ales sămânţa şi am presat uleiul... Dacă nu am sămânţă din producţia mea, prefer să nu fac nimic, că nu ştiu cum a fost tratată", zice bărbatul, garantându-şi uleiurile artizanale
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o lume obsedată de medicamentul universal, cât mai natural, mai puţin chimicalizat, bihoreanul Teodor Tincău are propria soluţie.

"Uleiurile presate la rece sunt pline de vitamine şi minerale. Fiecare are efectul lui tămăduitor: uleiul de susan elimină crampele musculare, cel de dovleac distruge paraziţii, iar cel de muştar este elixir de frumuseţe, mai ales pentru păr", explică bărbatul. Experimentat, Teodor produce deja de 17 ani uleiuri din cele mai diferite seminţe pe care le poate cultiva la Toboliu, iar numărul cumpărătorilor e în creştere...

Servicii complete

Pensionar, în vârstă de 62 de ani, Teodor Tincău din Girişu de Criş a început producţia de uleiuri presate la rece dintr-o tradiţie a familiei. "Bunicii mei au avut presă de ulei. Tata m-a învăţat cum se fac uleiurile, iar în 2010 am început să produc şi să vin cu ele în piaţă la Oradea", povesteşte bărbatul.

Face totul de la A la Z, de la semănatul seminţelor până la obţinerea licorilor, ba oferă şi consultanţă despre modul de administrare. "Vă puneţi câteva picături pe o bucăţică de pâine, o mâncaţi şi aşteptaţi o oră să vedeţi dacă sunteţi alergică. Dacă simţiţi furnicături, iritaţii sau orice altceva, nu-l folosiţi", îi explică el unei turiste.

Teodor îşi vinde produsele în pieţele din oraş şi în Băile Felix. "După caz, dacă vreţi să trataţi unele afecţiuni, luaţi câte o linguriţă de trei ori pe zi. Dacă vreţi doar să vitaminizaţi copiii, puneţi-le o lingură pe un măr răzuit pe zi sau, cel mai bine, pentru o viaţă sănătoasă amestecaţi în salate", spune bărbatul.

Ulei... de varză

Bihoreanul produce şase feluri de uleiuri, toate mustind de substanţe nutritive. "Uleiul din susan are cel mai mare conţinut de calciu, combătând osteoporoza, cel din in este plin de acizi graşi Omega 3, 6 şi 9, care previn bolile de inimă, iar cel din dovleac e bogat în vitamine şi minerale care reglează funcţionarea rinichilor", explică el doct.

Pensionarul a aclimatizat la Giriş prima plantaţie de susan din zonă şi foloseşte seminţele uscate chiar de el. "Anul acesta producţia va fi mai mică. A dat gheaţa şi a omorât plantele", spune. În schimb, se aşteaptă la o producţie bună de dovleac, floarea soarelui şi varză. "Sunt unicul care face ulei de varză în Bihor. Se folosesc doar seminţele. Sunt foarte bogate în B-uri utile oamenilor stresaţi care vor să rămână calmi".

Să miroasă a sămânţă!

Pentru a le păstra oligoelementele, Teodor presează seminţele neprăjite aşa încât să nu se încălzească. "Dacă le-ai prăji ar da mai mult ulei, dar le strici din vitamine", lămureşte el.  Proporţiile diferă, dar în general prin această metodă se obţin cam 20 de litri de ulei din 100 de kilograme de seminţe.

Dacă în uleiurile rafinate conţinutul de apă poate ajunge până la 80%, în cele presate la rece este de zece ori mai mic, substanţele nutritive fiind mult mai concentrate. "Un ulei bun trebuie să aibă mirosul seminţei din care a fost obţinut, să nu fie prea deschis, pentru că înseamnă că a fost diluat, dar nici prea gălbui pentru că asta arată că sămânţa a fost prăjită ca să dea mai mult", explică Teodor.

O sticluţă de 250 de mililitri cu ulei de dovleac sau susan costă 18 lei. Cele din muştar, in sau susan fac 25 lei, pentru că se obţin mai greu, iar litrul de ulei din floarea soarelui este 8 lei, dublu faţă de cel rafinat din magazin...

Garanţia sănătăţii

Teodor produce doar atât ulei cât poate vinde. "Eu nu fac ca fabricile, să bag 100 de tone de sămânţă în presă ca să am cât mai mult ulei. Produc în cantităţi mici, cât pot să vând, ca să fie tot timpul plin de vitamine", zice fermierul. De altfel, acesta e şi motivul pentru care licorile sale au un termen de garanţie de cel mult 6 luni. "Am primit ofertă să livrez un TIR de uleiuri, de toate felurile, pentru un lanţ de magazine, dar am refuzat. Trebuia să cumpăr sămânţă de la alţii şi să dau un termen de garanţie de un an pe un produs complet natural, ceea ce este cam greu...".

Teodor preferă să îşi petreacă timpul liber în sat, lângă presa de ulei, pe drum spre pieţele din oraş sau din staţiuni decât să pună în vânzare un produs mai puţin sănătos. "Când am ieşit pe piaţă, în prima lună, n-am vândut nici măcar o ladă de ulei. Treptat, cine a luat de la mine a venit şi a doua oară. Acuma, şi să vreau, nu mă pot lăsa, că mă sună oamenii din timp sau mă caută în piaţă", zice pensionarul. De un lucru este, însă, hotărât: să-şi păstreze producţia în serie limitată şi de calitate. În fond, lichidele preţioase se ţin în fiole mici...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
!!!
Dacă tot e reclamă, să fie până la capăt! Da, confirm! Sunt bune! Încă nu le folosesc eu (chit că inclusiv Bihoreanul mă bagă în categoria " moși " ) dar în familie se folosesc! Poate le ia și marele Bolojan?
Postat 26 August 2017, 14:15 de TDS
count display

FOTO BIHOREANUL

  • Morţii cu morţii: Drumul între DN 79 şi cimitirul din Nojorid, presărat cu buruieni înalte de 2 metri! (FOTO)
  • Culturi distruse: Grindina a făcut pagube enorme în mai multe localităţi din Bihor (FOTO/VIDEO)
  • Meciuri internaţionale atractive, la turneul internaţional de box 'Memorialul Nicolae Talpoş' (FOTO)
  • The Lion Kings: Campionii României la baschet au prezentat trofeul în faţa fanilor orădeni, fiind primiţi cu aplauze şi confetti (FOTO/VIDEO)
  • Furtună peste Oradea: Ploaia şi vijelia au inundat străzi şi au doborât copaci cu nemiluita (FOTO/VIDEO)
  • Bucurie în Piața Unirii! CSM Oradea este din nou campioana României la baschet! (FOTO / VIDEO)
  • Maşină făcută scrum, pe strada Transilvaniei (FOTO)
  • Sfinţire cu ştaif a Bisericii Sfântul Apostol Andrei (FOTO)
  • Bucuria lucrurilor mărunte: Mii de licăriri în Parcul Cetăţii, la Festivalul Luminii (FOTO/VIDEO)
  • Palatul Vulturul Negru, 'ecran' pentru o proiecţie impresionantă, de Zilele Art Nouveau (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 3.8697 RON
  • 1 EUR = 4.5959 RON
  • 1 HUF = 0.015 RON