URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 01 IULIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu fac parte din categoria celor care sunt convinşi că hipermarketurile taman ce şi-au reînnoit stocul de bice, şi-au dat la galvanizat cătuşele şi au zugrăvit carcerele unde-i terorizează pe angajaţii recalcitranţi. Dar nu-i mai puţin adevărat că asupra unor angajaţi se exercită presiuni inadmisibile, profitând de starea lor de vulnerabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu surparea dealului Ciuperca e marele eşec al primarului Bolojan, chiar dacă ani de zile a fost tema preferată a opoziţiei locale, subiect de hate pe Facebook şi sursă de meme. Eşecul a fost invalidarea referendumului pentru Oradea Mare, prin unificarea cu Sânmartin, boicotată de UDMR şi de PSD. Dacă alde Szabó Ödön a avut o motivaţie practică, teama că în Oradea Mare UDMR ar fi urmat să aibă mai puţini consilieri şi postul de viceprimar pierdut (ceea ce oricum s-a întâmplat), PSD-ul lui Ioan Mang şi-a făcut socoteala că-i musai să moară capra vecinului liberal. N-a câştigat nimic din asta, dar Oradea a pierdut. Ura!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 8 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, o lege adoptată recent de Camera Deputaților prin care se prevedea, în esență, că neexecutarea în termen de 30 de zile a unei hotărâri prin care o amendă este înlocuită cu munca în folosul comunității constituie infracțiune.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.
04 Septembrie 2021, 16:21

Resfințirea bisericii Haieu: Ambasadorul bihorean George Bologan a fost decorat în prezența Nunțiului Apostolic Miguel Maury Buendía (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ambasadorul României în Italia, bihoreanul George Bologan, a fost decorat sâmbătă de episcopul greco-catolic de Oradea PS Virgil Bercea cu ordinul Fericitul Valeriu Traian Frenţiu, în prezenţa Nunţiului Apostolic Miguel Maury Buendía cu ocazia ceremoniei de resfinţire a bisericii greco-catolice din Haieu.

"Vă transmit binecuvântarea Papei Francisc..."

La evenimentul desfăşurat începând cu ora 10 în faţa lăcaşului de cult din centrul staţiunii balneoclimaterice Băile 1 Mai au participat circa 400 de persoane, majoritatea credincioşi, dar şi personalităţi ale vieţii publice venite să fie alături de George Bologan, fiu al locului şi ctitor al bisericii la acest eveniment.

Printre cei prezenţi s-au numărat ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, senatorul Gheorghe Carp, deputatul Ioan Mang, prefectul de Bihor Dumitru Ţiplea, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, primarii de Oradea şi Sânmartin, Florin Birta şi Cristian Laza.

Lumea clericală a fost reprezentată de episcopii greco-catolici de Oradea şi Cluj – Gherla, Virgil Bercea şi Claudiu Lucian Pop, precum şi episcopul romano-catolic de Oradea, Böcskei László.

Slujba de resfinţire a bisericii greco-catolice din Haieu cu hramul "Naşterea Maicii Domnului", dedicată vizitei făcute în 1999 în România de Papa Ioan Paul al II-lea şi ridicată la iniţiativa lui George Bologan, a fost oficiată de un sobor de episcopi şi preoţi condus de Nunţiul Apostolic în România şi Moldova, Miguel Maury Buendía.

"Vă transmit binecuvântarea Papei Francisc în numele căruia sunt astăzi alături de dumneavoastră", a declarat Nunţiul Apostolic Miguel Maury Buendía.

Arhiepiscopul a vorbit în predica sa despre uniunea oamenilor cu Dumnezeu. "Această biserică restaurată este un semn divin al legăturii dintre Dumnezeu şi Om, este asemenea inelului care atestă fidelitatea mirelui", a spus Nunţiul Apostolic.

Printre primii decoraţi...

În cadrul ceremoniei, care a durat aproape trei ore, episcopul greco-catolic de Oradea a acordat ordinul Fericitul Valeriu Traian Frenţiu şi mai multe diplome unui număr de credincioşi care au sprijinit de-a lungul timpului biserica unită cu Roma.

Ordinul, înfiinţat după beatificarea în 2019 de către papa Francisc a celor şapte episcopi greco-catolici români victime ale represiunii comuniste, a mai fost acordat până acum de PS Bercea doar preotului Cristian Borz, cel care a salvat de la distrugere casa liderului liberal Iuliu Maniu din Bădăcin.

Lista celor decoraţi a fost deschisă de ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu (foto sus), care a şi fost îmbrăţişat de PS Bercea, urmat de ambasadorul României în Italia, George Bologan, medicul Gheorghe Carp, primarul de Sânmartin Cristian Laza şi credincioşii parohiei Corina Bradea şi Mircea Pop cu familia.

Prea Sfinţitul Bercea a acordat diplome credincioşilor şi o distincţie aparte, o cruce pieptară, preotului parohiei Haieu, Ştefan Madarasi.

"Fii patriot: nu da şpagă!"

În discursul său, ambasadorul Bologan a mulţumit pentru distincţia primită, a vorbit despre importanţa credinţei, universalitatea creştinismului, dar şi despre necesitatea de a te dedica celorlalţi.

"Am dorit această biserică pentru a fi pace între români. Vrajba nu a lăsat nici omenirea, nici alte neamuri să se dezvolte", a spus Bologan (foto jos).

Ambasadorul şi-a reluat discursul ecumenist citându-l pe istoricul Nicolae Iorga, care a afirmat că "nu poţi fi un bun ortodox dacă nu eşti un bun catolic", după care şi-a mutat discursul în spaţiul public, cu trimitere la explozia de naţionalism din ultimii ani.

"Patriotismul ar trebui să inspire un simţ al responsabilităţii şi nu isterii", a spus Bologan. Ambasadorul a afirmat că "a fi patriot înseamnă a nu scuipa pe stradă, a urca în mijloacele de transport pe acolo pe unde scrie «urcare», a nu da şi a nu lua mită".

Un tablou drept cadou...

La rândul său, părintele Madarasi a mulţumit pentru distincţia primită, pentru larga participare la eveniment şi i-a oferit Nunţiului Apostolic Miguel Maury Buendía un tablou reprezentând biserica greco-catolică din Haieu, pictat special pentru Excelenţa Sa.

Preotul a reaminit cu această ocazie că lăcaşul de cult a fost ridicat începând cu anul 1999, cu ocazia vizitei făcute în România de Papa Ioan Paul al II-lea.

Ceremonia, în cadrul căreia celebra artistă Oana Lianu a interpretat "Ave Maria" la nai, s-a încheiat cu un moment artistic susţinut în cinstea oaspeţilor de ansamblul artistic "Stelele Bihorului".

Vizita Nunţiului Apostolic Miguel Maury Buendía la Oradea a continuat sâmbătă cu un concert în duet al baritonului Florin Estefan cu soprana Viktoria Compoş, susţinut de la ora 19 la catedrala Sfântul Nicolae, în cinstea înaltului oaspete.

Duminică, de la ora 10,  Nunţiul Apostolic va oficia alături de episcopii Virgil Bercea şi Böcskei László slujba de sfinţire a lucrărilor efecutate la catedrala greco-catolică Sfântul Nicolae.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CINSTE, CONSTANȚĂ ȘI RAFINAMENT!FELICITĂRI GEORGE BOLOGAN!
Felicit sincer acest demers nobil al bihoreanului nostru George Bologan,ajuns ambasador al României!Biserica greco-catolică a plătit scump prețul comunismului sovietic implementat de tancul ocupantului !NU TREBUIE UITAȚI EROII NEAMULUI ROMÂNESC ȘI SACRIFICIUL FRAȚILOR NOȘTRI UNIȚI CU ROMA!RESPECT MEMORIEI LOR ȘI CINSTE LUI GEORGE BOLOGAN!
Postat 05 Septembrie 2021, 22:05 de ADI-MSC
Cum e vorba de o diplomă sau o medalie, se înghiorlăesc toți indiferent de partide.
De data asta s-au adunat în jurul unuia dintre cei mai vechi diplomați ai SIE.
Postat 05 Septembrie 2021, 10:20 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7424 RON
  • 1 EUR = 4.9454 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON