URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Octombrie 2014, 07:45

Procuror "taxator": Şeful Parchetului Bihor, acuzat că a "stors" peste 50.000 de euro de la evazionistul Dorinel Edu

Procuror 'taxator': Şeful Parchetului Bihor, acuzat că a 'stors' peste 50.000 de euro de la evazionistul Dorinel Edu C-AŞA-I ÎN TENIS... Printre imobilele percheziţionate joia trecută de procurorii DNA se numără şi frumoasa reşedinţă (foto) din Haieu a prim-procurorului Parchetului Bihor, Vasile Popa (medalion). Anchetatorii au descoperit că omul de afaceri Dorinel Edu i-a amenajat magistratului inclusiv un teren de tenis cu instalaţie de iluminat nocturn evaluat la 10.000 euro...
Procuror 'taxator': Şeful Parchetului Bihor, acuzat că a 'stors' peste 50.000 de euro de la evazionistul Dorinel Edu SUPRASOLICITARE. Joia trecută, la DNA Oradea a fost vânzoleală mare, printre cei chemaţi de procurorii anticorupţie la audieri numărându-se denunţătorul Dorinel Edu (stânga) şi fosta soţie a magistratului anchetat, Liana Popa (mijloc). Spre seară a ajuns şi suspectul Vasile Popa (dreapta), însoţit de prietena sa, avocata Anamaria Aşloviciu.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Acuzaţii copleşitoare pentru şeful Parchetului Bihor! Prim-procurorul Vasile Popa s-a trezit în faţa casei cu colegii de la Direcţia Naţională Anticorupţie care, după ce i-au scotocit locuinţa, l-au anunţat că este suspect de comiterea mai multor infracţiuni, toate extrem de grave pentru un om al legii: şantaj, mită, abuz, distrugere de înscrisuri şi favorizarea infractorului!

Efectuată de Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie a DNA, investigaţia a început în vara anului trecut, după un denunţ al cunoscutului constructor Dorinel Edu, pe atunci anchetat de subalternii lui Vasile Popa pentru o evaziune fiscală de 36 milioane lei. BIHOREANUL a aflat că, pentru a-şi dovedi colegul, procurorii DNA l-au urmărit mai bine de un an, ajungând să-i "planteze" aparatură de supraveghere chiar şi în biroul din sediul Parchetului!

Joia percheziţiilor

Joia trecută, prim-procurorul Vasile Popa a fost deşteptat de colegii de la DNA. La ora 6 fix, procurorii anticorupţie s-au prezentat la vila sa din Haieu (comuna Sânmartin), pentru percheziţii, după care au descins şi la biroul lui de la sediul Parchetului. Motivul? "Suspiciuni de corupţie şi fapte conexe celor de corupţie comise în perioada 2009-2013", explica, sec, o informare a DNA transmisă presei în cursul acelei dimineţi.

Spre seară, însă, au venit şi câteva detalii: şantaj, luare de mită, instigare la efectuarea unei prelevări de organe care ar fi compromis o autopsie medico-legală, două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite, două infracţiuni de distrugere de înscrisuri, două infracţiuni de favorizarea făptuitorului. O salbă de acuzaţii grave, pedepsite pe măsură, cu până la 10 ani de închisoare.

Edu, vorbăreţul

BIHOREANUL a aflat că ancheta DNA a început acum mai bine de un an, la Oradea, după denunţul făcut de un cunoscut afacerist orădean, Dorinel Edu, la vremea respectivă cercetat de un procuror din subordinea lui Popa, după ce fusese prins că începând cu 2008, împreună cu fiul său, Viorel, a spălat prin firme-fantomă peste 36 milioane lei pentru a fenta plata TVA şi a impozitului pe profit.

Ştiindu-se cu probleme, Edu s-a "lipit" şi de prim-procurorul Vasile Popa, căruia - zice chiar el - i-a construit un teren de tenis de câmp cu iluminare nocturnă, i-a plătit periodic, adică "de circa două-trei ori pe lună", sume cuprinse între 500 şi 1.500 euro, achitându-i însă şi alte cheltuieli, "cum ar fi plata unor bilete de avion, cazări la hotel, precum şi alte servicii de care a beneficiat magistratul", după cum spun procurorii DNA.

Protector cumpărat

Conform surselor BIHOREANULUI, Edu a relatat că i-a "decontat" magistratului până şi cheltuielile pe care acesta le-a avut în 2012, când a participat la concursul pentru şefia Parchetului Bihor, organizat la Bucureşti, - bilete de avion, transport în capitală şi cazare - la fel ca în alte dăţi. "Valoarea totală a foloaselor necuvenite pe care Popa Vasile-Constantin le-a primit de la denunţător este de circa 50.000 euro", au precizat, oficial, anchetatorii.

De ce l-a sponsorizat Edu pe procuror? Popa era şef peste o instituţie care putea să-i creeze probleme, astfel că, în schimbul favorurilor pe care i le făcea, acesta putea la rându-i să-l ajute, asigurându-i spatele. "Urma să protejeze activitatea infracţională a denunţătorului şi să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu (...) constând în conducerea şi coordonarea directă a activităţii de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor", susţin procurorii DNA despre Popa.

Denunţ din interes

Cu toate şpăgile date, Edu nu a scăpat însă de probleme. Iniţial, constructorul a fost cercetat de procurorii DNA, fiind suspectat că în perioada 2008-2012 ar fi corupt mai mulţi inspectori fiscali, în frunte cu Emil Guiaş, fost director adjunct al Finanţelor Publice Bihor şi şef peste Activitatea de Inspecţie Fiscală din instituţie, dar şi pe succesorul acestuia, Doru Pătcaş. Bănuielile n-au putut fi probate, dar pentru că suspiciunile de fraudă la adresa constructorului au rămas în picioare, procurorii DNA au sesizat Parchetul Bihor, iar în noiembrie 2013 afaceristul şi fiul său au fost arestaţi pentru evaziune.

Supărat că, deşi a "cotizat", tot a ajuns după gratii, constructorul a încercat să-şi uşureze situaţia denunţându-l pe prim-procurorul Vasile Popa, căruia până atunci îi finanţase toate capriciile. Cel mai probabil acesta este motivul pentru care, câteva luni mai târziu, dosarul lui Edu a ajuns înapoi la DNA. Apoi, în februarie 2014, constructorul a trecut din Arestul Poliţiei în arest la domiciliu, iar ulterior a fost lăsat liber de tot, anchetatorii nemaisolicitând vreo măsură de siguranţă împotriva lui.

Prins pe "tehnică"

Vasile Popa a fost urmărit mai bine de un an de procurorii DNA până să fie pus sub urmărire penală. Anchetatorii i-au supravegheat convorbirile telefonice, dar şi discuţiile ambientale, potrivit surselor BIHOREANULUI şeful Parchetului având "plantate" microfoane până şi în biroul din instituţia pe care o conduce.

În baza informaţiilor strânse, acuzaţiile împotriva lui s-au înmulţit. Popa e suspectat nu doar de luare de mită, ci şi de şantaj, după ce anul trecut şi-a strâns cu uşa un amic care îi datora 7.700 lei şi nu putea să-i plătească, ajungând să-l ameninţe cu controale şi chiar să-i trimită la firmă inspectori de la mai multe instituţii de control. "Suspectul a uzat de calitatea sa de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor şi de relaţiile pe care acesta le are cu instituţii de control de pe raza judeţului, fapt care a accentuat starea de temere a persoanei vătămate", spun procurorii DNA.

Rechizitorii rupte

Mai grav este că, în perioada 2009-2011, pe vremea când conducea Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, Vasile Popa ar fi distrus două rechizitorii întocmite de procurori din subordinea sa, bănuielile fiind că voia să favorizeze persoane inculpate pentru infracţiuni la Codul Rutier.

Într-unul din cazuri, petrecut în perioada iunie-septembrie 2009, Popa a rupt rechizitoriul şi a dispus personal scoaterea de sub urmărire penală a învinuitului. Într-un altul, înregistrat în perioada iulie 2010 - ianuarie 2011, a făcut de asemenea ferfeniţă un act de acuzare, doar că nu i-a mai reuşit pe deplin figura. Procurorul care a efectuat ancheta a aşteptat ca Popa să plece în concediu şi a întocmit un nou rechizitoriu, pe care i l-a confirmat prim procurorul adjunct.

"Se va lămuri"

Pus sub învinuire joi, prim-procurorul Vasile Popa s-a întors, cu tupeu, la serviciu a doua zi, susţinând că nu are niciun motiv de îngrijorare, chit că suspiciunile ce planau asupra sa erau deja făcute publice. "Eu de problemele şi de dosarul penal al lui Dorinel Edu am aflat în 2013, când a şi fost arestat. Dacă a făcut vreun denunţ, să fie sănătos. Să se cerceteze, să se probeze. Doar că nu au ce. Pentru terenul acela de tenis eu i-am plătit. În final, totul se va lămuri", s-a apărat Popa într-o declaraţie dată BIHOREANULUI.

Deocamdată, însă, prim-procurorul se pregăteşte să răspundă punctual fiecărei acuzaţii la audierile ce se vor desfăşura în zilele următoare la Oradea. "Nu mă trageţi de limbă. Eu nu îmi fac apărarea prin ziare. Voi dovedi că niciuna dintre acuzaţii nu stă în picioare", a mai spus Popa. În ciuda siguranţei pe care o afişează, cert e că nu-i va fi deloc uşor.


VÂNĂTORII DE ORGANE
Prelevarea a zădărnicit ancheta

O acuzaţie neobişnuită adusă şefului Parchetului vizează o prelevare de organe făcută în primăvara acestui an de la agentul de pază Ozsvath Oszkar Levente, ajuns în comă la spital după ce fusese bătut la Tăuteu de opt scandalagii, ulterior trimişi în judecată pentru omor.

Potrivit procurorilor DNA, în acest caz prelevarea de organe nu era permisă, lui Vasile Popa imputându-i-se că l-ar fi determinat pe şeful Serviciului de Medicină Legală, Gabriel Mihalache, să îşi dea consimţământul "într-un caz în care legea interzicea expres acest fapt, cu consecinţa compromiterii autopsiei medico-legale".

Pe româneşte, prelevarea organelor lui Ozsvath a pus în pericol ancheta penală deschisă pe numele criminalilor. În astfel de cazuri, un rol esenţial pentru stabilirea vinovăţiei îl are autopsia, care lămureşte cauzele exacte ale decesului, procedură care, în dosarul criminalilor lui Ozsvath, nu s-a mai putut realiza corect.

Citiţi pe această temă şi articolul "Colecţionarul": Fostul şef al Parchetului Bihor, Vasile Popa, anchetat într-un nou dosar"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
rusine!
Halloooo!!!geo!!!! de ce nu-ti dai numele , daca scrii aceste lucruri(acuze) de care ar trebui sa-ti fie rusine... Ai o minte diabolica,sau te roade invidia ??? dar cum totul se computerizeaza acolo undeva? asteapta-te la cei mai rau..........pentru ca toate se platesc si aici pe pamant....nimic pe lume nu ramane ascuns! O lume sincopata!
Postat 21 Octombrie 2014, 12:09 de geografia
DNA continuati
o alta ,,protejata,, a lui Popa cu domiciliul in Santandrei ,ar trebui verificata pt. ca in aceeasi perioada si-a construit o casa in Santandrei si a cumparat o garsoniera in cart. Luceafarul pe bani primiti de la .....NUMELE-- FLORINA O.
Postat 16 Octombrie 2014, 12:47 de geo
@borsalino
Dumnezeu sa-l ajute si sa-i dea sanatate, dupa urmatoarele criterii: 1). După câti nevinovati a infundat sau a incercat sa-i infunde la comanda; 2). Dupa câti vinovati a protejat de efectele legii sau a incercat sa-i protejeze la comanda. Mie, ca persoana din pulime (asa cum ne considera si dansul) mi se pare cel mai corect, cinstit si dumnezeiesc criteriu. Zi, mai ,,borsalino", nu-i corect asa?
Postat 08 Octombrie 2014, 23:59 de Pulea Spatarul
Roman abuziv din California
Un caz nemaintalnit:
Postat 08 Octombrie 2014, 23:26 de Darius
Gata dom' man, ne-am lamurit!
Departe de mine gandul sa-i iau apararea fostului prieten, numitul vasile popa, dar nu mi se pare tocmai in regula sa-l infunzi profitand de un infractor dovedit, care ar fu*te si pe ma-sa sa iasa afara! Apropos de ,,prieten(i)", ii devorezi intr-o veselie! Ca mai ieri ii duceai geanta avocatului Sava si-i ziceai sarut mana lui nevasta-sa... ce vremuri... noroc ca nu uita toti ce erai... multi se gandesc cat te-a costat ascensiunea si cat te costa sa ramai in scaunul de sef!
Postat 08 Octombrie 2014, 19:52 de borsalino
nu i adevarat !
Te omoara LA COMANDA DACA SE PERMITE PRELEVAREA DE organe , CATE ACCIDENTE NU A FOST PROVOCATE SI OAMENII DUSI LA PRRELEVARE !!
Postat 08 Octombrie 2014, 19:18 de crima
cum ???
CUM ADICA A DOUA ZI S-A DUS LA MUNCA????
Postat 08 Octombrie 2014, 19:11 de Ioncsi
Nu e corect
Nu e cinstit,numa procuroru sa mearga la inchisoare?Luati si SIF-ul,slugile regretatului brandas ca doar impreuna cu Vasile popa asta mergea Mos din economic sa ceara spaga si santaj pentru a rezolva dosare.sa mearga toti la racoare deodata si nu pe rand!!!!
Postat 08 Octombrie 2014, 18:05 de Victima
niste ordinari cu aere de domni !
asa se fac banii MURDARI cu DOBITOACE !POLITICA din ce TRAIESTE ! FUNCTIILE cum se platesc cu ce banii, salariul , n are cum !
Postat 08 Octombrie 2014, 17:13 de tragic
?
Cind va fi arestat acest smecher?????
Postat 08 Octombrie 2014, 15:03 de Nea taticu
în concluzie:
............................LIPSĂ CARACTER(E)!!!!!!!!!!!
Postat 08 Octombrie 2014, 14:46 de ADINA
rusine justitiei
Un alt penal fara scrupule este domnul VITICAN de la locala, acesta comportandu-se acolo ca si pe mosia lui tatasu. Acest lucru petrecanduse in conditiile in care la examenul de promovare a mers de 3 ori pentru a-l lua si fiind singur la concurs. Sper sa citeasca DNA aceste randuri si sa-l aiba in atentie sau sa vorbeasca cu unii subalterni pentru alea vechi.
Postat 08 Octombrie 2014, 13:24 de tiganu
nu e singurul
Cam p-acolo se invarte si Ghita Vidican, Popa nu e singurul care are tinichele de gat....DAR....sant si judecatori care conlucreaza....In Bihor se misca slab treaba...cativa asa de frumusete.....cine stie poate vine Bucurestiul sa faca ordine.....
Postat 08 Octombrie 2014, 12:40 de sigartau
Bravo DNA
1. Felicitari DNA, ca incepeti culegerea coruptilor chiar din randul celor care "ar trebui sa imparta justitia"; 2. "Cine ridica sabia, de sabie va pieri" - spune Biblia, dle procuror sef Popa Vasile. Ati ridicat sabia si v-ati batut joc de fostul procuror sef, luandu-i locul, acum vi-a venit randul: 3. Stimate DNA, acest procuror sef poate fi judecat in stare de libertate ? si altii cu fapte marunte necesita arest preventiv ??? O fi chiar corect si aceasta stare de fapt ? Si inca mai este in functie acest domn procuror sef ?! 4. As vrea sa vad, domnilor procurori, un om in aceasta tara care sa fie curat, care sa nu poata fi arestat !!! Asa ca .... mai luati contact cu realitatea cotidiana, domnilor dragi procurori !
Postat 08 Octombrie 2014, 12:25 de un Observator atent
CHIAR ASA????
Chiar asa? Sa nu fi facut chiar nicio ilegalitate?Dmnule Popa Vasile nu cumva vrei sa ne si cerem scuze de la domnia ta?Sa-ti fie rusine ca ai sapat pe multi, dar acum ti-a venit randul tie.Doar ca tu vei ajunge pe sectia lui Condoros., tot in parcul Traian.
Postat 08 Octombrie 2014, 11:20 de eu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON