URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 10 AUGUST 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am o mare admiraţie pentru cei care nu cred în Covid, care nu dau doi bani pe regulile stabilite de Guvern şi care au reuşit să afle, prin propriile mijloace, că Uniunea Europeană ne dă bani grei, chipurile,  pentru fiecare mort care ar fi decedat din cauza coronavirusului...
Zic şi eu
Adrian Cris
Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Sunt curios să văd cum o mai scoate la capăt Primăria Oradea de data asta. A vrut să găsească o soluţie pentru acoperişul parcării de pe Strada Independenţei şi, pentru a nu fi acuzată de totalitarism, a organizat concurs. A făcut un regulament (contestat de Ordinul Arhitecţilor din România), a adunat un juriu, a stabilit un termen limită şi tot ce i-a mai rămas de făcut a fost să numere punctele primite pe fiecare proiect, să facă un clasament şi să declare un câştigător. Acum mai trebuie doar să scoată castanele fierbinţi din foc cu propriile mâini.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre candidatura surpriză a lui Ilie Bolojan la președinția Consiliului Județean Bihor?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie 2020 a Curţii Constituţionale, prevede că izolarea unei persoane fără acordul acesteia se poate dispune doar pentru 48 de ore, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului străbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
16 Iulie 2020, 12:46

Primăria Oradea anunță un mega-complex sportiv, construit în jurul unui stadion cu „aproximativ 15.000 de locuri”

Primăria Oradea anunță un mega-complex sportiv, construit în jurul unui stadion cu „aproximativ 15.000 de locuri” Planşa viitorului complex sportiv de lângă Peţa
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Viceprimarul Oradiei, Mircea Mălan, a prezentat joi conceptul unui mega-complex sportiv în oraş, care presupune schimbarea completă a unei zone de lângă pârâul Peţa, mutarea Grădinii Zoologice, preluarea de către Primărie a întregii baze sportive a LPS Bihorul pentru transformarea acesteia într-una modernă, inclusiv cu bazin didactic de înot, dar şi dezafectarea terenurilor private de minifotbal din zonă pentru realizarea investiţiei.

Aceasta este gândită în jurul unui stadion nou al Oradiei, care va avea "aproximativ 15.000 de locuri" şi care va fi dotat cu hotel şi SPA. 

Deocamdată 15.000

Mircea Mălan a vorbit despre "concept" întrucât studiul de fezabilitate (SF) cu datele exacte ale proiectului nu este finalizat. La acesta lucrează firma de proiectare Dico şi Ţigănaş din Cluj Napoca, responsabilă pentru proiecte de anvergură cum ar fi Cluj Arena şi Stadionul Ion Oblemenco din Craiova. "Este un proiect foarte frumos şi foarte important pentru dezvoltarea oraşului. Este vorba despre construirea unui complex sportiv în zona dintre străzile Făgăraşului, Octavian Goga, Traian Blajovici şi Universităţii", a spus viceprimarul într-o conferinţă de presă susţinută la Primărie. 

El a spus că în acea zonă se va ridica - aşa cum a anunţat deja şi primarul Ilie Bolojan - noul stadion al Oradiei. Potrivit lui Mălan, va avea "aproximativ 15.000 de locuri", capacitatea exactă urmând să fie trasată prin SF. În orice caz, a asigurat viceprimarul, nu va fi mai mică de 15.000 de locuri. Stadioanele de dimensiuni mari nu sunt folosite la capacitate în România şi nu-şi acoperă costurile de întreţinere, a subliniat edilul, când jurnaliştii i-au amintit că unii orădeni militau pentru o arenă cu 20.000 de locuri. "Va fi dotat cu tot ceea ce este necesar pentru a putea găzdui competiţii naţionale şi internaţionale", a precizat viceprimarul. 

(proiectul stadionului din Târgu Jiu, cu 12.000 de locuri, realizat tot de firma Dico şi Ţigănaş)

Mai mult, stadionul va avea o "aripă" în care va fi amenajat un hotel şi un complex SPA, inclusiv cu piscină, pentru sportivii care vin la Oradea. Arena va avea 150 de locuri de parcare la suprafaţă şi alte 150 de locuri în subteran. Potrivit edilului, dat fiind că în zonă sunt şi locurile de pe strada Făgăraşului, plus cele de la viitoarea Sală Polivalentă, la care se adaugă faptul că pe lângă Peţa va trece tramvaiul, acestea sunt suficiente. 

Se va reface tot! 

Mircea Mălan a explicat că stadionul va fi parte a unei adevărate reţele de baze sportive şi de recreere lângă Peţa. Pentru asta, municipalitatea va prelua de la Consiliul Judeţean Bihor un teren de 58.700 mp din zonă, hotărârea pentru cererea acestui teren fiind pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de joi a Consiliului Local. "Mulţumim Consiliului Judeţean şi în special grupului UDMR care se declară susţinătorul acestui proiect", a spus Mălan.

Mai mult, municipalitatea a primit avizul Ministerului Educaţiei pentru a prelua toată baza sportivă a Liceului cu Program Sportiv Bihorul, inclusiv Stadionul Tineretului, aflat acum în stare de degradare. Primăria are în plan să transforme baza respectivă şi să o modernizeze, demolând ce e vechi şi degradat şi ridicând construcţii noi.

"Va fi amenajat un stadion cu pistă de atletism cu 8 benzi, care să corespundă standardelor româneşti şi internaţionale. Va avea şi tribune, inclusiv o tribună acoperită. De asemenea, bazele existente vor fi refăcute în două săli de sport noi, plus un bazin didactic de înot", a explicat viceprimarul Oradiei. 

O altă schimbare în zonă va fi aceea că baza de minifotbal, administrată acum de grecul Spiros Baltsavias, pe proprietatea LPS Bihorul, va dispărea din peisaj pentru a face loc unor terenuri de fotbal de dimensiuni mari, aşa numitele terenuri de antrenament care se realizează în jurul stadioanelor. "Baza aceea va fi dezafectată", a precizat acesta, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor. 

E oficial: Se mută Zoo

Pe teritoriul extins al complexului vor fi şi terenuri de handbal, tenis şi minifotbal, potrivit lui Mircea Mălan. Mai mult, se doreşte reabilitarea unei clădiri vechi din baza LPS şi transformarea acesteia într-un restaurant. "În acest complex va exista multă vegetaţie. Este gândit să funcţioneze într-un parc", a mai precizat viceprimarul. 

Spaţiu va fi destul, căci noul concept presupune şi mutarea Grădinii Zoologice din acea zonă. Deocamdată, nu se ştie unde anume va fi relocată şi nici cu ce fonduri. "Avem câteva variante, una dintre ele este pădurea din Felix", a spus edilul. 

(foto: Ovi D. Pop)

Pentru a se face legătura complexului cu Sala Polivalentă aflată acum în construcţie, municipalitatea plănuieşte să amenajeze încă două podeţe peste Peţa. 

Ar putea costa 50 milioane euro

Viceprimarul a explicat că noul complex se doreşte a fi util în primul rând orădenilor. "Ideea este aceea de a oferi posibilitatea Liceului Sportiv, Colegiului Partenie Cosma şi Universităţii Oradea ca în timpul orelor de sport să folosească această bază (...) După amiaza acest complex va fi la dispoziţia orădeanului. Aici se va putea merge dacă vrei să faci sport, să te plimbi, să alergi pe o pistă de calitate sau să stai la un restaurant", a explicat Mircea Mălan. 

El n-a putut preciza exact regimul în care vor putea fi folosite bazele sportive, dar cel mai probabil orădenii vor plăti accesul cel puţin în unele dintre ele. 

Edilul a spus, în schimb, că investiţia va fi una masivă, iar municipalitatea speră să o acopere în cea mai mare măsură cu bani de la bugetul central, prin Compania Naţională de Investiţii. "Vorbim deocamdată doar de o estimare, căci studiul de fezabilitate nu e finalizat. Aşadar, estimativ, investiţia ar fi între 40 şi 50 milioane de euro, pentru tot complexul, inclusiv reabilitarea Bazei Tineretului", a explicat Mălan.

"Încercăm să facem un lucru bun, adaptat la nevoile oraşului şi, dacă se poate, cu bani din afara bugetului nostru", a mai precizat acesta, subliniind totodată că atât municipalitatea, cât şi proiectanţii care lucrează la SF se "consultă în permanenţă" şi cu oameni implicaţi în fenomenul sportiv. Complexul ar putea fi gata în circa 3 ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Megacomplexul ăsta superfrumos ...
... se face înainte, sau după ce sunt gata cele două podețe pietonale peste Peța ?!?
Postat 17 Iulie 2020, 18:24 de CrisDumi
Bine, Ilie! Ne-ai aruncat un milion de euro pe plua, acum vino si zi-ne ca n-ai bani....
,,Grădina Zoologică se va deschide până la finele lunii mai" articol din ebihoreanul, 30 aprilie 2013. Citez:,,Proiectul de amenajare şi modernizare a Grădinii Zoologice Oradea a fost aprobat pentru finanţare în 2008, iar în 2010 au început efectiv lucrările.În cadrul lucrărilor a avut loc modernizarea tuturor corpurilor de construcţie (52 de clădiri), dar şi amenajarea a 22.455 metri pătraţi de suprafeţe exterioare.În total, pentru modernizarea, extinderea şi amenajarea Grădinii Zoologice s-au investit 4,5 milioane euro (inclusiv TVA), sumă din care 75% a fost asigurată de Ministerul Mediului, iar 25% a fost suportată de Primăria Oradea."
Postat 16 Iulie 2020, 18:36 de ili3
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0949 RON
  • 1 EUR = 4.8375 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON