URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 IULIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Lumea se întreabă de ce trebuie să achite asigurări de sănătate și veteranii de război. Sau de ce mamele aflate în îngrijirea copilului sunt supuse aceleiași obligații. Doar cu banii astfel adunați în plus nu astupăm marea gaură din buget. Numai că Ilie Bolojan știe că, dacă faci o excepție, imediat urmează și altele. Când a introdus plata parcării pentru absolut toți cetățenii Oradiei, au sunat telefoanele în draci. Ziariști, judecători, polițiști, atârnători de partid ș.a. s-au trezit cu amenzi pe parbrize. Știți care a fost reacția lui Bolojan? „Vă rog să trimiteți amenda la mine la birou, că o s-o plătesc eu”. Așa i-a pus la punct.
Zic şi eu
Adrian Cris
În 2008, când prelua Primăria Oradea, îl știam deja binișor pe Ilie Bolojan. Își începuse ascensiunea cu patru ani înainte. În 2004, câteva luni, fusese consilier județean, unul venit „de la țară”, dar singurul care citea toate proiectele de hotărâri (ceea ce, cred, nu făceau nici măcar șefii Consiliului Județean) și care punea întrebări.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că măsurile fiscale adoptate de Guvernul Bolojan sunt necesare și eficiente?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public faptul că măsurile fiscale de austeritate așteptate în cursul lunii iulie vor fi cuprinse într-un act normativ ce nu va fi ordonanță de urgență, cum se întâmplă de obicei, ci o lege care va fi adoptată prin procedura specială a angajării răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Noiembrie 2018, 15:02

Reacţie întârziată: După o jumătate de an de la adoptarea lui de către Consiliul Municipal, Prefectura anunţă că a atacat în justiţie Regulamentul de publicitate

Le pică greu fisa. Prefectura Bihor a anunţat luni, printr-un comunicat de presă, că a decis să atace în instanţa de contencios administrativ Hotărârea nr. 557/2018 pe care Consiliul Local a adoptat-o pe 25 mai, prin care a fost modificat Regulamentul de organizare şi desfăşurare a activităţii de publicitate, reclamă şi afişaj în municipiul Oradea, instituit în noiembrie 2017. Potrivit comunicatului, decizia a fost luată întrucât Regulamentul ar fi fost adoptat „cu nerespectarea prevederilor legale”.

Astfel, juriştii Prefecturii spun că Regulamentul are interdicţii privind amplasarea unor mijloace de publicitate pe care Legea 185/2013 nu le conţine şi chiar că municipalitatea ar fi încălcat Legea 52/2003 privind transparenţa decizională, „în sensul că agenţii economici care activează în domeniul publicităţii stradale nu au fost consultaţi în mod real, ci doar teoretic, fără a se ţine cont de obervaţiile formulate” de către patronii acestor firme de publicitate.

În fine, un alt motiv invocat de Prefectură este că „aprobarea Regulamentului a fost făcută fără consultarea grupului de lucru coordonat de primar, obligație prevăzută în art. 11 din Legea 185/2013”. Instituţia Prefectului nu enumeră concret care sunt adăugirile la lege făcute de municipalitate, dar unele din reclamaţiile aduse de firmele vizau, de exemplu, interzicerea amplasării prismelor publicitare în oraş, cu excepţia celor realizate... în colaborare cu Primăria.

Deşi şansele Prefecturii de a avea câştig de cauză în noul proces intentat Consiliului Local nu pot fi estimate, efectul practic este că prin simpla atacare în contencios aplicarea Regulamentului de publicitate se suspendă automat, până la o sentinţă judecătorească definitivă.

Acest proces este al treilea pe care Prefectura Bihor îl intentează municipalităţii orădene de la instalarea prefectului Ioan Mihaiu, celelalte două vizând anularea Regulamentului privind examinarea administratorilor asociaţiilor de proprietari din Oradea, respectiv hotărârea CL privind diminuarea sporurilor salariale ale personalului medical. Într-un interviu acordat BIHOREANULUI cu două luni în urmă, prefectul Ioan Mihaiu arăta că juriştii din subordine studiază posibilitatea de a mai deschide un proces împotriva municipalităţii, pe marginea Hotărârii de Consiliu privind regimul de înălţime a clădirilor din centrul oraşului.

Printr-un drept la replică trimis, marţi, BIHOREANULUI, Instituţia Prefectului explică durata procedurii prin faptul că "analiza elementelor care urmează a fi contestate și implicit suspendate trebuie a fi estimate responsabil și minuțios".

Totodată, Prefectura precizează, în premieră, că "procesul intentat municipalității pe tema asociațiilor de proprietari nu a fost pierdut. Curtea de Apel Oradea a decis că acțiunea prefectului a fost în mod greșit respinsă în prima instanță, admițând recursul și pronunțând în acest sens o hotărâre definitivă". BIHOREANUL a corectat informaţia greşită din ştire.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3461 RON
  • 1 EUR = 5.081 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON