URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 IULIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Lumea se întreabă de ce trebuie să achite asigurări de sănătate și veteranii de război. Sau de ce mamele aflate în îngrijirea copilului sunt supuse aceleiași obligații. Doar cu banii astfel adunați în plus nu astupăm marea gaură din buget. Numai că Ilie Bolojan știe că, dacă faci o excepție, imediat urmează și altele. Când a introdus plata parcării pentru absolut toți cetățenii Oradiei, au sunat telefoanele în draci. Ziariști, judecători, polițiști, atârnători de partid ș.a. s-au trezit cu amenzi pe parbrize. Știți care a fost reacția lui Bolojan? „Vă rog să trimiteți amenda la mine la birou, că o s-o plătesc eu”. Așa i-a pus la punct.
Zic şi eu
Adrian Cris
În 2008, când prelua Primăria Oradea, îl știam deja binișor pe Ilie Bolojan. Își începuse ascensiunea cu patru ani înainte. În 2004, câteva luni, fusese consilier județean, unul venit „de la țară”, dar singurul care citea toate proiectele de hotărâri (ceea ce, cred, nu făceau nici măcar șefii Consiliului Județean) și care punea întrebări.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că măsurile fiscale adoptate de Guvernul Bolojan sunt necesare și eficiente?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public faptul că măsurile fiscale de austeritate așteptate în cursul lunii iulie vor fi cuprinse într-un act normativ ce nu va fi ordonanță de urgență, cum se întâmplă de obicei, ci o lege care va fi adoptată prin procedura specială a angajării răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Noiembrie 2022, 17:00

RoboDon: Elevii de la Liceul Don Orione s-au întrecut în robotică (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zece echipe de elevi ai Liceului Don Orione din Oradea s-au înscris la prima ediţie a concursului RoboDon organizat de şcoală, unde şi-au etalat roboţii construiţi de ei, la cursurile extraşcolare coordonate de profesoarele Bianca Şimon şi Liliana Lobonţiu, informează un comunicat transmis de unitatea de învăţământ.

Concursul iniţiat de directorul Alexandru Stoica a constat într-o probă de tip "linefollower", în care roboţii trebuiau să urmărească o linie anume.

"Emoţiile au fost mari, întrucât concursul a fost integrat activităţilor asumate de proiectul Erasmus +, "Increase VET quality and attractiveness through 3D printing and robotics for a better insertion to labor market", coordonat de Liceul Don Orione. Numeroşi invitaţi din ţările partenere - Italia, Portugalia, Cipru, Lituania şi Turcia - au apreciat iniţiativa, efortul şi priceperea elevilor", a transmis Liceul Don Orione.

Partenerii Don Orione din străinătate au caracterizat concursul drept un model de bune practici în diseminarea roboticii în rândul tinerilor.

În juriul competiţiei s-au aflat specialişti de la firme locale (Petru Octavian - manager Reinert Kunststofftechnik, Cătălin Cîrja – R&D leader Nidec Oradea, Florian Ille – Technical test coordinator Nidec Oradea), iar preşedinte a fost profesorul Radu Luncan, iniţiatorul profilului de mecatronică în Liceul "Don Orione".

"Sponsorii concursului au salutat iniţiativa Liceului Don Orione, una dintre primele din ţară care organizează, în cadru educaţional, o competiţie în domeniul roboticii sub acest format. Elevii s-au bucurat de premii consistente şi de succesul ce a urmat eforturilor lor de lungă durată", a mai transmis unitatea de învăţământ.

Concursul şi celelalte activităţi din proiectul Erasmus, care au adus laolaltă profesori, elevi şi firme de profil din Oradea, au determinat dezbateri şi schimburi de idei care "se vor reflecta în colaborările şi proiectele viitoare" ale liceului, se mai arată în comunicat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3461 RON
  • 1 EUR = 5.081 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON