URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 01 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
04 Septembrie 2021, 16:21

Resfințirea bisericii Haieu: Ambasadorul bihorean George Bologan a fost decorat în prezența Nunțiului Apostolic Miguel Maury Buendía (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ambasadorul României în Italia, bihoreanul George Bologan, a fost decorat sâmbătă de episcopul greco-catolic de Oradea PS Virgil Bercea cu ordinul Fericitul Valeriu Traian Frenţiu, în prezenţa Nunţiului Apostolic Miguel Maury Buendía cu ocazia ceremoniei de resfinţire a bisericii greco-catolice din Haieu.

"Vă transmit binecuvântarea Papei Francisc..."

La evenimentul desfăşurat începând cu ora 10 în faţa lăcaşului de cult din centrul staţiunii balneoclimaterice Băile 1 Mai au participat circa 400 de persoane, majoritatea credincioşi, dar şi personalităţi ale vieţii publice venite să fie alături de George Bologan, fiu al locului şi ctitor al bisericii la acest eveniment.

Printre cei prezenţi s-au numărat ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, senatorul Gheorghe Carp, deputatul Ioan Mang, prefectul de Bihor Dumitru Ţiplea, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, primarii de Oradea şi Sânmartin, Florin Birta şi Cristian Laza.

Lumea clericală a fost reprezentată de episcopii greco-catolici de Oradea şi Cluj – Gherla, Virgil Bercea şi Claudiu Lucian Pop, precum şi episcopul romano-catolic de Oradea, Böcskei László.

Slujba de resfinţire a bisericii greco-catolice din Haieu cu hramul "Naşterea Maicii Domnului", dedicată vizitei făcute în 1999 în România de Papa Ioan Paul al II-lea şi ridicată la iniţiativa lui George Bologan, a fost oficiată de un sobor de episcopi şi preoţi condus de Nunţiul Apostolic în România şi Moldova, Miguel Maury Buendía.

"Vă transmit binecuvântarea Papei Francisc în numele căruia sunt astăzi alături de dumneavoastră", a declarat Nunţiul Apostolic Miguel Maury Buendía.

Arhiepiscopul a vorbit în predica sa despre uniunea oamenilor cu Dumnezeu. "Această biserică restaurată este un semn divin al legăturii dintre Dumnezeu şi Om, este asemenea inelului care atestă fidelitatea mirelui", a spus Nunţiul Apostolic.

Printre primii decoraţi...

În cadrul ceremoniei, care a durat aproape trei ore, episcopul greco-catolic de Oradea a acordat ordinul Fericitul Valeriu Traian Frenţiu şi mai multe diplome unui număr de credincioşi care au sprijinit de-a lungul timpului biserica unită cu Roma.

Ordinul, înfiinţat după beatificarea în 2019 de către papa Francisc a celor şapte episcopi greco-catolici români victime ale represiunii comuniste, a mai fost acordat până acum de PS Bercea doar preotului Cristian Borz, cel care a salvat de la distrugere casa liderului liberal Iuliu Maniu din Bădăcin.

Lista celor decoraţi a fost deschisă de ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu (foto sus), care a şi fost îmbrăţişat de PS Bercea, urmat de ambasadorul României în Italia, George Bologan, medicul Gheorghe Carp, primarul de Sânmartin Cristian Laza şi credincioşii parohiei Corina Bradea şi Mircea Pop cu familia.

Prea Sfinţitul Bercea a acordat diplome credincioşilor şi o distincţie aparte, o cruce pieptară, preotului parohiei Haieu, Ştefan Madarasi.

"Fii patriot: nu da şpagă!"

În discursul său, ambasadorul Bologan a mulţumit pentru distincţia primită, a vorbit despre importanţa credinţei, universalitatea creştinismului, dar şi despre necesitatea de a te dedica celorlalţi.

"Am dorit această biserică pentru a fi pace între români. Vrajba nu a lăsat nici omenirea, nici alte neamuri să se dezvolte", a spus Bologan (foto jos).

Ambasadorul şi-a reluat discursul ecumenist citându-l pe istoricul Nicolae Iorga, care a afirmat că "nu poţi fi un bun ortodox dacă nu eşti un bun catolic", după care şi-a mutat discursul în spaţiul public, cu trimitere la explozia de naţionalism din ultimii ani.

"Patriotismul ar trebui să inspire un simţ al responsabilităţii şi nu isterii", a spus Bologan. Ambasadorul a afirmat că "a fi patriot înseamnă a nu scuipa pe stradă, a urca în mijloacele de transport pe acolo pe unde scrie «urcare», a nu da şi a nu lua mită".

Un tablou drept cadou...

La rândul său, părintele Madarasi a mulţumit pentru distincţia primită, pentru larga participare la eveniment şi i-a oferit Nunţiului Apostolic Miguel Maury Buendía un tablou reprezentând biserica greco-catolică din Haieu, pictat special pentru Excelenţa Sa.

Preotul a reaminit cu această ocazie că lăcaşul de cult a fost ridicat începând cu anul 1999, cu ocazia vizitei făcute în România de Papa Ioan Paul al II-lea.

Ceremonia, în cadrul căreia celebra artistă Oana Lianu a interpretat "Ave Maria" la nai, s-a încheiat cu un moment artistic susţinut în cinstea oaspeţilor de ansamblul artistic "Stelele Bihorului".

Vizita Nunţiului Apostolic Miguel Maury Buendía la Oradea a continuat sâmbătă cu un concert în duet al baritonului Florin Estefan cu soprana Viktoria Compoş, susţinut de la ora 19 la catedrala Sfântul Nicolae, în cinstea înaltului oaspete.

Duminică, de la ora 10,  Nunţiul Apostolic va oficia alături de episcopii Virgil Bercea şi Böcskei László slujba de sfinţire a lucrărilor efecutate la catedrala greco-catolică Sfântul Nicolae.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CINSTE, CONSTANȚĂ ȘI RAFINAMENT!FELICITĂRI GEORGE BOLOGAN!
Felicit sincer acest demers nobil al bihoreanului nostru George Bologan,ajuns ambasador al României!Biserica greco-catolică a plătit scump prețul comunismului sovietic implementat de tancul ocupantului !NU TREBUIE UITAȚI EROII NEAMULUI ROMÂNESC ȘI SACRIFICIUL FRAȚILOR NOȘTRI UNIȚI CU ROMA!RESPECT MEMORIEI LOR ȘI CINSTE LUI GEORGE BOLOGAN!
Postat 05 Septembrie 2021, 22:05 de ADI-MSC
Cum e vorba de o diplomă sau o medalie, se înghiorlăesc toți indiferent de partide.
De data asta s-au adunat în jurul unuia dintre cei mai vechi diplomați ai SIE.
Postat 05 Septembrie 2021, 10:20 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON