URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Noiembrie 2012, 18:21

Raed Arafat a vorbit, la Felix, despre standardizarea şi profesionalizarea în sistemul de urgenţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sosit la Băile Felix pentru a lua parte la Conferinţa Natională de Medicină de Urgenţă şi Salvări în Situaţii Speciale "Search and Rescue 2012", organizată de Asociaţia Sartiss, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a vorbit, vineri, despre standardizarea şi profesionalizarea sistemului de urgenţă.

"Standardizarea este foarte importantă", a subliniat "părintele SMURD", adăugând că, vrând-nevrând, aceasta e linia de urmat, iar în acest sens atât Ministerul Sănătăţii cât şi cel de Interne au făcut paşi concreţi. "Sunt pregătite documentele să ajungem la faza de a standardiza totul, de la cum punem lucrurile în maşină, şi unde le punem, până la pregătirea personalului şi echipamentele. Standardizarea modului de acţiune depinde de pregătire, acum suntem în faza în care deschidem centrele de pregătire la serviciile de ambulanţă şi le acredităm să înceapă să pregătească oameni, dar din păcate sistemul rezistă şi standardizarea nu e totdeauna dorită", a spus Arafat.

Acesta a subliniat că uniformizarea este necesară atât pentru operativitate cât şi pentru a stabili un nivel ridicat al actului de urgenţă. "Eu sunt convins că, dacă mâine am da drumul la achiziţia de ambulanţe pe plan local, am găsi ambulanţe galbene, roz, portocalii, una care are scaunul în faţă şi cealaltă cu scaunul în spate, şi nu s-ar mai respecta nicio normă europeană şi niciun standard, pentru că ar face fiecare după cum doreşte", a mai arătat medicul.

Arafat a mai spus că, deşi rezultatele nu sunt întotdeauna vizibile pentru publicul larg, "în spate" se lucrează intens la această standardizare, exemplificând cu implementarea dispeceratelor integrate ale ambulanţelor şi SMURD, ceea ce reduce mult din timpi în gestionarea cazurilor.

Conferinţa Naţională de Medicină de Urgenţă şi Salvări în Situaţii Spciale "Search and Rescue 2012" se desfăşoară în perioada 1-3 noiembrie la Hotel President din Băile Felix şi este organizată de Asociaţia Sartiss. "Identificând o particularite a medicinei de urgenţă, în cadrul acestei conferinţe dorim să ne adresăm în mod particular situaţiilor speciale de salvare prin prisma celor mai importante elemente care le caracterizează: de la situaţiile complexe ale traumatologiei aplicate, prezentarea de strategii, proceduri şi protocoale moderne, practica anesteziei în departamentul de urgenţă, până la managementul accidentelor în diverse situaţii speciale", arată un comunicat semnat de preşedintele Comitetului de organizare, dr. Hadrian Borcea, şeful UPU-SMURD.

La eveniment participă peste 600 de invitaţi, din toată ţara, între oficiali ai Ministerul Sănătăţii, Ministerului de Interne şi a principalelor servicii de salvare din România.

Conferinţa este acreditată de Colegiul Medicilor din România, iar toate rezumatele şi conferinţele in extenso vor fi publicate în cadrul unui număr special al Revistei de Medicină de Urgenţă şi Salvări in Situaţii Speciale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
din nou ZZZITT
Asa cum scria si EL singura firma care ,,poate ,, achizitiona ambulante in Romania este firma Deltamed din Gilau ,firma prietenului dl arafat ,achizitii ce se fac cu cel putin 20000 de euro mai mult per bucata fata de un serviciu de ambulanta privat !!!!!! Cit despre profesionalism ...... ce poti astepta de la niste paramedici ????? nimic.
Postat 05 Noiembrie 2012, 16:01 de zzzitt
Foarte amuzant
Este extraordinar pe ce teme discutati, ca banii sunt de aici si nu de acolo, ca sunt de la noi romanii... Mai fratilor pana la urma conteaza de unde sunt, sau conteaza ca daca patesti ceva grav are cine sa vina la tine (personal instruit, aparate moderne)? Mai bine v-ati intreba de banii vostri care s-au dus in alte locuri nu chiar la SMURD! Oricum e de rasul curcii:)))
Postat 04 Noiembrie 2012, 19:47 de Oradea
mf
"serviciul SMURD a intrat in legalitate si s-au cumparat cele necesare din banii tuturora" ... poate ne si spui de unde s-a cumparat .. de la DELTAMED, marele priten a lui Arafat de zeci de ani. Poatr ne explici si noua cum se face ca-n ultimii 7 ani doar 5 firme livreaza de milioane de eur si au monopol pe SMURD. Oricum ai lua-o ... pestele de la cap se-mpute, si doar cu stirea lui.
Postat 04 Noiembrie 2012, 11:06 de el
Raspuns
Prima masina folosita pentru SMURD MURES a fost masina personala a domnului Arafat (transformata in "salvare"),si impreuna cu un colectiv inimos au lucrat gratuit ,deoarece guvernul de atunci,nu permitea infiintarea acestui serviciu,legal Abia din anul 2005 serviciul SMURD a intrat in legalitate si s-au cumparat cele necesare din banii tuturora . Auziti domnule/doamna "el", daca era asa de usor ,cum sustineti de ce nu ati facut dumneavoastra acest sistem???
Postat 04 Noiembrie 2012, 03:39 de Mariana Faur
@el
bati campii
Postat 03 Noiembrie 2012, 12:47 de ovi
el
Bai, lingatoare a lui Arafat .... cum a realizat "din nimic" un intreg sistem. Ori esti proasta ori habar nu ai. Tot ce s-a facut s-a facut din banii romanilor .. stai linistita ca nu a adus Arafat bani din Palestina sau de unde masa o fi. Si a mai realizat ceva ... a imbogatit cateva zeci de firme aproapite lui, cu sute de mii de euro.
Postat 03 Noiembrie 2012, 09:12 de el
Raspuns ZZITT
Domnule, care nu vreti sa va spui numele ,aveti dovezi pentru ceea ce afirmati??? In cazul in care nu puteti dovedi, ceea ce afirmati ,despre domnul ministru subsecretar de stat ,vati putea fi dat in judecata. In al doilea rand ,domnul doctor Arafat a realizat din nimic, un sistem intreg, functional (atata cat se poate in Romania).Cunoasteti pe altcineca care sa fi facut mai mult??? De unde sa fi adus ambulantele despre care vorbiti?? Din Germania ,SUA,etc unde ar fi costat de zeci de ori mai mult?? A facut cineva si la noi un lucru bun, de care ne folosim toti, si unii ca dvs isi permit sa isi bata joc . Sper sa aveti dovezi in ceea ce afirmati
Postat 03 Noiembrie 2012, 05:46 de Mariana Faur
,,sistemul rezista...?????,,
ce sa/ti povestesc !,,marele,, salvator,,sa trezit sa vorbeasca . mai bine ne/ar povesti despre ACHIZITIILE de ambulante care pt statul roman sint mai scumpe cu cel putin 20000!!!! de euro decit cu cit cumpara o firma privata de ambulanta .La citeva SUTE DE AMBULANTE faceti un mic calcul . Achizitia de ambulante nu se poate face deci de catre firma prietenului ,,dr arafat ,, care este in gilau .
Postat 02 Noiembrie 2012, 19:08 de zzzitt
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON