URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Ianuarie 2010, 00:58

Raita divorţează!

Raita divorţează! SUPERCONSTRUCTOR CU SUPERPROBLEME. După ce în 2008 a pierdut lupta pentru Primăria Oradea şi s-a jurat că se desparte definitiv de politică pentru că e o "curvă", Călin Raita divorţează acum şi de soţie. Tot din pricini de destrăbălare...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Problemele se ţin scai de unul din cunoscuţii baroni imobiliari ai Oradiei. Călin Raita, patronul grupului de firme Raicris, fost preşedinte de filială de-al lui Becali şi candidat la Primăria Oradiei, a devenit mai nou campion la procese.

Afaceristul are pe rolul Judecătoriei Oradea zeci de acţiuni intentate de furnizori, clienţi şi parteneri de afaceri, cele mai multe, 43 la număr, fiind cu Banca Italo Romena, care îl acuză că a scos ilegal de sub ipotecă tot atâtea vile din Paleu, gajate pentru un împrumut de 1,6 milioane de euro luat în 2008.

Cea mai mare durere a afaceristului este, însă, alta. BIHOREANUL a descoperit că "superconstructorul" a cerut divorţul de soţia sa, Alina Lăcrămioara, acuzând-o că nu i-a fost fidelă!

Tunarul de la GSV

BIHOREANUL a fost acela care a dezvăluit în iunie anul trecut prima problemă penală gravă a dezvoltatorului Călin Raita. El a ajuns urmărit pentru înşelăciune după ce a cumpărat în numele societăţii sale, GSV Exim, materiale de construcţii de peste un milion de lei pe datorie, iar apoi a cesionat firma cu datorii unui tânăr şomer din Lăzăreni, pe nume Ioan Demian.

Frauda a fost reclamată chiar de tânărul racolat de finul lui Raita, Alin Gavrilaş, pentru a fi folosit om de sacrificiu, însă afaceristul n-a fost trimis până azi în judecată. În toamna anului trecut, dosarul a fost pasat de la Poliţie procurorilor Parchetului Bihor, unde e tot în cercetări. "Este o cauză mai complexă, dar urmează să fie soluţionată", promite prim-procurorul Viorel Gavra, interpelat pe marginea dosarului.

Acuzat de fraudă bancară

Dosarul penal se dovedeşte azi o problemă minoră a afaceristului, care oricum pretinde că "povestea cu GSV e una fabricată artificial de duşmani" cu scopul de a-l compromite. Raita are în prezent zeci de procese pe rol, deschise pe numele său ori împotriva firmelor pe care le patronează de către furnizorii pe care nu i-a plătit, de clienţii nemulţumiţi de calitatea construcţiilor cumpărate, dar şi de Banca Italo Romena, care îl acuză că, prin intermediul unor falsuri, a radiat ipoteca şi a vândut 43 de vile pe care le pusese gaj pentru un împrumut de 1,6 milioane de euro, luat în 2008 şi returnat doar pe jumătate.

10 Raita (mare).jpgBanca i-a intentat în decembrie 43 de procese, dintre care trei pe numele lui iar restul pe numele firmelor, acuzând că, în cursul anului trecut, în baza copiilor unor cereri semnate de reprezentanţii băncii, legalizate la notarul Ilie Drăgoi, Oficiul de Cadastru a radiat ipotecile, iar imobilele au fost imediat vândute. "Falsurile au fost realizate prin modificarea unui înscris de bază, original şi, probabil, contrafacerea prin scanare. Apoi copii simple au fost comunicate notarului public, care le-a legalizat. Ulterior s-a solicitat OCPI radierea drepturilor înscrise în favoarea noastră iar apoi imobilele au fost înstrăinate către firma Autoinvest Trans", se arată în plângerea oficialilor Italo Romena Spa depusă la Judecătoria Oradea.

Falsurile sunt... originale?

Cel puţin ciudat este însă faptul că, deşi în cazul unor astfel de fraude, băncile se adresează Poliţiei sau Parchetului, managerii Băncii Italo Romena s-au limitat să rezolve problema în instanţele civile, fără să-şi încarce clientul cu un dosar penal. De ce nu au făcut-o? Raita, acuzat de fraudă, susţine că, de fapt, oficialii de la bancă încearcă să-şi acopere propria fraudă.

"Spală bani în România şi au dispus ilegal de banii mei. Aşa spun eu, Raita Călin! Am descoperit mai multe operaţiuni. Îmi apăreau sume de bani, iar apoi dispăreau. Mai grav e că au sustras şi banii mei, aproape 3,5 milioane de euro, în doi ani. Iar eu nu mă feresc să depun plângere penală împotriva lor".

Afaceristul intenţionează să o depună chiar săptămâna aceasta, cerând anchetarea funcţionarilor bancari pentru furt, delapidare, deturnare de fonduri, dispuneri de foloase necuvenite, fals în declaraţii şi în înscrisuri oficiale. "Au încercat ei să se acopere cu acte anul trecut, declarând că sumele au fost virate în depozite de garantare pentru creditul meu. Le-am cerut în nenumărate rânduri să-mi prezinte acte în care eu şi soţia mea ne dăm acordul să ne ia bani din cont. Dar nu au. Mi-au prezentat doar acte cu semnătura mea, nu şi a soţiei, pe care eu nu le recunosc", zice afaceristul, fără a descâlci însă pe deplin situaţia.

Mafioţi imobiliari

Pe lângă plângerea penală, afaceristul a pregătit deja în jur de 40 de procese civile pentru anularea actelor falsificate şi a cerut un control şi din partea Băncii Naţionale a României. "Am vrut să se ştie că sunt nişte mafioţi imobiliari care nu se supun normelor bancare din România. Dar mi s-a spus că nu pot să facă nimic şi trebuie să mă adresez Băncii Naţionale din Italia. Am făcut demersurile, aştept răspuns".

Interpelat pe marginea acuzaţiilor, Dan Bologan, branch managerul Băncii Italo Romena Oradea, susţine că sunt fabulaţii, şi atât. "Nu este nimic adevărat. Din păcate, nu-mi permite clauza de confidenţialitate să intru în amănunte şi să discut despre acest caz", a declarat, scurt, Bologan.

Şi cu banii luaţi, şi înşelat

10 Lacramioara_1.jpgTrecând peste problemele penale, cele financiare şi bancare, de departe cea mai mare dezamăgire a lui Raita este, însă, în plan sentimental. Pe 15 iulie anul trecut, afaceristul a intentat proces de divorţ împotriva soţiei sale Alina Lăcrămioara (foto), după ce, zic apropiaţii familiei, ar fi descoperit că aceasta îl înşală cu un alt om de afaceri din oraş.

"Neînţelegerile noastre au apărut datorită faptului că pârâta întreţine relaţii extraconjugale cu alţi bărbaţi, motiv pentru care ne-am înstrăinat complet, iar în cursul acestui an ne-am separat în fapt, subsemnatul nemaidorind reluarea relaţiilor de căsătorie", spune Călin Raita, solicitând totodată ca soţia sa să fie obligată să renunţe la numele său şi să îşi reia numele de fată.

Afaceristul a cerut, totodată, ca cei trei copii să îi fie încredinţaţi tot lui, "întrucât sunt legaţi afectiv de mine şi sunt în măsură să le asigur condiţii mai bune", iar viitoarea lui ex-soţie să plătească pensie alimentară, în valoare de 50% din venituri.

E şi vina lui

La prima înfăţişare, însă, pe 23 noiembrie, Raita a venit cu o completare la cererea de divorţ, care lasă să se înţeleagă că, între timp, afaceristului i-a trecut supărarea şi doreşte un proces fără scandal. "Menţionez că ambii soţi suntem culpabili de destrămarea relaţiilor de căsătorie, având o atitudine necorespunzătoare unul faţă de celălalt, ne-am certat, am provocat scandaluri", declară Raita, recunoscând că din cauza neînţelegerilor "situaţia în familie este total neprielnică educării şi creşterii minorilor, motiv pentru care în cursul acestui an ne-am separat în fapt, în cadrul aceluiaşi imobil". Până în noiembrie, Raita s-a răzgândit şi în privinţa copiilor, cerând ca aceştia să-i fie încredinţaţi soţiei şi oferindu-se să plătească el pensia alimentară de 50% din venituri.

"Divorţez, da, aşa este, şi o să plătesc pensie alimentară. Copiii nu vor avea de suferit", spune Raita, care refuză să intre în amănuntele relaţiilor extraconjugale de care îşi acuză consoarta. "Nu e primul divorţ, nu e ea singura femeie şi nici eu singurul bărbat. Nu vreau să discut despre ea şi nu cunosc persoana cu care se presupune că a avut o relaţie. N-am auzit de el", a declarat afaceristul. Auzit, neauzit, cert e că, amorezul suspectat de spargerea căsniciei e şi el în proces de divorţ, intentat la doar câteva luni distanţă de Raita.

Despărţiţi, dar împreună

Afaceristul recunoaşte, însă, că nici el n-a fost uşă de biserică. "Am avut şi eu femei. Ca orice bărbat. Dar mi-am respectat familia, iar soţia mea nu a ştiut nimic. N-am lipsit de acasă, nu m-am dus prin cluburi cu altele, n-am primit telefoane noaptea şi nici sms-uri compromiţătoare", zice el, lăsând să se înţeleagă că divorţul va fi urmat de un proces de partaj al bunurilor, iar orice acuzaţie nefondată pe care ar lansa-o ar putea fi exploatată de avocaţii nevestei sale şi l-ar costa scump. "Sunt în joc bunuri în valoare de peste 100 milioane de euro, nu-i de joacă", spune el.

Tot aşa, însă, divorţul celor doi ar putea fi doar un scandal artificial, menit să le pună la adăpost averea. Căci deşi se declară "despărţit" de infidela cu care e pe din două în afaceri, Raita se afişează cu ea în oraş şi locuiesc împreună. "În 28 de camere, câte are casa, avem unde sta despărţiţi. Ea oricum dormea de mult timp cu copiii, iar eu separat. Iar divorţul e pe bune şi voi merge până la capăt", se jură afaceristul.

Doar nu degeaba a candidat el sub sloganul "Eu ce promit, fac!". Strângând, ce-i drept, un număr ruşinos de mic de voturi...


FALIMENTAR

În insolvenţă

Deşi se declară ferit de criză şi în plină dezvoltare, cu zeci de case şi mai multe blocuri de apartamente în pregătire, situaţia firmelor patronate de Călin Raita nu este deloc înfloritoare. Atât pentru Raicris Construct, firma care a construit cartierul de vile şi blocurile de apartamente din Paleu şi Oradea, cât şi Raicris IFN, societatea care se ocupă de casele de schimb valutar Lorant Exchange, Tribunalul Bihor a dispus deschiderea procedurii de insolvenţă. Pentru Raicris Construct, pe 23 iulie, iar pentru Raicris IFN, pe 11 decembrie. "Asta nu înseamnă nimic. Noi lucrăm mai departe. Avem proiecte aprobate, urmează să deschidem noi şantiere, cât de curând", spune Călin Raita.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON