URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 MAI 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De zece ani, zona centrală a Oradei este chinuită de șantiere și nici nu se întrevede finalizarea lor. La început a fost șantierul digului de pe malul stâng, de lângă Primărie. A ieșit o lucrare bună, dar, ca orice dig, cam austeră. E drept că nu poți planta vegetație în zona de protecție, pe ditamai digul, dar poate că mai multe jardiniere ar trebui amplasate, mai ales că lumea a descoperit cu plăcere noua promenadă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cu un an înaintea lui 2024, când toți politicienii vor alerga după ștampile la europarlamentare, locale, legislative și prezidențiale, unii au și intrat în campanie. Au, n-au „subiecte”, pesediștii bihoreni „pac, la Războiul”! Convoacă întâlniri cu jurnaliștii, scriu și trimit comunicate, își somează la foc automat inamicii din PNL. Cu excepția stridenței, nimic spectaculos.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
03 August 2022, 16:19

Recensământul Populației și Locuințelor: Bihorul, pe locul 15 în țară la „numărare”, puțin peste 18,15 milioane români cuprinși în datele strânse

Recensământul Populației și Locuințelor: Bihorul, pe locul 15 în țară la „numărare”, puțin peste 18,15 milioane români cuprinși în datele strânse foto generic, arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doar 18,5 milioane de persoane s-au înregistrat în cadrul Recensământului Populației și Locuințelor, încheiat pe 31 iulie, ceea ce înseamnă 95,4% din populația rezidentă țintă estimată a României la 1 decembrie anul trecut, după cum a anunțat Institutul Național de Statistică. Bihorul, cu un procentaj de peste 97%, este pe locul 15 în țară în ce privește „numărarea” rezidenților din județ, în raport cu estimările de la finele anului trecut.

Mai puțini

„Pe 31 iulie 2022 a fost finalizată ultima etapă de colectare a datelor de recensământ, atât prin deplasarea recenzorilor la adresele de reşedinţă obişnuită a populaţiei care nu s-a autorecenzat online în perioada 14 martie - 27 mai 2022, cât şi prin colectarea datelor de la punctele de recenzare fixă”, a anunțat, printr-un comunicat, Institutul Național de Statistică al României.

Potrivit acestuia, până la finalul zilei de 31 iulie s-au înregistrat în total 18,15 milioane de persoane, reprezentând 95,4% din populaţia rezidentă ţintă estimată la 1 decembrie 2021, care era de 19,02 milioane persoane.

Bihorul, pe locul 5

În ce privește județul Bihor, aici au fost înregistrate în cele două etape ale RPL 539.171 chestionare de persoane, ceea ce înseamnă 97,4% din populația rezidentă estimată la 1 decembrie 2021.

Rezultate mai bune au fost consemnate în județele Vrancea (109%), Bistrița Năsăud (106,8%), Călărași (102,2%), Botoșani (105,9%), Teleorman (101,4%), Neamț (100,7%), Olt (101,3%), Gorj (101%), Sălaj (100,8%), Suceava (100,6%), Argeș și Dâmbovița (99,5%), Bacău (99,4%), Alba (99%), Vaslui (98,7%).

În București, procentajul este de 85,2%, în Timiș de 83,5%, în Iași de 89,4%, iar în Cluj de 93,2%.

Primele rezultate ale RPL 2021 vor fi publicate în luna decembrie a acestui an, urmând ca datele complete și finale să fie făcute publice la finalul anului 2023.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
romani nedeclarati oficial
faptul ca sunt inregistrare deja peste 18 mil persoane reprezinta o veste neasteptat de buna. totusi, una dim marile erori ale acestui episod de recensamant este faptul ca romanii care lucreaza in strainatate si nu au propritati imobiliare pe numele lor in tara nu figureaza nicaieri. nimeni nu ii declara, desi probabil sunt cateva milioane. ce-i drept, probabil nu se vor intoarce, mai ales daca au primit dubla cetatenie, dar poate totusi...
Postat 03 August 2022, 22:17 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6276 RON
  • 1 EUR = 4.958 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON