URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
30 Iulie 2014, 19:01

Reducere la jumătate a taxelor pentru studenţii Universităţii aflaţi la a doua specializare

Din toamnă, studenţii orădeni care învaţă la a doua specializare vor fi răsplătiţi cu o reducere a taxei de şcolarizare.

Universitatea din Oradea a anunţat, miercuri, printr-un comunicat de presă, că şapte facultăţi au decis să acorde o facilitate studenţilor care se înscriu la a doua specilizare, adică la a doua specializare de licenţă sau la al doilea program de masterat. Cele şapte facultăţi sunt Geografie, Turism şi Sport, Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Ştiinţe, Construcţii şi Arhitectură, Ştiinţe Socio-Umane, Litere şi Ştiinţe Economice.

Rectorul Constantin Bungău a explicat că decizia a fost luată în lipsa unei reglementări naţionale pentru dubla specializare. "Cei care profesează pe zona didactică suferă că nu pot să acopere o catedră decât dacă au o dublă specializare, de exemplu matematică-informatică, chimie-biologie, istorie-geografie. Până când reglementează legiuitorul, noi venim în întâmpinarea lor: dacă eşti absolvent al Universităţii din Oradea şi faci a doua specializare, plăteşti doar jumătate din taxă", a declarat Bungău miercuri pentru BIHOREANUL.

Potrivit rectorului, decizia se va aplica de la 1 octombrie, indiferent de anul de studiu şi indiferent dacă prima facultate a fost deja absolvită sau studentul face concomitent cele două specializări. "Depui o cerere la rectorat în care spui unde înveţi sau ce ai absolvit, prezinţi dovezi, şi vei plăti jumătate din taxă", a precizat Constantin Bungău.

Săptămâna trecută, senatorii Universităţii din Oradea şi-au dat acordul pentru reducerea taxelor studenţilor care învaţă la a doua specializare, cerând însă conducerii executive a instituţiei să realizeze un regulament unitar, care să se aplice tuturor facultăţilor dispuse să acorde această facilitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
in sfarsit
oricum taxele erau enorme pentru ce se ofera
Postat 31 Iulie 2014, 13:48 de daniel
ioana
Buna decizie
Postat 31 Iulie 2014, 13:42 de ioana
ana
Foarte bine in sfarsit o decizie normala corecta etica la Uoradea. Se vede ca nevoia ii deteremina sa ia astfel de decizii caci universitatea e pe butuci.De asemena am propune ca fiecare facultate sa aiba departament ID sau IF ar imunatati mult situatia universitatii.
Postat 31 Iulie 2014, 10:53 de ana
Bine!Bine!
Bun Managementul! In sfarsit si un articol proOradea!
Postat 30 Iulie 2014, 21:40 de Ordean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON