URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 06 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă tot nu s-au putut dărâma clădirile de pe Avram Iancu și Evreilor Deportați, Primăria încearcă să lărgească străzile, în detrimentul copacilor și al locurilor de parcare. Cel mai nou proiect este transformarea în drum cu două benzi pe sens a străzilor Armatei Române, Universității, Ceyrat și Atelierelor...
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Ianuarie 2023, 17:00

Prima prelevare de organe din România în 2023 a avut loc la Oradea. Tragedia bihoreanului care dă speranţe altor bolnavi

Prima prelevare de organe din România în 2023 a avut loc la Oradea. Tragedia bihoreanului care dă speranţe altor bolnavi Ilustrație generică, foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prima prelevare de organe din România în anul 2023 a avut loc la Oradea, pe 4 ianuarie. Decesul unui bărbat de 55 de ani din Bihor, aflat în moarte cerebrală, dă speranțe altor pacienți grav bolnavi din țară.

Potrivit dr. Carmen Pantiș, coordonatoarea programului de transplant în Bihor, bihoreanul a fost internat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea chiar în ziua de Crăciun, pe 25 decembrie 2022.

"Acesta a suferit un accident vascular cerebral hemoragic prin ruptură de arteră carotidă. A fost îngrijit de cadrele medicale şi supravegheat, însă în noaptea de Revelion s-au instalat semnele de moarte cerebrală", a declarat dr. Pantiș, marți, pentru BIHOREANUL.

Pacientul a fost declarat în moarte cerebrală în cursul zilei de 3 ianuarie, iar medicii au primit acceptul de prelevare din partea fratelui său pe 4 ianuarie.

Operaţia a avut loc în aceeaşi zi. "S-au prelevat ficatul, rinichii şi corneea. Din păcate, însă, rinichii nu au fost eligibili", a mai adăugat medicul.

Gestul va salva viața unui pacient care suferea de o boală gravă a ficatului și o va îmbunătăți considerabil pe a altor oameni care au probleme cu vederea.

Pentru operaţiile de transplant, ficatul a fost transportat la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, iar corneea la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București.

Cea de-a doua prelevare din România a avut loc pe 6 ianuarie, la Deva.

În 2021, în România, au avut loc 67 de prelevări de organe, dintre care 9 au fost la Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5669 RON
  • 1 EUR = 4.975 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON