URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Martie 2018, 19:55

Profesorul şi antrenorul de atletism Matei Francisc, omagiat la Beiuş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O carte dedicată memoriei profesor de sport şi antrenor beiuşean Matei Francisc a fost lansată vineri, 2 martie, la Colegiul Naţional "Samuil Vulcan" din Beiuş. Legendarul om al sportului, fost antrenor al lotului naţional de atletism şi arbitru naţional şi internaţional, este comemorat în cartea ce îi poartă numele, semnată de profesorul Ioan Dărăbăneanu, fost elev şi, ulterior, coleg cu Nea Matei, cum era cunoscut de toată suflarea oraşului, la "Samuil Vulcan".

Într-o activitate prodigioasă, continuată mult timp după ieşirea la pensie, profesorul Matei Francisc a format şi antrenat zeci de viitori campioni naţionali la atletism. O parte dintre ei apar în carte, inspirat incluşi de către autor sub titlul de capitol "Opera profesorului Matei Francisc".

Nume ca Radu Aron, Ionel Bondor, Vasile Coroiu, Georgeta Odobasianu, Laurenţiu Dale, Vasile Marcu, Dorel Mititelu, Olga Muşat, Gheorghe Popa Bota, doar câteva din destinele pe care profesorul Matei le-a influenţat şi călăuzit, se constituie împreună într-un C.V. de-a dreptul impresionant.

Cartea, realizată cu sprijinul Coraliei Ursuţ, nepoata profesorului Matei, şi ea fostă atletă de performanţă, în prezent profesor de sport la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" din Oradea, a fost declarată o carte eveniment de către profesorul şi marele iubitor de sport Viorel Codreanu, unul dintre vorbitori.

"Universul ăsta în care trăim îl putem pigmenta din când în când cu atfel de evenimente capitale", a afirmat şi poetul Nicolae Brânda, care a sintetizat perfect atmosfera lansării de la Beiuş adresându-se publicului cu sintagma "dragi prieteni". De altfel, mai mulţi dintre cei prezenţi au luat cuvântul la microfon, evocând personalitatea lui Nea Matei şi amintiri personale cu acesta.

Profesorul şi antrenorul de atletism Matei Francisc s-a născut în anul 1913, şi a participat ca sportiv la Olimpiada de la Berlin din 1936. Ca antrenor a avut mulţi campioni republicani la probele de disc, suliţă şi săritura în lungime. A ajuns la Beiuş în anul 1956 ca profesor de sport la Liceul 1, actualul Colegiu Naţional "Samui Vulcan". Aici a muncit până la ieşirea la pensie în anul 1973, după care a continuat să antreneze până în anii 90. A încetat din viaţă în 2003.

Pentru profesorul Ioan Dărăbăneanu, noua apariţie este o continuare a preocupărilor sale din ultimii ani care vizează personalităţile beiuşene din domeniul învăţământului şi culturii. Precedenta sa carte, "Catedra Cimitirului din Deal", apărută în anul 2013, trece în revistă majoritatea dascălilor beiuşeni trecuţi în nefiinţă. 

Cartea "Matei Francisc", apărută la Editura Inspirescu din Satu Mare, se găseşte la autor şi costă 20 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON