URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 IULIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Lumea se întreabă de ce trebuie să achite asigurări de sănătate și veteranii de război. Sau de ce mamele aflate în îngrijirea copilului sunt supuse aceleiași obligații. Doar cu banii astfel adunați în plus nu astupăm marea gaură din buget. Numai că Ilie Bolojan știe că, dacă faci o excepție, imediat urmează și altele. Când a introdus plata parcării pentru absolut toți cetățenii Oradiei, au sunat telefoanele în draci. Ziariști, judecători, polițiști, atârnători de partid ș.a. s-au trezit cu amenzi pe parbrize. Știți care a fost reacția lui Bolojan? „Vă rog să trimiteți amenda la mine la birou, că o s-o plătesc eu”. Așa i-a pus la punct.
Zic şi eu
Adrian Cris
În 2008, când prelua Primăria Oradea, îl știam deja binișor pe Ilie Bolojan. Își începuse ascensiunea cu patru ani înainte. În 2004, câteva luni, fusese consilier județean, unul venit „de la țară”, dar singurul care citea toate proiectele de hotărâri (ceea ce, cred, nu făceau nici măcar șefii Consiliului Județean) și care punea întrebări.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că măsurile fiscale adoptate de Guvernul Bolojan sunt necesare și eficiente?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public faptul că măsurile fiscale de austeritate așteptate în cursul lunii iulie vor fi cuprinse într-un act normativ ce nu va fi ordonanță de urgență, cum se întâmplă de obicei, ci o lege care va fi adoptată prin procedura specială a angajării răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Ianuarie 2016, 19:19

Reciclarea, obicei sănătos! RER Ecologic Service îi îndeamnă pe orădeni să respecte regulile colectării selective a deşeurilor

Reciclarea, obicei sănătos! RER Ecologic Service îi îndeamnă pe orădeni să respecte regulile colectării selective a deşeurilor DISTINCT. Pentru colectarea deşeurilor reciclabile, RER Ecologic Service a instituit trasee în zile diferite de cele în care le adună pe cele menajere, ca să nu existe suspiciuni că muncitorii ar amesteca cele două tipuri de deşeuri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O tonă de hârtie reciclată salvează de la tăiere 17 copaci, iar reciclarea unei tone de aluminiu reduce cu 86% emisiile de gaze în atmosferă. Refolosirea unei tone de plastic duce la economisirea a 800 tone de petrol brut, iar fabricarea unui singur kilogram de PET-uri consumă două kilograme de petrol.

De aceste informaţii ar trebui să ţină cont orădenii, care au la dispoziţie, încă din 2010, un sistem de colectare selectivă a deşeurilor ce le permite să trimită la reciclare deşeurile revalorificabile pe care le produc. Un sistem pe care RER Ecologic Service s-a străduit să-l îmbunătăţească în toţi aceşti ani, astfel încât niciun cetăţean să nu aibă motive să nu-l respecte.

Ce se reciclează?

Colectarea selectivă a deşeurilor presupune că, încă din casele lor, orădenii trebuie să adune separat deşeurile menajere, adică resturile alimentare sau aşa-numita fracţie umedă, de cele ce pot fi reciclate, adică fracţia uscată.

Din această a doua categorie fac parte o mulţime de deşeuri pe care le aruncă în mod obişnuit oricine: PET-uri, sticle, borcane, doze de aluminiu, cutii de conserve, cutii de lapte sau de iaurt, pungi de plastic, hârtie, carton, ambalajele produselor cosmetice ori ale detergenţilor, caserole, farfurii de plastic, reviste, ziare.

Atenţie, însă: toate ambalajele trebuie golite de conţinut, astfel încât, odată aruncate laoaltă cu alte deşeuri reciclabile, să nu le altereze calitatea. De pildă, o revistă pe care a curs o substanţă uleioasă nu mai poate fi reciclată.

Drumul reciclării

După ce au colectat separat deşeurile în casă, orădenii trebuie să le arunce, tot separat, în recipientele puse gratuit la dispoziţie de RER Ecologic Service pentru toţi clienţii. Locul deşeurilor menajere este în containerele ori pubelele de culoare neagră, în timp ce fracţia uscată, destinată reciclării, trebuie să ajungă în sacii sau containerele de culoare galbenă.

În final, deşeurile refolosibile ajung în staţia de sortare administrată de firma Eco Bihor, unde sunt separate pe tipuri, compactate în baloţi şi predate firmelor care le vor recicla. Apoi se reîntorc, în timp, în casele tuturor, sub alte forme...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3461 RON
  • 1 EUR = 5.081 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON