URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iulie 2014, 13:10

Problema parcărilor în Oradea (I)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Deşi până acum nu m-am referit niciodată la problemele juridice de interes local, scandalul public legat de problema parcărilor în Oradea impune anumite precizări din punct de vedere juridic.

Astfel, la 19 iunie, respectiv la 30 iunie 2014, Prefectul Judeţului Bihor a atacat în contencios administrativ, la Tribunalul Bihor, mai multe dispoziţii din actele emise de Consililul Local Oradea şi respectiv de Primarul Municipiului Oradea.

Mai precis, au fost atacate prevederile care impuneau "taxa" de parcare de 45 lei în cazul în care se parca fără tichet valabil şi dispoziţiile primarului prin care se înfiinţau locurile de parcare galbene din oraş.

Având în vedere dispoziţiile legii contenciosului administrativ, din momentul sesizării Tribunalului Bihor, dispoziţiile atacate sunt suspendate de drept, astfel încât, cea mai importantă consecinţă a acţiunii în instanţă a fost faptul că nu se mai pot emite acele "taxe" de 45 lei pentru parcare nelegală, fapt care a condus, în practică, la imposibilitatea sancţionării celor care parchează fără să plătească şi la aglomerarea excesivă a parcărilor din centru.

De asemenea, cetăţenii care şi-au achiziţionat abonamente de parcare pe o durată de timp îndelungată (spre exemplu un an) se văd în imposibilitate de a beneficia de un serviciu pe care l-au achitat în avans deoarece nu mai găsesc locuri de parcare libere.

Teoretic, instituţiile implicate (Prefectul, Primarul şi Consiliul Local) ar trebui să aştepte soluţia instanţelor de judecată pentru a vedea dacă se impune corectarea regulamentului de parcare şi în ce mod.

Practic acest lucru ar însemna să se aştepte cel puţin un an menţinându-se un haos ce nu poate fi, real, tolerat. Întrucât este evident, chiar şi la o privire superficială, că prevederile atacate sunt nelegale, dar că a fost nevoie de 8 ani ca să se observe acest lucru, soluţia practică este de conformare imediată din partea autorităţilor locale.

Această conformare trebuie să fie, însă, reală. În măsura în care se va opta doar pentru o "cosmetizare" superficială a regulamentului înlocuindu-se doar unii termeni (aşa cum de altfel s-a mai procedat şi în trecut), viciile de nelegalitate se vor menţine şi vom putea avea surpriza suspendării noului regulament în urma unei acţiuni în instanţă pornite de un cetăţean "nemulţumit".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
?!
Cum naiba de toti neica-nimenii ajung mari si tari in tara asta?! Parafrazandu-l pe Eminescu, nu mai poti razbate de atata prostrie, pupincurism si incompetenta! Un exemplu; spune dl ursuta (prodecan al baroului Oradea!!!), printre altele, citez: ,,cetăţenii care şi-au achiziţionat abonamente de parcare pe o durată de timp îndelungată (spre exemplu un an) se văd în imposibilitate de a beneficia de un serviciu pe care l-au achitat în avans deoarece nu mai găsesc locuri de parcare libere" Bine zic romanii ; ,,a vorbit Ion, ca si el e om!". Stimatedle ursuta, nici daca ,,persoanele" ar fi avut abonament pe viata, tot nu aveau garantia unui loc de parcare! Altfel spus, ,,abonamentul" (o hotie inventata de bolovan si haita lui de hoti; stiti asta, dar... trebuie sa mance si gura d-voastra) da dreptul autoturismului (nu persoanei!) sa ocupe un loc pe spatiile de parcare.Punct. Presupanand ca un numar semnificativ de oradeni au abonament pt.parcarea autoturismelor lor, dar nu gasesc spatiu liber, ce se intampla?! Pai va zic eu, adica d-voastra : ,,...se văd în imposibilitate de a beneficia de un serviciu pe care l-au achitat în avans deoarece nu mai găsesc locuri de parcare libere" Sper ca in fine v-ati dat seama ce tampenii trebuie sa sustineti pt. un blid de linte!
Postat 10 August 2014, 14:19 de avocat
Farsa
Problema e că, de când nu se plăteşte parcarea nu e nici un haos, nu ştiu despre ce vorbiţi, în schimb, se găsesc locuri de parcare în zona centrală, oriunde, oricând, deea ce nu s-a văzut în timpul înfiinţării a miilor de locuri de parcare cu care s-au lăudat edilii noştri.
Postat 23 Iulie 2014, 08:49 de oradean
@agentul termic
@agentul termic: omul a spus o parere juridica iar tu il ataci cu argumentul ca e fiul nu stiu cui... logica de cal mort sau mai pe romaneste atac la persoana in locul atacului la idei; din pacate atat ne duce capul.
Postat 23 Iulie 2014, 07:18 de pare mare frustrare
@Aro
Pai la ce excrocherii a facut STEFANY KOPANY - PATRONUL CARTIERULUI PRIMA si la cata lume a platit ce te miri??? Cumpara oricand pe oricine. AI GRIJA POATE VINE SI DUPA TINE !!!
Postat 22 Iulie 2014, 15:19 de @Aro
DESFIINTATI PARCARILE PRIVATE DIN CARTIERUL PRIMA !!!
CATA - S P A G A - s-a luat pentru a Autoriza NUMAI 30 DE PARCARI PUBLICE LA 2.500 DE LOCUITORI??? Cum este permis asa ceva??? In CARTIERUL PRIMA din nufaru traiesc 2.500 de oameni si sunt 30 DE PARCARI PUBLICE! Pentru restul se plateste O TAXA DE 5 ORI CAT UN ABONAMENT DE PRIAMRIE! Aici e AFACERE MURDARA ! De ce nu se seziseaza DNA si PARCHETUL??? CINE a luat si CATA SPAGA S-A DATA pentru a aproba un asemenea cartier???
Postat 22 Iulie 2014, 15:09 de Aro
Ursuţa, mânca-mi-ai puţa din parcare !?!
După părerea ta ar trebui, după modelul ucrainean, să se îngheţe "conflictul" până ce instanţa pronunţă o hotărâre/decizie definitivă şi irevocabilă, adică după cum merg lucrurile în sistemul judiciar românesc ... cândva după alegerile prezidenţiale !?! Iar până atunci fiecare să facă ce ... ??? Poate chiar vrei să te angajeze una dintre părţi, ca să-i reprezinţi "interesele" !?!
Postat 22 Iulie 2014, 14:49 de Ca®p III
parcarea
cind o treaba merge cit de cit de ce sa nu o stricam.prefectura si consiliul local sint doua institutii care nu-si au rostul.cind fiecare trage in alta directie treaba merge ca in romania.
Postat 22 Iulie 2014, 14:37 de ion ionescu
hai sictir !
ce-ar fi sa te ia pe tine avocat, fiu de turnator ! nu-i asa ce bine ti-ar pica ? este un "mare" specialist intr-ale dreptului, baiete, du-te si lasa-ne !
Postat 22 Iulie 2014, 14:35 de Agentul Termic
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON