URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Decembrie 2021, 15:05

Producătorii din Bihor își vor putea promova produsele tradiționale în rulote cumpărate de Consiliul Județean pe bani europeni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În baza unui proiect pe fonduri europene transfrontaliere derulat de Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Oradea şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, producătorii bihoreni vor putea participa la târguri şi festivaluri folosind rulote cumpărate anume în acest scop prin Agenţia de Dezvoltare Durabilă a judeţului.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii joi de CJ Bihor, prin ADD sunt achiziţionate patru vehicule de tip "food truck".

"Contractul de achiziţie a fost semnat marţi, 7 decembrie, cu o firmă din Cluj, SC Brain Agency SRL, care are termen 6 luni pentru livrarea celor patru rulote", a explicat pentru BIHOREANUL directorul ADD Bihor, Vitalyos Barna.

Două autorulote sunt de tip "food trailer model BH1", pentru comercializarea de produse alimentare semiprocesate, procesate, ambalate sau neambalate (miere, zacuscă, mezeluri, brânzeturi, uleiuri, produse de artizanat sau manufactură etc), una este o autorulotă tip "drinks trailer model BH2", pentru comercializarea de băuturi alcoolice şi non-alcoolice (pălincă, vin, suc, bere etc) şi una tip "food trailer model BH3", pentru producerea şi comercializarea de produse de patiserie şi brutărie (plăcinte, clătite, patiserie sărată şi dulce etc).

"Achiziţia s-a făcut în baza proiectului "Îmbunătăţirea ocupării forţei de muncă în judeţul Bihor, Oradea şi Hajdúbőszőrmény prin dezvoltarea infrastructurilor cu potenţial local", finanţat prin Programul Interreg România – Ungaria", se arată în comunicatul CJ Bihor, conform căruia "scopul acestui proiect este de a revitaliza economia rurală locală, ajutându-i pe localnici (fermieri de semi-subzistenţă, mici antreprenori, grupuri vulnerabile sau dezavantajate) să îşi promoveze şi să vândă produsele la târguri şi festivaluri".

Valoarea totală a achiziţiei este de 1,29 milioane lei (cu TVA inclusă), iar pentru livrarea celor patru rulote firma clujeană Brain Agency a câştigat o licitaţie publică organizată de ADD Bihor.

În cadrul aceluiaşi proiect transfrontalier, vor fi organizate întâlniri în cinci localităţi din judeţ pentru informarea bihorenilor despre această iniţiativă şi două cursuri pentru 100 de persoane care doresc să înveţe cum îşi pot promova produsele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
ehe...
Escr*cii din Occident pot veni sa-si ia notite despre cum se sifoneaza banul public! Recunosc, imaginatia penalilor este fara limite!
Postat 10 Decembrie 2021, 05:23 de pinonel
unu
Foarte bine punctat. Spre exemplu eu sunt in occident , si nu am inteles cum in occident primaria si CJ nu are treaba cu parcurile industriale . Asa e meseria incat sa lucrez in parcuri industriale, si niciunul din cate parcuri industriale lucrez sau am fost , nu e detinut de primarie sau CJ . Afaceristii care au terenuri in zonele limitrofe, investesc in parcuri industriale, banu vine din chirie , si asa se extinde orasul, cand orasul sa extins in zona respectiva construiesc locuinte banul vine . Dar noua ne trebuie un Bolojan sa ne faca parcuri industriale. In occident primaria sau CJ nu aduce utilitatile la limita proprietatii, fiecare se descurca.
Postat 10 Decembrie 2021, 00:03 de Sandu2100
food trucks sunt misto
din pacate(?) si din fericire(!), in bihor avem pe bolojan care e mai activ decat multi investitori privati. Prin occident, food trucks par a fi "viitorul" restaurantelor, sunt foarte shic, foarte profitabile. Investitia e mai mica decat intr-o cladire, nu ai nevoie de spatiu cu mese (te folosesti de spatiile publice). Imi pare un pic ciuda ca nu sunt mai multe restaurante locale bihorene care sa isi fi deschis si un punct de lucru secundar mobil, cu specificul restaurantului.
Postat 09 Decembrie 2021, 17:27 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON