URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 04 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Septembrie 2024, 12:45

„Primul student din familie”: Un liceu și o universitate privată din Bihor au atras finanțări pentru a ajuta tinerii sărmani să facă facultatea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liceul Tehnologic nr. 1 din Valea lui Mihai și Universitatea Creștină Partium din Oradea sunt singurele unități de învățământ din Bihor care au câștigat finanțări nerambursabile într-un program nou lansat de autorități, „Primul student din familie”, prin care tinerii din medii defavorizate vor fi sprijiniți să termine o facultate.

Potrivit unui anunț făcut vineri de Ministerul Educației și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în programul „Primul student din familie” au fost aprobate proiecte în valoare totală de 104 milioane lei.

Liceul din Valea lui Mihai a obținut 6,6 milioane lei, iar Universitatea Partium 7,3 milioane lei. Fiecare unitate de învățământ va suporta și o contribuție proprie, de puțin peste 100.000 lei.

Cu acești bani, vor putea fi acordate subvenții elevilor din ultimii doi ani de liceu sau absolvenților care nu au promovat examenul de Bacalaureat, dar și studenților din medii defavorizate. Cuantumul subvenției lunare va fi de 300 de lei pentru elevi, respectiv 330 lei pentru studenți.

De asemenea, școlile și universitățile vor putea organiza programe de pregătire pentru acești tineri, astfel încât aceștia să devină studenți și apoi să și finalizeze facultatea. De asemenea, tinerilor li se vor putea deconta cheltuielile de cazare și masa ori vizite de studiu.

„Cel puțin 10.000 de elevi vor avea șansa de a merge la facultate, chiar dacă provin din familii cu resurse financiare limitate. În colaborare cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, vom reuși să susținem nu mai puțin de 68 de proiecte dedicate acestui scop prin programul «Primul student din familie». Succesul acestui program a fost atât de mare încât a necesitat dublarea bugetului alocat inițial. Este responsabilitatea noastră să creăm condiții propice pentru dezvoltarea tinerilor și să înlăturăm orice barieră financiară sau socială care i-ar putea împiedica să își atingă potențialul. Acești tineri sunt viitorul României, iar noi investim în acest viitor”, a declarat ministra Educației, Ligia Deca.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5085 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON