URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 August 2019, 12:50

Proiecte "on hold": Doar unul din cele 10 proiecte aprobate în prima sesiune de bugetare participativă în Oradea a fost pus în practică

Proiecte 'on hold': Doar unul din cele 10 proiecte aprobate în prima sesiune de bugetare participativă în Oradea a fost pus în practică ÎN STAND-BY. Unul dintre cele mai votate proiecte, cel pentru amenajarea unui parc etnografic în curtea Liceului Onisifor Ghibu, este în aşteptare din cauza birocraţiei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La finalul anului 2017, orădenii aflau că, dacă îşi joacă bine cărţile, Primăria le va pune în practică dorinţele din bani publici, prin aşa-numitele proiecte de bugetare participativă.

Deşi cele 10 proiecte câştigătoare au fost stabilite încă din mai 2018, doar unul a şi fost pus în practică. Celelalte există încă doar pe hârtie, cu excepţia unuia, la care s-a renunţat... 

Primele 10

Municipalitatea a lansat în decembrie 2017 prima sesiune de bugetare participativă, în cadrul căreia orădenii au fost îndemnaţi să propună şi să argumenteze realizarea unor proiecte în beneficiul comunităţii, dar care să nu depăşească 200.000 euro fiecare. Cele 42 proiecte eligibile au fost votate online şi cu urna mobilă, pentru ca în final cele mai populare 10 să fie alese pentru a fi puse în practică.

Acestea au fost stabilite la începutul lunii mai 2018, dar - deşi au finanţarea asigurată - doar unul a şi fost implementat până în prezent: cel în valoare de 200.000 euro prin care Şcoala Nicolae Bălcescu a fost dotată cu 42 calculatoare, 40 table interactive, 40 videoproiectoare, 6 imprimante multifuncţionale, 55 căşti cu microfoane pentru laboratorul de informatică şi un sistem de sonorizare mobil. Asta pentru că investiţia n-a presupus multă hârţogărie.

Birocraţia-i de vină

Florin Birta, viceprimar OradeaSituaţia nu este roz în cazul celorlalte 9 proiecte câştigătoare. La fel ca în urmă cu mai bine de un an, ele există doar pe hârtie. Motivul? "Indiferent de valoarea unui proiect, pentru că sunt finanţate din bani publici, trebuie să treacă prin aceleaşi furci caudine ale procedurii de implementare, de la studiul de fezabilitate până la licitaţii de proiectare şi execuţie. De multe ori lucrezi un an la pregătirea documentelor unui proiect care apoi este realizat în două luni", explică viceprimarul Florin Birta (foto), invocând birocraţia impusă de cheltuirea banului public.

Proiectul pentru realizarea cu 200.000 euro a unei săli multifuncţionale la Liceul Lucian Blaga care să fie folosită ca loc de luat masa, respectiv sală festivă şi sală de conferinţe, are indicatorii aprobaţi de Consiliul Local şi, potrivit site-ului Primăriei, este în derulare licitaţia pentru proiectare şi execuţie.

Studii şi iar studii

Modernizarea Pieţei Tineretului din Velenţa (Templom tér) este tot în stadiu de proiect. Se cunosc indicatorii tehnico-economici pentru reamenajarea urbanistică de circa 150.000 euro, dar încă nu a fost derulată licitaţia pentru proiectare şi execuţie. Lucrările propriu-zise sunt estimate pentru 2020, în trimestrul al doilea. Acelaşi orizont de timp e valabil şi pentru amenajarea unei piste pentru alergare, din tartan, în Parcul Salca (120.000 euro).

Şi mai în urmă sunt proiectele pentru reamenajarea accesului din strada Matei Basarab spre Grădina Zoologică ca spaţiu pietonal (130.000 euro), realizarea unui traseu pentru mămici cu cărucioare, pietoni şi biciclişti pe malul Crişului în zona Silvaş-Făcliei (30.000 euro) şi a unui parc în Ioşia pentru copiii cu dizabilităţi (50.000 euro). Acestea vor avea primele documentaţii (studiile de fezabilitate) abia pe finalul anului şi se estimează că vor putea fi realizate abia din trimestrul II al anului viitor, unele chiar pe finalul lui 2020. Şi modernizarea Ştrandului Ioşia cu 200.000 euro, selectată la bugetarea participativă, dar pasată Administraţiei Domeniului Public, este doar pe hârtie, lucrându-se tot la SF.

Teren incert

Mai puţin cunoscut e faptul că municipalitatea a decis să renunţe la unul dintre cele 10 proiecte, cel pentru reabilitarea fostei Casei de Cultură din Podgoria. După primele analize s-a descoperit că imobilul se află într-un stadiu prea avansat de degradare pentru a mai putea fi reabilitat cu 200.000 euro. Aşadar, anunţă site-ul Primăriei, "proiectul nu se mai implementează". "Ar trebui cel puţin să dublăm suma, ceea ce nu se poate, având în vedere numărul de proiecte pe care oraşul le are în derulare", spune Lucian Popa, şeful Direcţiei de Patrimoniu Imobilar.

Culmea este că până şi cel mai votat proiect online, cel pentru realizarea unui parc etnografic în incinta Liceului Onisifor Ghibu, este tot în stand-by. Cu SF-ul realizat, municipalitatea nu a mai avansat pe proiectul de 31.000 euro, în cadrul căruia aici ar fi mutate două case tradiţionale restaurate şi s-ar realiza o zonă de relaxare. Nu este încă clar dacă edilii au sau nu nevoie de un Ordin de Ministru sau de o Hotărâre de Guvern prin care spaţiului din curtea liceului, alocat acestui proiect, să i se schimbe funcţionalitatea, înainte de realizarea investiţiei, sau dacă, din punct de vedere legal, "satul tradiţional" ar putea fi considerat tot un loc educaţional. Chestiuni tehnice, care, însă, pun proiectele şi pe beneficiarii lor "on hold"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Stiu ei mai bine...
Citind asa pe sarite nu am aflat cit ar costa cele 10 proiecte,unul e 200.000€ altul 120.000, sa tot fie o medie de vreo 150.000€.Inmultit cu 10 da vreo 1.5 milioane €.Intre timp, bagara 2 milioane in palatul greco-catolic, care e proprietate privata si mai urmeaza 2.Or fi alea din placinta asta denumita "sesiune de bugetare participativă".Ce sa-i faci,e greu cu "birocraţia impusă de cheltuirea banului public".Dar nu fu dupa incendiu,curatat moloz,expertiza,proiect rapid,licitatie nema,banu' jos,toata lumea la culcare...Asta-i pohta ce-am pohtit. Nu pentru mine, ci pentru voi.
Postat 16 August 2019, 02:44 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON