URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iulie 2020, 12:46

Primăria Oradea anunță un mega-complex sportiv, construit în jurul unui stadion cu „aproximativ 15.000 de locuri”

Primăria Oradea anunță un mega-complex sportiv, construit în jurul unui stadion cu „aproximativ 15.000 de locuri” Planşa viitorului complex sportiv de lângă Peţa
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Viceprimarul Oradiei, Mircea Mălan, a prezentat joi conceptul unui mega-complex sportiv în oraş, care presupune schimbarea completă a unei zone de lângă pârâul Peţa, mutarea Grădinii Zoologice, preluarea de către Primărie a întregii baze sportive a LPS Bihorul pentru transformarea acesteia într-una modernă, inclusiv cu bazin didactic de înot, dar şi dezafectarea terenurilor private de minifotbal din zonă pentru realizarea investiţiei.

Aceasta este gândită în jurul unui stadion nou al Oradiei, care va avea "aproximativ 15.000 de locuri" şi care va fi dotat cu hotel şi SPA. 

Deocamdată 15.000

Mircea Mălan a vorbit despre "concept" întrucât studiul de fezabilitate (SF) cu datele exacte ale proiectului nu este finalizat. La acesta lucrează firma de proiectare Dico şi Ţigănaş din Cluj Napoca, responsabilă pentru proiecte de anvergură cum ar fi Cluj Arena şi Stadionul Ion Oblemenco din Craiova. "Este un proiect foarte frumos şi foarte important pentru dezvoltarea oraşului. Este vorba despre construirea unui complex sportiv în zona dintre străzile Făgăraşului, Octavian Goga, Traian Blajovici şi Universităţii", a spus viceprimarul într-o conferinţă de presă susţinută la Primărie. 

El a spus că în acea zonă se va ridica - aşa cum a anunţat deja şi primarul Ilie Bolojan - noul stadion al Oradiei. Potrivit lui Mălan, va avea "aproximativ 15.000 de locuri", capacitatea exactă urmând să fie trasată prin SF. În orice caz, a asigurat viceprimarul, nu va fi mai mică de 15.000 de locuri. Stadioanele de dimensiuni mari nu sunt folosite la capacitate în România şi nu-şi acoperă costurile de întreţinere, a subliniat edilul, când jurnaliştii i-au amintit că unii orădeni militau pentru o arenă cu 20.000 de locuri. "Va fi dotat cu tot ceea ce este necesar pentru a putea găzdui competiţii naţionale şi internaţionale", a precizat viceprimarul. 

(proiectul stadionului din Târgu Jiu, cu 12.000 de locuri, realizat tot de firma Dico şi Ţigănaş)

Mai mult, stadionul va avea o "aripă" în care va fi amenajat un hotel şi un complex SPA, inclusiv cu piscină, pentru sportivii care vin la Oradea. Arena va avea 150 de locuri de parcare la suprafaţă şi alte 150 de locuri în subteran. Potrivit edilului, dat fiind că în zonă sunt şi locurile de pe strada Făgăraşului, plus cele de la viitoarea Sală Polivalentă, la care se adaugă faptul că pe lângă Peţa va trece tramvaiul, acestea sunt suficiente. 

Se va reface tot! 

Mircea Mălan a explicat că stadionul va fi parte a unei adevărate reţele de baze sportive şi de recreere lângă Peţa. Pentru asta, municipalitatea va prelua de la Consiliul Judeţean Bihor un teren de 58.700 mp din zonă, hotărârea pentru cererea acestui teren fiind pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de joi a Consiliului Local. "Mulţumim Consiliului Judeţean şi în special grupului UDMR care se declară susţinătorul acestui proiect", a spus Mălan.

Mai mult, municipalitatea a primit avizul Ministerului Educaţiei pentru a prelua toată baza sportivă a Liceului cu Program Sportiv Bihorul, inclusiv Stadionul Tineretului, aflat acum în stare de degradare. Primăria are în plan să transforme baza respectivă şi să o modernizeze, demolând ce e vechi şi degradat şi ridicând construcţii noi.

"Va fi amenajat un stadion cu pistă de atletism cu 8 benzi, care să corespundă standardelor româneşti şi internaţionale. Va avea şi tribune, inclusiv o tribună acoperită. De asemenea, bazele existente vor fi refăcute în două săli de sport noi, plus un bazin didactic de înot", a explicat viceprimarul Oradiei. 

O altă schimbare în zonă va fi aceea că baza de minifotbal, administrată acum de grecul Spiros Baltsavias, pe proprietatea LPS Bihorul, va dispărea din peisaj pentru a face loc unor terenuri de fotbal de dimensiuni mari, aşa numitele terenuri de antrenament care se realizează în jurul stadioanelor. "Baza aceea va fi dezafectată", a precizat acesta, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor. 

E oficial: Se mută Zoo

Pe teritoriul extins al complexului vor fi şi terenuri de handbal, tenis şi minifotbal, potrivit lui Mircea Mălan. Mai mult, se doreşte reabilitarea unei clădiri vechi din baza LPS şi transformarea acesteia într-un restaurant. "În acest complex va exista multă vegetaţie. Este gândit să funcţioneze într-un parc", a mai precizat viceprimarul. 

Spaţiu va fi destul, căci noul concept presupune şi mutarea Grădinii Zoologice din acea zonă. Deocamdată, nu se ştie unde anume va fi relocată şi nici cu ce fonduri. "Avem câteva variante, una dintre ele este pădurea din Felix", a spus edilul. 

(foto: Ovi D. Pop)

Pentru a se face legătura complexului cu Sala Polivalentă aflată acum în construcţie, municipalitatea plănuieşte să amenajeze încă două podeţe peste Peţa. 

Ar putea costa 50 milioane euro

Viceprimarul a explicat că noul complex se doreşte a fi util în primul rând orădenilor. "Ideea este aceea de a oferi posibilitatea Liceului Sportiv, Colegiului Partenie Cosma şi Universităţii Oradea ca în timpul orelor de sport să folosească această bază (...) După amiaza acest complex va fi la dispoziţia orădeanului. Aici se va putea merge dacă vrei să faci sport, să te plimbi, să alergi pe o pistă de calitate sau să stai la un restaurant", a explicat Mircea Mălan. 

El n-a putut preciza exact regimul în care vor putea fi folosite bazele sportive, dar cel mai probabil orădenii vor plăti accesul cel puţin în unele dintre ele. 

Edilul a spus, în schimb, că investiţia va fi una masivă, iar municipalitatea speră să o acopere în cea mai mare măsură cu bani de la bugetul central, prin Compania Naţională de Investiţii. "Vorbim deocamdată doar de o estimare, căci studiul de fezabilitate nu e finalizat. Aşadar, estimativ, investiţia ar fi între 40 şi 50 milioane de euro, pentru tot complexul, inclusiv reabilitarea Bazei Tineretului", a explicat Mălan.

"Încercăm să facem un lucru bun, adaptat la nevoile oraşului şi, dacă se poate, cu bani din afara bugetului nostru", a mai precizat acesta, subliniind totodată că atât municipalitatea, cât şi proiectanţii care lucrează la SF se "consultă în permanenţă" şi cu oameni implicaţi în fenomenul sportiv. Complexul ar putea fi gata în circa 3 ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Megacomplexul ăsta superfrumos ...
... se face înainte, sau după ce sunt gata cele două podețe pietonale peste Peța ?!?
Postat 17 Iulie 2020, 18:24 de CrisDumi
Bine, Ilie! Ne-ai aruncat un milion de euro pe plua, acum vino si zi-ne ca n-ai bani....
,,Grădina Zoologică se va deschide până la finele lunii mai" articol din ebihoreanul, 30 aprilie 2013. Citez:,,Proiectul de amenajare şi modernizare a Grădinii Zoologice Oradea a fost aprobat pentru finanţare în 2008, iar în 2010 au început efectiv lucrările.În cadrul lucrărilor a avut loc modernizarea tuturor corpurilor de construcţie (52 de clădiri), dar şi amenajarea a 22.455 metri pătraţi de suprafeţe exterioare.În total, pentru modernizarea, extinderea şi amenajarea Grădinii Zoologice s-au investit 4,5 milioane euro (inclusiv TVA), sumă din care 75% a fost asigurată de Ministerul Mediului, iar 25% a fost suportată de Primăria Oradea."
Postat 16 Iulie 2020, 18:36 de ili3
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON