URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Decembrie 2022, 09:20

Profesorii blănoși: Copiii cu dizabilități de la un centru din Oradea beneficiază de doi terapeuți... cu lăbuțe (FOTO/VIDEO)

Profesorii blănoși: Copiii cu dizabilități de la un centru din Oradea beneficiază de doi terapeuți... cu lăbuțe (FOTO/VIDEO) TERAPEUȚI CU LĂBUȚE. Atunci când copiii trebuie să fie atenți la profesor, câinele terapeut nu se joacă cu ei, dar stă alături, arătându-le astfel că e ascultător și liniștit, pentru ca micuții să-i urmeze exemplul. În imagini, West (stânga) și Becky (dreapta), alături de prietenii lor de la CȘEI Bonitas

Unii câini lucrează cot la cot cu oamenii legii pentru a descoperi substanţe interzise, explozibili ori pentru a lua urma unor persoane dispărute. Alţii sunt pregătiţi să participe la concursurile de frumuseţe sau pentru a păzi casele stăpânilor. 

Câinii de terapie sunt ca nişte pedagogi blănoşi pentru cei mai puţin norocoşi: copiii cu dizabilităţi. BIHOREANUL a vizitat Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Bonitas, unde de aproape un an toţi micuţii cu nevoi speciale participă la activităţi cu câini de terapie, care au devenit "profesorii" lor preferaţi.

Populară în Occident

Terapia asistată de animale este recunoscută în statele din vestul Europei şi în SUA pentru efectele benefice asupra persoanelor de orice vârstă cu probleme de echilibru, motricitate, comunicare ori cognitive. În cele mai multe cazuri, această formă de terapie foloseşte câini, iar pacienţi sunt copiii cu deficienţe mintale, care interacţionează greu cu cei din jur, nu răspund profesorilor şi părinţilor, unii sunt agresivi şi nu-şi pot exprima în cuvinte ceea ce simt ori ce nevoi au. Animalele îi înveselesc, le cresc puterea de concentrare şi îi ajută să relaţioneze cu cei din jur, mai ales dacă sunt anume dresate pentru asta.

Terapie asistată cu animale

La Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Bonitas din Oradea învaţă peste 70 de copii, de la preşcolari la elevi de gimnaziu, cu dizabilităţi diverse, precum sindrom Down, autism, tulburări de văz sau de auz. Pentru mulţi, terapia a început de ani buni, iar rezultatele se obţin cu dificultate.

La fel cum fac şi părinţii, dascălii nu se dau totuşi bătuţi. În 2020, şcoala a obţinut finanţare din proiectul naţional "MERSI - Merit Empatie Respect Suport Integrare", pentru introducerea în şcoală a terapiei asistate de câini, o metodă folosită prea puţin în România. 

Terapeuţi cu acte

Zita Balogh, psihopedagog"Am primit 10.000 de euro pentru a cumpăra şi pregăti doi câini de terapie, West şi Becky. Am fost ajutaţi de Asociaţia Angel Dog din Satu Mare, specializată în instruirea patrupezilor de acest fel. Animalele au fost luate de pui din "familiile" lor şi au urmat cursuri de pregătire atât la asociaţia sătmăreană, cât şi la Fundaţia pentru Mişcarea şi Dezvoltarea Abilităţilor Csiga-Biga din Budapesta, unde au şi dat un examen în urma căruia au primit atestatul de terapeuţi", explică Balogh Zita (foto), coordonatoarea proiectului şi cea care l-a luat în grijă pe West, un mascul labrador.

Celălalt câine terapeut al CŞEI Bonitas este o femelă din rasa Lagotto Romagnolo şi a fost adoptată de Balog Gertrud, şi ea tot psihopedagog. Înainte de a intra cu blănoşii la clase, cele două au urmat la rându-le un curs de pregătire pentru a deveni formatori de terapie asistată cu animale, la fundaţia din capitala Ungariei.

Grijulii şi sensibili 

Câinii nu au fost aleşi la întâmplare. Cei care urmează să devină terapeuţi trebuie să fie grijulii şi protectori. "La cursuri au fost învăţaţi să fie blânzi, să nu atace niciodată, nici măcar dacă sunt enervaţi sau li se ia mâncarea din faţă. Unii copii cu dizabilităţi sunt agresivi şi îi trag de urechi, de cozi sau de blană, dar ei ştiu că nu trebuie să reacţioneze agresiv, ci să rămână calmi", povesteşte Zita.

De la finele anului trecut, West şi Becky lucrează câte două sau trei zile pe săptămână la şcoala specială. Când ajung la muncă, stăpânele le pun un ham special, pe care este scris numele animalului şi, în limba engleză, explicaţia: "Therapy dog" ("câine de terapie"). 

Terapie asistată cu animale

Tovarăşi de nădejde 

Când reporterii BIHOREANULUI au vizitat şcoala, săptămâna trecută, au aflat că West este câinele care participă la orele preşcolarilor, iar Becky ajută elevii din clasele primare şi gimnaziale. 

"În timp ce West e mai liniştit, mai atent la copii, Becky este mai jucăuşă din fire şi are nevoie de mai multă atenţie, dar e inteligentă şi învaţă foarte repede", îi laudă Oláh Andrea, directoarea CŞEI Bonitas.

"West este ajutorul meu de nădejde, iar micuţii de la clasa mea (n.r. - grupa mică A) îl adoră. Au deficienţe de auz, de văz şi autism, majoritatea comunicând greu cu adulţii şi colegii. De când vine el la ore, micuţii sunt mai liniştiţi, le-a crescut capacitatea de concentrare, iar astăzi (n.r. - vineri) avem mai multe activităţi de mişcare şi echilibru", spune Zita Balogh. 

Cei şapte copii au fost îndemnaţi, de pildă, să imite câinele în timp ce merge printr-un tunel sau să ia stickere roşii, albastre şi verzi ataşate de hamul patrupedului şi să le lipească pe planşe de aceleaşi culori aşezate pe masă.

Încă un câine

Gertrud, psihopedagogDimineaţa, Gertrud (foto) şi-a lăsat copiii din clasa ei, comasată (cu elevi de-a VI-a, a VII-a şi a VIII-a), să o mângâie pe Becky, să o plimbe prin sală şi să se joace cu ea.

"În timpul orei, un copil a tras-o de coadă, dar căţeluşa n-a ripostat. E însă expresivă şi încearcă să transmită prin priviri că nu-i place, iar uneori funcţionează. De când a devenit parte din familia mea, m-a învăţat şi pe mine să fiu mai atentă şi grijulie cu cei din jur", susţine educatoarea.

Cum părinţii sunt încântaţi de evoluţia copiilor, datorată noilor colegi blănoşi ai profesorilor, conducerea centrului se gândeşte să mai pregătească încă un terapeut cu lăbuţe.

"În momentul de faţă, în sistemul de învăţământ special din Bihor nu există o altă şcoală care deţine şi foloseşte câini terapeuţi. De aceea, uneori, la cerere, colegele educatoare şi câinii merg şi la alte şcoli să facă activităţi. Acum am vrea să cumpărăm încă un câine, sperăm să adunăm în curând fonduri pentru asta", spune directoarea CŞEI Bonitas. Cei care doresc să ajute Centrul Bonitas, pentru a aduna bani pentru cumpărarea şi pregătirea unui al treilea câine de terapie, pot dona orice sumă de bani în contul în lei, deschis la Banca Transilvania, al Asociaţiei pentru copii şi tineri "Bonitas" - RO63BTRLRONCRT0345092901. 

Chiar dacă terapia cu animale nu-i poate vindeca cu totul, fiecare copil se va alege măcar cu un tovarăş sincer şi devotat...

Vezi mai jos cum decurge o lecţie cu West şi Becky! Imagini: Paul Lelea


METODĂ CU REZULTATE
Copiii au devenit mai comunicativi

În 2014, un alt Centru Şcolar de Educaţie Incluzivă, CŞEI nr. 1 din Oradea, a implementat terapia asistată de animale, în premieră locală, împreună cu Asociaţia Down. Au cooptat în proiect şi Angel Dogs şi au obţinut o finanţare de 20.000 lei prin programul "MOL pentru Sănătatea Copiilor", derulat de Fundaţia pentru Comunitate şi MOL România.

La acea vreme, înainte să se întoarcă la Satu Mare, de unde fuseseră aduşi, câinii terapeuţi ai Angel Dog au lucrat timp de şase luni cu 30 de copii şi adolescenţi cu diferite dizabilităţi. Aceştia au fost evaluaţi constant de psihopedagogi conform unor bareme, la final reieşind că "subiecţii" au devenit mai comunicativi cu adulţii şi mai receptivi, unii îmbunătăţindu-şi motricitatea, iar alţii învăţând ce înseamnă iubirea faţă de animale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON