URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Decembrie 2017, 09:33

România, Miss Univers

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe drumul european din faţa mea există o lucrare ce nu se mai termină. Un pod stă eviscerat de câţiva ani, cu circulaţia curgându-i doar pe o bandă. Un semafor temporar, ce tinde să se permanentizeze, dă verde alternativ şoferilor. Chiar în faţa mea se face roşu, aşa că opresc şi eliberez banda pentru cei din faţă. Cel din spate face la fel, dar următorii şapte au o altă părere despre viaţă şi ne depăşesc în coloană. Sunt românii care se plâng cu orice ocazie că viaţa aici e nasoală. "Asta e România, n-ai ce face!", e propoziţia lor de căpătâi.

La restaurantul de la munte unde luăm masa de prânz e cald şi bine. Visez de câteva ceasuri la o supă de pui cu tăieţei. "E făcută pe pui adevărat sau pe cuburi?", îl întreb pe ospătar. Îmi sugerează că supa s-a întâlnit şi cu puiul. Mi-o aduce aburindă, iar o aromă de Maggi îmi gâdilă nările. O gust şi îmi dau seama că bucătarul ştie trucurile prin care se face mâncarea mai savuroasă - a pus şi zahăr, doar că a scăpat mai mult decât trebuia. Un om flămând e uşor de păcălit.

În căsuţa de la munte, unde stăm o noapte, cade curentul. Un generator se chinuie cu câteva becuri. Stăm la două lumânări, ca pe vremea patriotului paradoxal Ceauşescu, cel care îşi iubea ţara, dar îşi dispreţuia zilnic poporul. După o oră, curentul revine. Se mai joacă de câteva ori cu noi, apoi ne lasă în pace. Mâncăm româneşte şi bem vin de casă, nefiscalizat, un vin anti-sistem pe care Uniunea Europeană şi producătorii de alcool l-ar vrea eliminat pe vecie din tradiţiile noastre.

A doua zi, spre seară, chiar de Ziua Naţională, îmi duc sora la Oradea. De acolo va lua trenul spre Ploieşti. 500 de kilometri în 10-11 ore. În restul lumii civilizate distanţa asta se parcurge în 3 ore. Dar de ce atâta grabă? Vagoane de o vârstă cu bunica şi locomotive sărite mult de vârsta pensiei alcătuiesc o călătorie vintage la finalul căreia te bucuri că ai ajuns cu bine, fără să mai îndrăzneşti să te plângi de ceva. Va fi la fel şi peste 10 ani, şi peste 20...

Să fii român e destul de complicat. Trebuie să ştii să jonglezi cu regulile, să fentezi la semafor, să ai pe cineva undeva, să ştii să stai la coadă, să înduri calm vicisitudini de tot felul, să ştii conduce în coloană cu 10 km/h, să crezi că străinii îţi vor răul, să priveşti cu jind pe fereastra vecinilor, să năzuieşti spre mai bine, dar să-ţi fie frică să mergi într-acolo.

Să fii România e la fel de complicat. Trebuie să înduri în fiecare zi violuri ca dovezi de iubire, să ignori privirile de compasiune ale suratelor din Uniune, să te împaci cu ideea că ai tot mai puţine păduri şi tot mai multe betoane, să suporţi dispreţul propriilor copii şi să te obişnuieşti cu nostalgia după cei plecaţi. Dar, o dată pe an, de 1 Decembrie, trebuie să ignori toate cele de mai sus, să-ţi pui hainele cele bune, şi să te simţi Miss Univers. Să fii sănătoasă, ţară!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
super
in sfarsit un articol deosebit
Postat 04 Decembrie 2017, 10:05 de Rumanu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON