URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Noiembrie 2023, 13:05

Primul în lume: Povestea orădeanului Marius Balogh, golgheterul campionatului mondial de minifotbal (FOTO/VIDEO)

Primul în lume: Povestea orădeanului Marius Balogh, golgheterul campionatului mondial de minifotbal (FOTO/VIDEO) GOOOL! Golul reușit în ultimul minut de orădeanul Marius Balogh a răsturnat finala Campionatului Mondial de Minifotbal din Dubai. „Mi-am zis: «Acum, ori niciodată». Știam că putem câștiga”, povestește Marius, care marcase și cel de-al doilea gol în timpul regulamentar de joc. La final, echipa a câștigat la loviturile de departajare...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nimeni nu se aştepta ca România să bată Kazahstan în finala Campionatului Mondial de Minifotbal din Dubai. Cel mai ambiţios obiectiv al federaţiei era clasarea naţionalei între primele patru finaliste. 

Marius a dat toate calculele peste cap. După 49 de minute de joc, în care adversarii conduceau cu 2-0, în urma unui fault certificat cu ajutorul VAR, orădeanul a bătut lovitura de pedeapsă. "Eram foarte nervos. Nu ne ieşea nimic. În câteva minute se termina totul. Am dat tare, sus, în dreapta portarului. Tribuna e explodat. Ştiam că e gol", povesteşte Marius. Apoi l-a dat şi pe al doilea. Restul e istorie...

Million Dolar Man

Prietenii îi spun Dolarul, de la tatuajul de pe gât, cu semnul monedei americane peste care tronează o coroană cu mesajul "Time Is Money". "Timpul e preţios", explică Marius Balogh. Golgheter al Campionatului Mondial de Minifotbal 2023, desfăşurat în Dubai la începutul lunii, cu 6 goluri înscrise, din care 2 în finală, tânărul se pregăteşte să îşi tatueze performanţa pe antebraţul stâng.

Marius Balogh

"Mai am pe stângul un tatuaj cu o minge cu coroană deasupra, iar pe dreptul un jucător pe terenul de fotbal şi nişte siluete în spatele unor blocuri.  Fotbal sau «bagabonţeală»... În viaţă este cum alegi...", zice sportivul.

Marius a ales bine. Născut în Spinuş, într-o familie cu mulţi copii, tânărul ajuns acum la 23 de ani a venit în Oradea ca elev în clasa a IX-a la Liceul Transilvania, unde a şi absolvit ca ospătar-bucătar. Bacul nu l-a mai dat. "La 15 ani am început să joc fotbal şi am mers pe asta". Şi nu regretă...

Crede în tine!

Dolarul joacă fotbal "mare" la Crişul Sântandrei şi minifotbal la Grandhill & Ony Residence. În ultimii ani a jucat pe teren mare în ligile inferioare pentru echipe ca Luceafărul şi apoi Pandurii Târgu Jiu, iar minifotbal pentru Epic Oradea, pentru ca în 2020 să ajungă campion naţional şi în 2022 să ocupe locul I în Champions League cu AEK, echipă ţinută atunci de promotorul acestui sport în România, Spiros Baltsavias.

"Minifotbalul este cu totul alt sport decât fotbalul mare. Cei care zic că este doar pentru amatori se înşală. Aici alergi tot timpul. La nivel mondial, în 5 minute te ceri afară. Oboseşti şi doar încurci echipa", povesteşte Marius.

De altfel, efortul susţinut l-a şi băgat în spital. "În vara lui 2019 jucam de 6 luni pentru Pandurii. Eram aşa de fericit că urcasem din liga a IV-a în liga a II-a încât n-am băgat de seamă că sunt tot pe drumuri şi fără să văd un ban. Mă ţineau părinţii. Întors acasă după un meci, mi s-a făcut rău. M-au sunat ai mei. Abia am pus mâna pe telefon. Le-am spus că sunt căzut lângă pat. Pompierii au intrat pe geamul din baie ca să mă ducă la Urgenţe", îşi aminteşte tânărul.

A făcut o cură cu vitamine şi a apelat la psiholog. "Eram foarte obosit şi supărat că nu câştigam cu Pandurii. Acum aş sfătui lumea să nu pună atâta suflet şi să nu ia în seamă ce zic alţii. Trebuie să crezi în tine", zice el. 

Povestea unui campion

Lui i-a ieşit. După o pauză de câteva luni, Dolarul s-a întors în sport "din pasiune", ca jucător de minifotbal pentru Epic, apoi pentru AEK, iar în fotbalul "mare" pentru Crişul Sântandrei. Sportul nu pune, însă, pâine pe masă. "Am lucrat şofer pe maşină de pizza, ospătar la evenimente, îngrijitor de bază sportivă... Acum fac livrări dintr-un depozit de materiale de construcţii. Încarc cu băieţii marfa şi o ducem clienţilor", zice Marius, simplu.

Din fotbal câştigă cam 3.500 lei pe lună. "Nu e puţin, dar eu sunt băiat de la ţară, nu mi-e ruşine să lucrez", spune el.

Nici titlul de campion mondial nu l-a îmbogăţit. Dacă adversarii din Kazahstan au jucat finala pe un apartament şi 20.000 euro fiecare, românii au luptat doar pentru glorie. "Cu primele de joc, cu tot, am luat undeva la 1.300 euro", spune Marius.  

"Vrei să fii soţia mea?" 

Orădeanul se pregăteşte acum pentru "meciul" vieţii. Pe 6 noiembrie, la revenirea în ţară din Dubai, când prietenii îl aşteptau în Piaţa Unirii, tânărul a făcut pasul decisiv şi a cerut-o de soţie pe prietena sa, Lavinia (foto), cu care locuieşte de doi ani.

"Fiind tot timpul împreună, nu reuşeam nicicum să pregătesc un moment special. Campionatul Mondial a venit la fix. I-am luat un inel din Dubai Mall, ca să i-l dau la întoarcerea acasă, dar când m-am văzut în faţa ei şi în jur plin de oameni, m-au lovit emoţiile. Nici nu mai ştiu ce i-am zis", povesteşte Marius.

Important e că s-au hotărât să facă o echipă. Iar Marius a dovedit că este campion la atingerea obiectivelor...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON