URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 17 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă nu avem aeroport, de ce nu avem? Dacă am făcut aeroport, de ce nu avem avioane? Dacă avem avioane, de ce sunt așa de scumpe biletele? Dacă subvenționăm biletele, sigur în altă parte e mai ieftin. Dacă ar veni Birta și Bolojan să dea 10 euro fiecărui călător, precis vom afla că în alte locuri companiile lasă pasagerii să joace cruce cu pilotul automat, bașca asigură întâlniri romantice cu însoțitoarele de zbor...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
La ora acestor comentarii, urnele au vorbit, după o campanie pe care unii candidați au dus-o intens, în ciuda redusei probabilități ca challengerii să-i detroneze pe deținătorii celor două funcții cheie ale administrației din Bihor, de președinte al Consiliului Județean și de primar al Oradiei. Pentru că războiul electoral a fost decis într-o singură bătălie, dar și pentru că tandemul Ilie Bolojan - Florin Birta a avut ce etala alegătorilor, perdanții au avut din start șanse modeste, ceea ce, în parte, le și scuză rezultatele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La momentul apariției acestui material, campania electorală pentru alegerile locale se va fi încheiat deja, iar localitățile României vor avea noi conduceri alese în urma alegerilor din 9 iunie 2023. Modul în care guvernanții noștri au procedat în ultimele luni în mimata „luptă” contra jocurilor de noroc la sate va produce, însă, consecințe pe termen lung și va putea afecta serios bugetul statului...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea sindromului de burnout se poate face de către fiecare dintre noi dacă în cadrul muncii considerăm că există condiții care ne pot predispune la stres. Dacă vă simțiți suprasolicitați și aveți impresia că nu mai puteți face față condițiilor de muncă, este bine să faceți o listă cu responsabilitățile și sarcinile de serviciu în ordinea priorităților, stabilind astfel ceea ce efectiv puteți realiza...
14 Octombrie 2015, 07:20

Războiul procurorilor: Primarul penal Adrian Domocoş a pus cap în cap DNA Oradea şi Parchetul din Beiuş

Războiul procurorilor: Primarul penal Adrian Domocoş a pus cap în cap DNA Oradea şi Parchetul din Beiuş UNA CALDĂ, ALTA RECE. Trimis în judecată pentru 159 de infracţiuni, cel mai fidel client al DNA Oradea, primarul Adrian Domocoş (fundal), a ajuns din nou în atenţia procurorilor. Acum, însă, se pretinde victimă, după ce şeful DNA Oradea, Ciprian Man (medalion stânga), a stabilit că moftul de a-şi cumpăra limuzină din bani publici, pentru care procurorii beiuşeni l-au învinuit de abuz, a fost o simplă contravenţie. "Umflată", din interes ori din eroare, de colegii conduşi de fostul său şef de la Parchetul Beiuş, Gligor Sabău (medalion dreapta)
Războiul procurorilor: Primarul penal Adrian Domocoş a pus cap în cap DNA Oradea şi Parchetul din Beiuş UNDE DAI... În vara lui 2013, bolidul de 16.000 euro (foto) cumpărat din banii Ocolului Silvic Codrii Beiuşului pentru capriciul primarului Adrian Domocoş (medalion) a fost sechestrat de procurorii beiuşeni. Pentru măsura luată atunci, anchetatorii dau acum socoteală în faţa colegilor de la DNA Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trimis în judecată în trei dosare pentru nu mai puţin de 159 de infracţiuni, primarul liberal de Beiuş, Adrian Domocoş, a ajuns din nou în atenţia anchetatorilor. Noua acuzaţie? În 2012 ar fi cheltuit din banii Primăriei 6.000 euro ca să-i angajeze avocat colegului de partid, medicul Vladimir Topală, într-un proces de malpraxis pe care, în final, acesta l-a şi pierdut.

Noul dosar e desprins dintr-un alt caz, deschis în 2013 de Parchetul Beiuş, care viza achiziţia unui Audi de 16.000 euro din bani publici la cheremul lui Domocoş. Procurorii DNA au clasat cazul luna trecută însă, în locul personajelor care au tocat fondurile pubice, în vizorul DNA au ajuns tocmai cei care au declanşat investigaţiile, adică magistraţii Parchetului Beiuş, a căror anchetă e "anchetată" pentru bănuieli de abuz.

Cadou de Paşti

Povestea dosarului în care primarul Adrian Domocos a fost învinuit pentru că şi-a tras un Audi A6 de 16.000 euro din banii Ocolului Codrii Beiuşului, aflat în subordinea Consiliului Local, a fost prezentată de BIHOREANUL acum doi ani. Achiziţia fusese introdusă în buget sub pretextul că "parcul auto era învechit, iar suprafaţa fondului forestier era foarte vastă, cuprinzând două judeţe, Bihor şi Arad, necesitând astfel multiple deplasări în teren". Ca atare, şeful Ocolului, Ferko Jeno, a propus ca din profitul pe 2012 să fie cumpărat un autoturism, un microbuz şi un utilaj forestier.

Din start, autoturismul era destinat, însă, primarului! În şedinţa CL din 4 aprilie 2013, în care s-a pus în discuţie bugetul Ocolului, Domocoş i-a informat fără nicio jenă pe consilieri că "am stabilit cu şeful Ocolului, Ferko Jeno, şi vreau să-mi cumpăr o maşină pentru că nu am cu ce să mă deplasez la Bucureşti. Maşina veche nu mai prezintă siguranţă, iar Primăria nu are bani pentru alta". Asta, chit că şi până atunci, şi mai apoi, toate deplasările spre Capitală le-a făcut cu avionul!

Edilul ştia deja şi cât va costa moftul său: fix 16.000 euro, semn că deja bătuse palma cu vânzătorul. Mai mult, la o săptămână după şedinţa de Consiliu, pe 11 aprilie, limuzina era de altfel pozată în faţa vilei personale, iar pe 27 aprilie era şi înmatriculată.

Acte "pe genunchi"

În câteva săptămâni, afacerea despre care vuia oraşul a stârnit şi interesul procurorilor beiuşeni. Aceştia au audiat mai mulţi angajaţi ai Ocolului Silvic şi au ridicat toate actele referitoare la achiziţia maşinii, descoperind că aceasta a fost făcută fără licitaţie sau selecţie de oferte, obligatorii conform legii pentru orice achiziţie de peste 15.000 euro a instituţiilor şi companiilor publice. Contabila şefă a Ocolului, Daniela Budău, a încercat să se acopere cu acte abia când a fost chemată la declaraţii, pe 28 mai 2013, întocmind "pe genunchi" un caiet de sarcini, nedatat şi neînregistrat, cu care a încercat să justifice achiziţia post factum.

Ca urmare, pe 4 iunie, procurorii beiuşeni au început urmărirea penală faţă de şeful Ocolului şi contabila şefă, pentru abuz în serviciu, fals şi uz de fals, dar şi faţă de primar, pentru instigare. În aceeaşi zi, bolidul a fost pus sub sechestru, "în vederea recuperării pagubei", măsura fiind revocată o jumătate de an mai târziu, pe 30 ianuarie 2014.

Trânteală, dar nu penală

Peste dosarul "Limuzina" s-a aşternut praful, până la finele lunii trecute, când primarul - între timp trimis în judecată în alte trei dosare - s-a lăudat în cotidianul Crişana că sub semnătura şefului DNA Oradea, Ciprian Man, a fost găsit nevinovat în povestea achiziţiei şi că, prin ordonanţa de clasare ce i-a fost transmisă, procurorii care l-au "abuzat" sunt la rându-le anchetaţi. "Am primit o solicitare din partea DNA Oradea pentru a ne constitui, atât noi, cât şi Ocolul, parte vătămată şi parte civilă pentru acest abuz", s-a fălit Domocoş.

În realitate, lucrurile nu stau chiar aşa. Dosarul a fost într-adevăr clasat, dar nicidecum pentru că edilul ori şefii Ocolului ar fi fost nevinovaţi, ci fiindcă potrivit legislaţiei privind achiziţiile publice faptele comise de ei constituie contravenţii. În plus, atât auditorii Camerei de Conturi cât şi specialistul DNA au concluzionat că achiziţia şi atribuirea maşinii în folosinţa edilului n-ar fi provocat pagube deoarece, potrivit DNA, "Ocolul poate utiliza autoturismul Audi A6 în scopul pentru care a fost achiziţionat". 

Anchetatori anchetaţi

În schimb, în vizor au intrat procurorii locali. Şeful DNA Oradea a declanşat o anchetă, sub suspiciunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, ce vizează posibile nereguli comise în cursul cercetărilor de foştii săi colegi din Parchetul Beiuş. Care ar fi acestea? Potrivit rezoluţiei lui Ciprian Man, în loc să pună sechestru pe bunurile suspecţilor, pentru recuperarea pagubei de care erau bănuiţi, procurorii beiuşeni au luat maşina, care era un bun al unei părţi vătămate. În plus, deşi competenţa de a investiga abuzurile primarilor de municipii revine DNA, ei au trimis dosarul la Oradea abia în martie 2014. "Declinarea dosarului după 10 luni de la înregistrare s-a făcut în condiţiile în care pe parcursul cercetărilor nu au fost administrate probe care să modifice situaţia avută în vedere la momentul sesizării din oficiu".

Mai mult, sursele BIHOREANULUI spun că procurorii DNA au suspiciunea că dosarul ar fi fost pornit din alt motiv decât grija faţă de lege ori banul public, adică fie dintr-o răzbunare, fie pentru şantaj.

Chestionat de BIHOREANUL, şeful Parchetului Beiuş, Gligor Sabău, a refuzat orice comentariu, declarând doar că, în opinia sa, toate demersurile făcute în dosar au fost legale: "Dacă vreuna din părţi ar fi considerat nelegală o măsură dispusă de procuror, o putea ataca. Or, în privinţa sechestrului aplicat pe maşină, de pildă, nimeni n-a făcut nicio plângere".

Cert e că, între timp, săptămâna trecută, Consiliul Local Beiuş s-a întrunit în şedinţă de urgenţă, hotărând să se constituie parte civilă în noul dosar şi să angajeze un expert care să stabilească valoarea pagubei suportate prin faptul că în perioada cât maşina a stat sub sechestru edilul nu s-a putut bucura de ea!

Number 5

Cine are dreptate, rămâne de văzut. Cert e că, deşi se dă victimă a abuzului comis de procurorii beiuşeni, primarul Domocoş n-a suflat un cuvânt despre faptul că, odată cu clasarea acuzaţiilor din dosarul "Limuzina", i-a fost deschis un altul, al cincilea. Motivul? Suspiciunea că, sub pretextul unui ajutor de urgenţă şi fără vreo dispensă din partea Consiliului Local, a luat din contul Primăriei 6.000 euro ca să-i angajeze avocat unui coleg de partid, chirurgul Vladimir Topală (foto), într-un proces de malpraxis în care a şi fost condamnat pentru moartea unei paciente pe masa de operaţie.

Cel care l-a denunţat pe medic a fost, tot în 2012, soţul victimei, Dorel Gruie, care a găsit documentele ce dovedesc plata celor 6.000 euro din bani publici, iar cercetările procurorilor beiuşeni au confirmat detaliul, motiv pentru care DNA continuă urmărirea penală faţă de Domocoş într-un dosar separat, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Ce spune primarul despre noua acuzaţie? "Paguba a fost recuperată, în sensul că suma a fost returnată. Rămâne să decidă DNA ce se va întâmpla în continuare", declară Domocoş, refuzând să intre în alte amănunte, nici despre noul dosar, nici despre cel în care tocmai a scăpat de răspunderea penală. "Eu nu am ce să spun, decât ce scrie în ordonanţa prin care DNA a stabilit că unele demersuri ale procurorilor din Beiuş au fost abuzive. Mai departe, dacă sunt alte chestiuni la mijloc, nu ştiu"...

În cel mai rău caz, îşi va rotunji CV-ul penal. De la 159 la 160 de fapte.


DOSARIADA
Recordman penal, dar e primar

Deşi este judecat în trei dosare instrumentate de DNA Oradea pentru fapte comise în calitate de primar şi deşi a fost arestat, pus în arest la domiciliu, respectiv sub control judiciar, Adrian Domocoş continuă să-şi exercite funcţia, întrucât judecătorii au respins solicitarea procurorilor de a-i suspenda acest drept pe perioada valabilităţii măsurii preventive.

Domocoş e judecat alături de 12 funcţionari ai Primăriei Beiuş, consilieri locali şi afacerişti, de fostul viceprimar PNL Gheorghe Costin, acum deputat, de ex-primarul PSD Silviu Odobasianu şi de fostul viceprimar PSD Viorel Iuhas, pentru o pagubă de 1,2 milioane lei produsă prin deconturi fictive, pentru lucrări neexecutate la canalizarea oraşului, către firma Top Construct, al cărei reprezentant a şi fugit cu o parte din bani.

Totodată, Domocoş este judecat şi într-un dosar de corupţie, pentru şpăgi de la investitorii care aveau nevoie de autorizaţii, colectate sub forma unor sponsorizări în contul Asociaţiei Fortuna Beiuş, condusă de edil. Între sponsori se numără şi patronul lanţului de magazine Unicarm, Vasile Lucuţ, judecat şi el pentru dare de mită.

În al treilea proces, edilul este acuzat, alături de alte 9 persoane, că s-a folosit de funcţie ca să obţină pentru firma sa un spaţiu de la Episcopia Greco-Catolică, pe o chirie simbolică, în schimbul scutirii bisericii de la plata unor taxe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Încurcate căi..
Dar mărog....cine voieşte să fie uom mare şi binevăzut are toate şansele să ajungă prin căi d astea ce nu şi a dorit..
Postat 14 Octombrie 2015, 19:10 de crisan
Domnule MAN aici nu sunt 16000de euro!
Magnatul de la ADMINSITRATIA IMOBILIARA ORADEA directorul CRISTIAN POPESCU NOROCEL proprietar a DOUA VILE DE LUX cu suprafata de sute de metri patrati si terenuri de MII DE METRU PATRATI SUB FIECARE VILA renovata pe banii institutiei SI UN APARTAMENT DE APROAPE 100 METRI PATRATI date preluate din declaratia de avere publica. TOATA VIATA DIRECTOR DE INSTITUTIE cu 3000lei leafa tot conform declaratiei de avere publice. DNA CAND SE AUTOSESIZEAZA? Domnule MAN aici nu sunt 16000de euro!
Postat 14 Octombrie 2015, 08:18 de salem1910
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6576 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON